GR5: Hoek van Holland - Nice

Gastenboek

Omdat het gastenboek met regelmaat werd misbruikt is het sinds augustus 2020 niet meer actief.
Eerdere bijdragen kun je hieronder nog wel teruglezen.

Heb je een vraag dan kun je het beste op facebook.com/groups/GR5NL terecht.

Jo07-08-2020
Afgelopen 3 weken Lac Lemn, Larche gelopen. Vlak voor Moulin is een aardverschuiving geweest en een deel van het pad verdwenen. Men heeft een omleiding gemaakt, met de Franse slag, je wordt helemaal de berg opgestuurd en uiteindelijk is er geen rood/wit, wel een bordje dat je naar Les Esserts stuurt en vandaar weer een bordje naar Moulin. De hele klus kost je 1.30 uur extra en veel onnodige hoogtemeters. Neem beter de variante via Landry. Zie boekje La Vanoise blz 30. Door de Corona maatregelen kunnen de refuges/Gite etappes nog maar max 50% van hun normale capaciteit benutten. Ze zitten nu vol, je zult moeten reserveren. Soms kun je nog je tent ernaast neerzetten een enkele keer kun je nog mee eten, maar meestal ook niet vanwege plaatsgebrek door de corona maatregelen. er werd best druk gewandeld.

Martin02-08-2020
wij overwegen de GR5 te gaan lopen. Mijn partner heeft lichte hoogtevrees bij stukken waar het pad grenst aan een "afgrond" . Zijn er trajekten die af te raden zijn ?

Een.be20-03-2020
Op de Vlaamse tv-zender Een wordt vanaf zondag 22 maart om 21.00 uur een psychologische roadthriller uitgezonden met de GR5 als onderliggend thema. Wellicht extra boeiend voor GR5-ers.

Klaas13-09-2019
Op de website van GR5telijf staat het advies om de GR5 over de Alpen niet alleen te lopen. Ik ben o pzoek naar meer speficieke trajecten waar dit voor geldt. Hebben jullie ervaring/tips?

Nelly en Chris25-03-2019
Wij lopen de Gr 5 nu in de winter. Zijn nog niet in de bergen. De zomer is voor de Gr 10. Fijne site van Iwan..veel handige info

Aafke Gall18-03-2019
Ik ben op zoek naar de Nederlandse vertaling van het laatste boekje van de GR5 Le Mercantour, Vallee des Merveilles. Het gaat alleen om de beschrijving van de route van de GR 5. Het boekje is in mijn bezit.

Alice17-11-2018
Afgelopen zomer hebben wij met onze twee kinderen Nice bereikt. Wat een geweldige ervaring om na al die jaren het eindpunt te bereiken. Iedereen hartelijk dank voor de gedeelde info en ervaringen.

Hans Jacobs10-11-2018
Hallo Astrid, Van hoek van Holland naar Bergen op Zoom staat de route in het boekje "Nederlands kustpad deel 1" Oftewel LAW 5-1. Van Bergen op Zoom tot Eben-Emael vind je in "GR 5 Noordzee- Middellandse zee - deel Vlaanderen" van Groteroutepaden.be. Ik weet niet of dit laatste in Nederland te koop is.

Astrid Rühl07-11-2018
Hallo, weet iemand hoe ik aan de route? boekje van Hoek van Holland tot Maastricht kan komen?

Martin26-07-2018
In 2015 stonden we op camping Simon Jean Marc. Je staat dan wel boven het spoor waar tot laat treinen gerangeerd worden.

Alice24-07-2018
Weet iemand of kamperen in Modane mogelijk is? Ik vind alleen maar info over een camping eigenaar die gek is op internet.

Maria04-07-2018
ik wil heel graag de GPS tracks downloaden,dat lukt, maar dan kan ik ze niet openen in basecamp ik krijg een fout melding

Koos en Suzanne Middeljans06-12-2017
Onze website gr5suko.webklik.nl is gewijzigd in: gr5suko.nl Veel aangepaste en uitgebreide info voor de wandelaars van de gr5 en varianten

Martin24-10-2017
Het laatste stuk GR5. In St Dalmas- Valdeblore moet elke wandelaar een keuze maken. Volg ik de GR5 tot het eindpunt in Nice, of toch liever de veelgeprezen GR52 die ruiger is en langer in het hooggebergte blijft? Wij hebben de route naar Nice gevolgd en daar geen spijt van gekregen. De omgeving verandert de laatste dagen in het middel gebergte sterk, zowel qua steensoort als qua begroeiing. De dorpjes Utelle, Levens en Aspremont zijn zeer fraai. De combinatie van natuur en dorpjes maakt dit deel van de route verrassend anders dan de eerdere regio’s vanaf het meer van Geneve. De route zelf blijft tot de bebouwde kom van Nice weg van verkeer en drukte.

Jeroen Delhaas11-10-2017
Volgende week lopen wij de etappes van en naar Samoëns. Ik heb zelf een B&B op de Gr5 in Herkingen en zijn door alle lopers die bij ons verbleven aangestoken met het Gr5 virus. Wij verblijven in Verchaix bij een echtpaar die de GR5 in 1 keer hebben gedaan. www.bedenbreakfastherkingen.nl

Henny30-07-2017
Inmiddels gevonden dus we gaan verder: https://www.routeyou.com/nl- lu/route/view/4552141/hikingroute/gr5- schengen-metz

Henny30-05-2017
Jammer, het is er niet van gekomen om een week te gaan lopen Luxemburg uit en Noord Frankrijk in.........maar ik hoop dat er GR5 lopers zijn die het misschien de komende maanden gaan lopen en wat meer weten over de nieuwe route.....want nu is het plan om in september te gaan. Met groet en fijne wandelweken.

Henny07-03-2017
Wij zijn van plan in april weer een weekje GR5 te lopen , we lopen dan Luxemburg "uit" en noord Frankrijk "in".... Nu las ik ergens dat de GR5 route in dat gebied is verlegd , het gaat nu directer richting Metz. Weet iemand hier al meer van ? Het bericht was van nov 2016 . Ons boekje "wandelen van Diekirch tot Schirmeck" is van 2006. groet, Henny

Wim Boonstoppel26-11-2016
Hi Iwan, ik heb je site al ontelbare keren met veel plezier bekeken, met name het stuk door de alpen. Thx. Zelf wil ik graag door de Mercantour en het liefst vanaf Isola 2000 naar Italie, rifugio Emilio Questa en dan weer terug naar Frankrijk via Passo prefouns. Ben benieuwd of jij of een andere lezer ervaring heeft in dat gebied. Ik zou graag gebruik willen maken van die kennis. Groet, Wim Boonstoppel

Gijs11-08-2016
Even een vergissing. De Jura hebben we in 2015 gelopen. Dat verslag staat ook op onze website met overnachtingsadressen en andere informatie.

Gijs11-08-2016
Wij hebben dit gedeelte grotendeels in 2014 gelopen. Ons verslag, ervaringen, etappe indeling, overnachtingsadressen staan op onze website. http://www.gijsenanjaoppad.nl/gr5/. Met name het tweede gedeelte van de Vogezen vonden we erg mooi.

Marc25-07-2016
Wij overwegen om in het voorjaar de grande traversée du Jura te gaan wandelen. Heeft iemand deze recent gewandeld?

Henny14-07-2016
In de maand juni weer eens een paar etappes kunnen lopen, het boekje uit ( Traject der Ardennen) en het nieuwe boekje ( Diekirch tot Schirmeck) in. Mooie tochten, vooral het stuk van Beaufort naar Echternach ! We deden er lang over want overal sta je stil om de rotsformaties te bewonderen en foto's te maken. Ons eindpunt deze keer was Ehnen. De busverbindingen zijn héél goed in Luxemburg. Tip is om op een rustdag het kasteel van Beaufort te bezoeken en het Tudor museum(pje) in Rosport. ( GR loopt er langs) Een echt "doe" museum over electra . Camping in Rosport is prima! Bus stopt voor de camping en zo kun je alle kanten uit.

Andy Murray10-06-2016
Goede dag, Dit is om u te informeren dat de Havills Loan Firm® nu ook leningen aan landbouwers tegen een zeer lage rente van 2% Per Ann-um biedt. Dus bent u behoefte aan aanvangskapitaal beschikt voor de financiering van je bedrijf of verhypothekeren bereik lands? of wil je uitbreiden van uw bestaande bedrijfsomvang of de investeringen van de ondernemingen van de boerderij. We kunnen meer dan 150 miljoen dollar waard van farm Project financieren wij zijn goed licentie lening bedrijf, we geven leningen tegen zeer gemakkelijke manier en er is geen Sofinummer nodig is en geen credit check nodig, het is 100% gegarandeerd. Contacteer ons nu via e-mail: havillsloanfirm@yahoo.com Hartelijke groeten Mr. Andy Murray Boerderij krediet en Grant faciliteiten

Dirk21-03-2016
Ik vergis me, het is de volgende, van Diekirch naar Schirmeck. Daarvan heb ik de 1995 druk te leen gekregen, maar zoek een wat modernere versie.

Dirk21-03-2016
Ik heb de gids voor de Ardennen (Maastricht - Diekirch) te leen gekregen in de 1997 editie. Is er een wat recentere uitgave beschikbaar, evt. in PDF?

Jan Poppe01-01-2016
Dag Jacqueline, we hebben het nog staan. Het heet "Wandelen van Diekirch tot Schirmeck" Uitgave 2006. Goed wandeljaar wensen we je toe! jantheapoppe@hetnet.nl

Jacqueline Leek30-12-2015
De wandelgids Luxemburg-Lotharingen is n niet meer verkrijgbaar. Heeft iemand d die gids voor ons te koop/te leen? ISBN 5425013060707

Hans Wortel21-11-2015
Op mijn Website een verslag van onze vakantie van Modane naar Nice. Met foto's, GPS, spreadsheet en andere informatie. http://tinyurl.com/nnmn3gb

ingrid23-10-2015
Beste Hans, er zijn veel berghutten en die zijn prima met vaak lekker eten. Ook de gite d'etapes zijn prima. Wel met meer mensen op een kamer.

Hans Jacobs15-10-2015
Alweer 4 jaar geleden bereikten we het meer van Geneve. De tussenliggende tijd hebben we gebruikt om in etappes (vanuit Nyon) naar Santiago de Compostella en Finisterra te lopen. Dit was echt de moeite waard. Ondanks dat we aan het einde van de wereld waren, willen we nu toch verder over de alpen naar Nice. Volgend jaar augustus willen we het meer oversteken en van Thonon les Bains naar Landry lopen. Wij zijn echter gewend om in chambre d'hotes te overnachten en die zijn in de Alpen zeer beperkt aanwezig. Hebben jullie tips voor goede overnachtingen met maaltijden?

Jan Poppe08-10-2015
Op 17 sept. kwamen we in Nice aan.Mijn vrouw heeft de helft, maar bijna het hele stuk door de Alpen, meegelopen: en dat met 2 nieuwe heupen!! De eerste stappen op de Gr5 waren, na het Pieterpad, op 13 sept. 2007 in de Elzas bij Ribeauvillé.Vanaf het meer van Genève naar Chamonix, met een nog bevroren Lac d`Anterne en een Col du Brévent volop in de sneeuw, vond ik het mooiste gedeelte.Orgelpunten noemen onze Zuiderburen dat. Het is maar net wat je leuk vindt. Ik zou iedereen aan willen raden om Larche niet als begin- of eindpunt van een wandelvakantie te nemen:er is praktisch geen openbaar vervoer. Hoewel liften, met je rugzak op, in de Alpen prima werkte. Nu nog het stuk tussen H.van Holland en Maastricht een keer doen. Iedereen bedankt voor de goede en soms ook leuke info via deze site!

Dennis21-08-2015
Marjan, mogelijk heb je het stuk van Nancy naar Schirmeck al gelopen, maar bij deze toch nog de info hoe wij het 3 weken geleden hebben gedaan: - Custines - Brin-sur-Seille. Auto in Brin -> TED bus R350 naar Nancy Division de Fer -> Tram 1 naar het station -> trein naar Pompey -> Lopen naar Brin - Brin-sur-Seille - Vic-sur-Seille Auto in Vic -> TED bus R350 naar Brin -> lopen naar Vic - Vic - Tarquimpol - Gondrexange Auto in Gondrexange -> SNCF bus naar Sarrebourg -> trein naar Nancy -> TED bus R350 naar Vic. Vervolgens lopen naar Tarquimpol, overnachten in Chateau d'Alteville en volgende dag verder lopen naar Gondrexange - Gondrexange - Abreschviller Auto in Abreschviller -> bus naar Sarrebourg -> taxi naar Gondrexange (28 euro) -> lopen naar Abreschviller. Abreschviller - Schirmeck. Lopen vanuit Abreschviller naar Col du Donon -> overnachten in Hotel Le Velleda -> volgende dag lopen naar Schirmeck. Vanuit Schirmeck trein naar Straatsburg -> trein naar Sarrebourg -> bus naar Abreschviller om de auto op te halen. Tis effe organiseren, maar het kan!

Henny14-08-2015
Wij zagen in Dasbourg dat de aanduiding gele bollen waren maar even later weer rood/wit. Hou dus een routekaart bij de hand!Mooie tocht! In Nessonvaux sliepen wij in de jeugdherberg. Goedkoop en goed !( Centre Protestant de Nessonvaux) Er is daar een station.

Roel13-08-2015
Beste Almer, De routebeschrijving in boekjes gaat maar in één richting: Noord > Zuid. Maar zeker in België is de markering overvloedig en ook zonder routebeschrijving goed te volgen. Met de kaart als aanvulling verwacht ik geen problemen

Almer11-08-2015
Ik ben van plan om de route in tegengestelde richting te gaan lopen van Gilsdorf naar Maastricht. Ik vroeg mij af of iemand hier ervaring mee heeft en of de route andersom ook aangegeven staat. Of is dit eigenlijk gewoon een heel slecht idee?

Henny01-08-2015
Als je aankomend weekend ( dus vandaag of morgen neem ik aan) gaat dan ben ik bang dat je geen reacties meer krijgt.....heb je nog wel tijd ga dan naar een zaak waar de laatste uitgave ligt en kijk er even in..... Om welke wijzigingen gaat het ? Kun je niet aan de hand van je boekje van te voren kijken op internet hoe je naar een ander punt moet lopen en zodoende zelf je route bepalen??? Succes ! Wij hopen in september het boekje :Maastricht/Spa/Diekirch "uit"te lopen !!

heleen30-07-2015
mijn man en ik gaan aankomend weekend weer verder met de gr5, nu zoek ik de route wijzigingen van het boekje traject der lage landen. waar kan ik deze vinden? Ik heb al veel sites bezocht zonder resultaat.

Jan Poppe18-05-2015
Marjan, je kunt voor buslijnen zoeken op TED transports en département.Je kunt dan busverbindingen zoeken tussen Custines en Marsal in het departement Meurhe et Moselle.Voorbij Marsal kom je in een ander departement

Anuschka17-05-2015
Beste Marjan, Wij hebben destijds de tent in Chateau- Salins gezet. Door dat dorp komen veel bussen. En in Abreschviller. We hadden een auto en fiets. Soms de auto een dag eerder al op een tussenplek gezet. Met fiets naar tent, om volgende dag met bus ver voorbij de auto te rijden, naar auto te lopen en dan met auto weer naar tent. Het was even puzzelen, maar bussen genoeg.

Alice16-05-2015
Beste Marjan, Wij zijn inmiddels met onze 2 kinderen gevorderd tot Villers le lac (jura) en hebben alles met de standplaatsformule en dus de fiets of ov gedaan. Ook het komende stuk naar Schirmeck zou dat dus moeten lukken. Moet ik wel zeggen dat we af en toe tegen de route ingelopen hebben om het fietsen te vergemakkelijken:)

Marjan06-05-2015
Wij zijn na het Pieterpad gestart met de gr5. We zijn nu bij Nancy. Wij zetten de auto aan het eindpunt en reizen dan met OV of meegenomen fiets naar het startpunt van de dag. Bij het komende stuk naar Schirmeck worden fiets of OV lastig om te doen. Kamperen is nu nog te koud en ik vermijd zoveel mogelijk om met de zware rugzak te lopen. Wie heeft er tips/ nuttige ervaringen.

Roel14-03-2015
Beste Berend-Jan Uit de indeling in de foto-overzichten (zie linker kolom) blijkt dat Iwan Prins er ooit 46 dagen over gedaan heeft. Ik heb er zelf 38 dagen over gelopen. Als je wilt doorlopen naar Geneve, dan moet je er nog een dag of 2 of 3 bij optellen.

berend-jan08-03-2015
Beste Iwan, Een vriend en ik zijn van plan om de gr 5 te belopen vanaf Nice tot en met Geneve alleen we zijn benieuwd hoelang die reis is en hoe lang je er over doet.

Piet en Fon van Buul05-03-2015
Mijn vrouw en ik zijn in 2005 in Den Bosch gestart met het Pelgrimspad en zijn in 2006 in Maastricht met de GR5 begonnen. Al met al was het een heel mooie, memorabele reis helemaal tot Nice waar we in 2010 aankwamen. In 2011 zijn we op 6 april gestart in Menton en tot aan Finisterre gelopen alwaar we op 10 juli aankwamen. Voor iedereen aan te raden vervolg op de GR5

Luc Mol05-03-2015
kijk op www.deGR5telijf.nl. Hier kun je de kaartjes uit de Vogezengids (Crete des Vosges) bestellen, samen met de Nederlandse beschrijving + overzichtskaartje + overnachtingsadressen.

Filip Dumon01-03-2015
Beste Iwan, ook ik ben reeds geruime tijd op stap, momenteel ben ik gekomen in de buurt van Metz. De gids die ik gebruik beschrijft de weg tot in Schirmeck. Ik heb reeds alle andere gidsjes in mijn bezit maar de GR-gids door de Vogezen ontbreekt me en is niet meer te krijgen. Kun jij me verderhelpen? Eventueel jouw gidsje copieren? Je zou me er een groot plezier mee doen want ik wil echt wel Nice bereiken, met vriendelijke groet, filipEvelien27-11-2014
Ha Age, Er is al een community voor gr5 lopers actief op facebook, namelijk https://www.facebook.com/groups/GR5NL/pe rmalink/1511180002486619/

Jan Poppe18-11-2014
Dag Johan. Deze zomer kwamen we tot Larche. De IGN kaarten die jij hebt gaan vanaf Larche naar het Zuiden denk ik.We willen ze graag hebben!Ons mailadres is jantheapoppe@hetnet. Groet, Jan

Henny18-11-2014
Hallo Pieter, Op deze site kun je al veel informatie vinden. Campings zijn vrijwel allemaal 1 april al open. Er bestaat een boekje "slapen langs de GR5" Dit kun je bestellen door een email met je naam en adres te sturen naar info@deGR5telijf.nl Ook kun je links naar de GR5 zoeken op internet, je leest dan veel verhalen en je krijgt veel tips. Succes !

Pieter Bult18-11-2014
April 2016 wil ik beginnen met de gr5 in één keer uitlopen van Bergen op zoom naar Nice. Dit met tent, slaapzak en kookpitje. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen en advies op het gebied van campings langs de route en hoe lang het ongeveer zal duren. Ik ben nu 20 jaar en kan redelijk goed doorlopen. Ik hoor graag van jullie!

Johan Koppelaar04-11-2014
In 2012 bereikten wij Nice. Wij kochten bij onze tochten altijd IGN kaarten 1: 25.000 van de GR 5 routes. De meesten gaven we daarna weg aan mensen die de routes nog moesten lopen. We hebben er echter nog een 5-tal liggen t.w. 3639 OT, 3641 ET, 3741 OT 3741 ET 3742 OT

Age Put20-09-2014
Op Facebook ben ik met de groeP (community) ' GR-5 Noordzeerivièra' gestart. Het is de bedoeling dat GR-5 wandelaars er ideeën kunnen opdoen, informatie kunnen uitwisselen, foto's en filmpjes kunnen plaatsen en dat alles GR-5 gerelateerd. Misschien wat voor jou?

Henny18-09-2014
Ook voor Roel.......CHAPEAU !!!

Roel van den Bosch14-09-2014
Woensdag 9 september 2014 stond ik dan ook met mijn voeten op het strand van Nice. Op 26 december 2004 zijn we net ten zuiden van Vise vertrokken voor wat toen gepland was als een vijfdaagse winterwandeling. Bijna 10 jaar en 16 wandelvakanties later heb ik de GR5 dus voltooid ! Het waren precies 100 wandeldagen en 2636 km (inclusief alle keren dat ik van de route af ging). Drie keer ben ik voortijdig naar huis gegaan; in Luxemburg vanwege de hitte, één keer vanuit Samoens omdat ik op mijn knie gevallen was en Chateau-Queyras met een voedselvergiftiging door het drinken uit een verkeerde bron. Tot Samoens heb ik mijn tent meegenomen en er meestal in geslapen, daarna steeds in hutten en pensions. De tent is nog lang niet versleten, maar mijn rugzak is aan zijn eind en de schoenen, waarop ik vanaf de Franse grens loop zijn nu ook helemaal op. Maar het was het allemaal waard.

Age Put14-09-2014
We hebben gisteren de GR-5 met een klein ritueel afgesloten. Op het strand van Nice hadden we een fles gevuld met zeewater. Gisteren waren we bij het officiële startpunt van de GR-5 bij treinstation Hoek van Holland Haven. We wandelden in de zon langs de Nieuwe Waterweg naar de Noordzee. Hier leegden we de fles met Middellandse Zee-water, voor ons het definitieve einde van de GR-5. :)

Henny26-08-2014
CHAPEAU !!!! ( wij hebben nog heel wat km te gaan...)

Alice24-08-2014
Gefeliciteerd Age en fam.! Jullie Gerben is een voorbeeld voor onze twee zoons (7 en 9). Wij nu, na 5 jaar vakantie-wandelen bij Viller le Lac en hebben dus nog heel wat km voor de boeg.

Age Put21-08-2014
Missie volbracht! We begonnen de GR-5 in 2005 in Hoek van Holland toen onze zoon Gerben zes jaar was. Vandaag kwamen we aan in Nice (very nice) en besloten de GR-5 met een verfrissende duik in de Middellandse Zee. Onze zoon is inmiddels vijftien. We danken Iwan Oprins voor zijn inspirerende website en we wensen alle GR- 5 wandelaars een fantastische en voorspoedige tocht naar de Middellandse Zee. :)

Age Put15-08-2014
We liepen via de Col de la Colombière via Saint- Dalmas-le-Selvage, Saint-Etiènne-de-Tinée, Auron, Roya en de Refuge de Longon naar Saint-Sauveur-sur-Tinée. Momenteel is het moeilijk om een overnachtingsplaats te krijgen, maar via internet vonden we een prima gîte in Saint-Dalmas-de-Valdeblore die niet in het GR-5 boekje staat: Gîte Lou Presbiteri 0033493032586. Het is een supergoed alternatief voor de Gîte les Marmottes. Vandaag een dag rust en dan komende week naar Nice.

Age Put10-08-2014
Afgelopen week voltooiden we een ontbrekende schakel van de GR-5: het traject van Briancon door de Queyras naar Col Girardin. Nu maken we ons op voor het laatste traject van Col de la Colombière naar de Middellandse Zee.

Boudewijn Blom-Hertbeek08-08-2014
Allereerst felicitaties en dank aan Iwan Oprins voor het volbrengen van de volledige tocht en het mooie fotomateriaal. En mijn dank strekt zich natuurlijk ook uit naar dit gastenboek, waarin je ons gelegenheid biedt om ervaringen uit te wisselen. Reeds in 1981 liep ik met gezinnetje de eerste kilometers in Luxemburg en komende weken hoop ik dan de gr5 te voltooien door sluiting van het resterende gat tussen Modane en Utelle. De laatste twee jaren is het tijdens 12-daagse marsen overigens sneller gegaan dan bovenstaande doet vermoeden. In 2012 vanaf Haut Koenigsbourg in de Vogezen tot Nyon en in 2013 van Thonon tot Modane. Ondanks de moeilijke omstandigheden, veel sneeuw, was dat smullen. In september heb ik overigens nog te voet de verbinding gelegd tussen Nyon en Thonon, via Genève. Geen aanrader, behalve als je zoals ik zelfs het Meer van Genève niet als gat accepteert. Wellicht kom ik vanaf Modane andere gastenboeklezers tegen vanaf 13 augustus. Ik loop tussen de 20 en 30 km per dag en hoop rond 25 augustus in Utelle te zijn. Iedereen een mooie zomer en grootse wandelgenoegens !

Joost van Os29-07-2014
Begonnen met een groep op Facebook. naast het gastenboek ook foto's. Doe je mee? https://www.facebook.com/groups/GR5NL

Marjolein Nagel 22-07-2014
Super Merci voor deze mooie en handige site. Samen met de boekjes al een heel eind op weg vanaf Maastricht op weg naar uiteindelijk Rome.

rien en corry 19-06-2014
waar vind ik tracks voor het stuk vanaf thonon les bains naar modane

rien en corry 19-06-2014
waar vind ik tracks voor de GR5 vanaf thonon les bains naar Modane? we vertrekken volgende week hiephoi

Alice Wijmenga06-05-2014
Hoi Anuschka, we hebben afgelopen week (100 km) kunnen toevoegen en zijn nu in Echenans sous Mont Vaudois ter hoogte van Hericourt. We hebben maar een dag stralend weer gehad de rest was mistig en miezerig. Zonde van de mooie uitzichten op de Grand Ballon en Ballon d Alsace. Hebben jullie voor mooi weer gekozen en toch ook dapper doorgelopen? Komen we al in de buurt van waar jullie zijn of zal ons dat nooit lukken?

Alice Wijmenga19-04-2014
Hoi Anuschka Wij willen ook geen nieuw gat, want we hebben er al een. Onze week voor komende meivakantie ligt dus al vast. We beginnen net over de Honeck en kijken hoe veer we komen in 8 dagen. Mochten jullie toch een gat laten vallen, kunnen we die wellicht samen een keer vol lopen.

Hans van der Broek18-04-2014
Ik heb de GR 5 in 2000 gelopen van Bergen op Zoom naar Nice in de maanden juni/september. Tent mee en zelf koken. Af en toe overnacht in een hut, gite of hotel. Fantastische ervaring. Kan het iedereen aanbevelen. Geen tijd? Maak tijd. Mooie informatieve site.

marc12-04-2014
geweldige site man..met alle google map info. Ik ga over drie weken beginnen, heb er helemaal zin in.

Wij hebben eerst het Pieterpad gedaan. Bovenop de berg wordt je dan uitgenodigd de 2500 km naar Nice te volgen. Tja, onze zoon was net geboren en toen dachten we... laten we eens proberen hoe het over de grens is bij Maastricht. Onze zoon was toen net oud genoeg voor een rugdrager. Vanaf halverwege Luxemburg kwam onze dochter erbij. Jaren met een buggy in de rugtas. Soms zaten ze bij elkaar op schoot. Wij hebben 1 gat van 10 km bij de Belgische-Luxemburgse grens. En dan zijn we tot Dasle (nabij MontBeliard). Doordat het vorig jaar slecht weer was in de meivakantie hebben we toen niet gelopen. Ik ben me daarom nu aan het orienteren op de GR65 (makkelijkere route vanaf Geneve...). Die route ligt zuidelijker, dus meer kans op mooi weer en om de 20 km wel een camping. Maar als het goed weer is, dan willen wij geen gat... en 'gewoon'doorlopen bij Dasle. Stel het is slecht weer in de vogezen/Jura. Dan eens kijken of we samen alvast verderop kunnen? Onze overgebleven buskaartjes voor Optimo bus bij Giromany zal ik ook weer op marktplaats zetten.


Anuschka30-03-2014
Beste Alice,

Alice Wijmenga29-03-2014
Beste Anuschka, het is echt leuk om te lezen dat jullie ook met de kinderen de GR5 wandelen. Fijn om zo wat tips te horen. Jammer dat wij een stuk achter lopen, anders hadden we eens iets kunnen afspreken misschien. Zijn jullie echt al helemaal van Hoek van Holland tot Hippolyte gelopen? Wij hebben een gat van halverwege Luxemburg tot net onder Metz. De rest hebben we al wel helemaal gelopen tot na de Honeck.

Anuschka23-03-2014
Beste Alice, Wij hebben de crete des Vosges in de zomer gedaan. Op zondag gaat er dan een navette (zoek: la navette des cretes). Je kunt dus op een dag starten en dan zorgen dat je op de einddag weer mee terugkunt naar je auto. Dat kan niet in de meivakantie. Bovenop hebben wij een paar keer in een refuge geslapen (kost circa 10 euro/15 euro per persoon, kinderen - toen net zo oud als die van jullie- vonden het fantastisch en liepen ook goed door toen er een grote groep dezelfde kant op liep. Voor de zekerheid hadden wij altijd een tent, want als de boel vol is/of opeens gesloten zoals je wel eens leest van mensen die toch gereserveerd hadden, dan vind ik het met kinderen nogal een opgave om 'even' 10 km door te lopen. Wij willen in de meivakantie rondom Hippolyte en verder lopen.

Age Put05-03-2014
Wij hebben met onze zoon o.a. in het hotel van de Club Vosgien op de Grand Ballon, hotel Gazon Rouge en een hotel bij de Ballon d'Alsace geslapen, stuk voor stuk prima overnachtingsplaatsen.

Alice Wijmenga02-03-2014
Beste allemaal, we hopen in de meivakantie weer een stuk GR5 te lopen met onze jongens (7 en 9. We lopen altijd met een vaste standplaats, maar zijn nu net over Le Hohneck en we lopen de hoge variant die niet naar Mittlach gaat. We gaan ongeveer 9 dagen lopen (gemiddeld 12 km per dag) heeft iemand tips voor campings of indien nodig andere overnachtingsvormen? Want we komen steeds verder van de weg af met de route.

Tonnis26-02-2014
Beste Jan Poppe, Net even op deze site ingelogd en lees dat je al een tijd geleden gereageerd hebt op mijn oproep. Ik heb je telefonisch proberen te bereiken maar helaas. Vandaar dat ik je via deze weg wil hartelijk bedanken voor je reactie. Tegelijkertijd dat ik hier mijn oproep plaatste, heb ik dat ook via een andere site gedaan. Inmiddels heb ik de nederlandse vertaling en de kaartjes. Dus we kunnen op pad. Wellicht dat je iemand anders nog blij kunt maken. Nogmaals dank! Groet, Tonnis

Age Put24-02-2014
Super dat je in 2013 de GR-5 hebt volbracht Veronique. Wij hopen dit jaar in de zomervakantie de fraaie route af te ronden. Op ons programma staan de etappe van Briancon naar Col Girardin en de etappe van Col de la Colombière naar Nice, in totaal zo'n 190 km.

Veronique van Gils23-02-2014
Wat vreemd, ik lees het gastenboek weer eens en zie dat ik nooit heb laten weten dat ik vorig jaar eind juni in Nice ben aangekomen. Mijn GR5 zit erop. Toegegeven het was een angstige tocht. Er was begin juni nog sneeuw gevallen en er lag nog veel sneeuw. Al na 3 dagen gleed ik ong 8 meter naar beneden in de sneeuw en vanaf toen was ik zeer angstig. Ik was als het ware verlamd door angst bij sneeuw. Toch moest ik nog 2x een stuk van 2 uur en anderhalf uur door grote plakken sneeuw. Uiteindelijk heeft juist de sneeuw me verbonden, want door mijn angst maakte ik contact met mensen die er wandelden. Zo ben ik 2 dagen met 3 fransen opgetrokken en later 2 dagen met 2 engelsen. Ook het einde van de tocht was ontroerend. Het engelse boekje loopt de zee in, het franse gaat naar een natuurmuseum. Ik arriveerde op maandag en het museum was dicht. Er was een grote kaart buiten met het lijntje van Den Haag naar Nice. Ik was enorm ontroerd erdoor!! Ik ben klaar en wil nu de GR 510, of de GR51 of de route naar Santiago. Dat is minder hoog, wel avontuurlijk want er zijn geen boekjes van en ik heb 1 website gezien erover die zeggen dat de route ook niet compleet te lopen is door doorsnijdingen van rivieren en wegen. Ik ga er toch aan beginnen. Succes iedereen met de GR5, hij is soms best spannend!!

kurt21-02-2014
De gids Crête des Vosges is idd nergens meer te vinden. Wij willen in juni vertrekken in Schirmeck. Wat wij voorlopig in handen hebben zijn kopies van het boekje van 2008 en topokaarten 1/25000 waar de GR5 op aangegeven staat

Marion godefroy14-02-2014
Wij zijn bezig met de GR5, als aansluiting op het Pieterpad en lopen in april van Vielsalm naar Dasbourg Pont. Dit keer met een GPS. Heeft iemand nuttige tips om de tracks te maken? bestaan er kant en klare tracks die je kunt downloaden voor dit traject? dank

nelly08-02-2014
Fijn zo'n site. Wij gaan dit jaar aan de gr beginnen. Omdat wij de gr 57, die vaak samenvalt met de gr5, gelopen hebben beginnen wij ergens in Frankrijk. Klopt het dat de gids niet meer in druk is? ik kan het tot nu toe nergens meer vinden. dank

jan poppe07-02-2014
Dag Tonnis,ik heb het nog liggen; maar de uitgave is van voor 2008 denk ik. bel naar +31318516226

Tonnis30-01-2014
Heeft iemand de gids Crête des Vosges; Réf. 502 Schirmeck - Fesches le Châte of een kopie er van. Ik wil het graag kopen of als dat niet kan graag een kopie maken. De nieuwe uitgave is namelijk nog steeds niet te krijgen heb ik begepen.

Henny30-12-2013
Daar sluit ik mij bij aan, maak er een mooie wandeljaar van, waar dan ook! www.gr5.jouwweb.nl

Age Put20-12-2013
Wij wensen alle GR-5 wandelaars die komend jaar lopen tussen Hoek van Holland en Nice fijne Kerstdagen en topjaar 2014. Annelies, Age & Gerben

Hans Wortel20-09-2013
Op de Website GR5 Les Houches - Modane veel informatie over het GR5 traject Les Houches - Modane. Foto's, GPS tracks, de route in Google Maps, Spreadsheet, hoogteprofielen en nog wat tips. Kortom veel informatie over dit traject. http://home.kpn.nl/worteljc/GR5LesHouchesModane.html

Roel06-09-2013
Beste Lowie. Als je iets wilt combineren met openbaar vervoer, dan zou ik in ieder geval mijn auto bij het eindpunt zetten, en dan met openbaar vervoer naar het beginpunt gaan. Dan hoef je je aan het einde van de dag niet te haasten om de bus of trein te halen. Maar in België is het openbaar vervoer al slechter dan in nederland (maximaal één bus of trein per uur), in Frankrijk veel slechter. Daar rijden meestal maar enkele bussen of treinen per dag. Veel buslijnen richten zich uitsluitend op schoolkinderen en rijden in de vakantie helemaal niet. Tot Nancy is er met veel gepuzzel wel wat mogelijk (al heb ik wel eens uren op een station zitten wachten, omdat de trein alleen om 6 uur en om 11 uur reed). Daarna is het openbaar vervoer zo goed als niet bestaand. Wat je ook kunt doen is in je auto ook een fiets meenemen: 'smorgens met de auto de fiets op het eindpunt wegzetten, dan met de auto naar het beginpunt en 's-avonds terug fietsen.

Age Put05-09-2013
Mijn ervaringen met openbaar vervoer zijn slecht. Ik zette van Diest t/m Pontarlier iedere dag mijn fiets op het eindpunt van de dagetappe en haalde de auto daarna met de fiets op. Dit werkte prima. In een camionette kan normaliter makkelijk een fiets mee. Misschien een idee voor jou Lowie.

Lowie de Cock05-09-2013
Beste allen. Ik plan voor volgend jaar een wandeltocht vanuit Diest (B) naar Rome. Van Diest tot Pontarlier (Fr) over de Gr5, om daar over te steken op de Via Francigena tot Rome. Om de kosten van deze 100-daagse tocht toch enigszins onder controle te houden zou ik een deel daarfvan willen doen in combinatie met mijn eigen camionette (als slaapplaats) en openbaar vervoer: s'morgens wandelen vanuit A naar B, met openbaar vervoer terug naar A, camionette ophalen en met camionette naar B, s'anderendaags idem naar c, enz. Volgens de GR5 gidsen is die kombinatie met openbaar vervoer vrij goed te doen tot even voorbij Nancy (Blanche Eglise). Heeft iemand enige ervaring met dat openbaar vervoer op dat deel van de route??? is dit inderdaad haalbaar??? zoniet zal het de hele tocht met een rugzak en tent worden.

Henny02-09-2013
Heb het boekje inmiddels besteld bij Noorderzon, gewoon de uitgave van 2006.

Henny30-08-2013
Ik wil het boekje kopen : GR5 Luxemburg- Lotharingen ( vanaf Diekirch) Kom alleen maar de uitgave tegen van 2006....is er sindsdien geen nieuwe uitgave gekomen??? Wie weet het?? Of wie weet of het zeer binnenkort komt??? Bedankt alvast voor de informatie

Age Put28-08-2013
Dit jaar leidden Peter van Dalen en ik voor de Nederlandse Klim en Bergsport Vereniging (NKBV) op Camping les Marmottes in Larche een bergsportkamp. Gelegenheid genoeg was er om een stukje GR5 te lopen. Tijdens het kamp liepen we van Col Girardin, via Fouillouse, Col de Mallemort, Larche, Pas de Cavale en Bousiéyas naar Col de la Colombière. In Bousiéyas hadden we een bijzondere overnachting in Lou Camous 2000 (0033493024331). We dineerden en ontbeten samen met het gastgezin. Na terugkomst van de Col de la Colombière bracht de dochter van het gastgezin ons voor €70,00 met de auto terug naar de camping in Larche.

Age Put28-08-2013
Begin augustus pikten we de draad weer op in het drukke Valfréjus, waar we in een appartement overnachtten. Via Refuge Terzo Alpini (00390122902071), volgens ons culinair gezien de beste berghut van Frankrijk, Auberge La Clarée (003392213771) in Plampinet en Chalet Hôtel du Saint Bernard (003392219017) kwamen we aan in de vestingstad Briancon. Volgend jaar de Queyras.

Age Put28-08-2013
In juli liepen Annelies, zoon Gerben (14) en ik over de GR5 van Refuge Plan de la Lai naar de Col de l'Iséran, een ontbrekende schakel die we nog moesten doen. De Refuge de la Balme Tarentaise die in 2012 wegens verbouwing gesloten was, was nu weer geopend. In het dorpje Landry sliepen we in Hôtel Bon Accueil (0033479070879), een prima pleisterplaats. Via Refuge de Rosuel en Refuge Entre le Lac liepen we door naar het mondaine Val d'Isère, waar we twee nachten in Skilodge La Bailletta (0033475080206) sliepen. De hotelhouder leende me zijn fiets, waardoor ik onze auto in Landry makkelijk kon ophalen. Op het hoogste punt van de GR5 (Col de l'Iséran 2764 meter) vonden we aansluiting bij onze tocht van 2012.

Erg leuk als je in het gastenboek bij Refuge de la Balme snuffelt en de naam van Age Put tegenkomt die daar ook wat in schrijft. Ik ken hem persoonlijk echt niet maar herinnerde mijn naam van dit gastenboek van Iwan Oprins. Blijkt hij een paar weken eerder in dezelfde refuge vertoeft te hebben en v.w.b. de GR5 op ongeveer dezelfde afstand te zitten als ik. Leuk toeval!


Lau Bisselink26-08-2013
Ook dit jaar weer een stuk toegevoegd aan mijn GR5, gelopen van Thonon les Bains naar Landry.

Age Put26-08-2013
Hoi Anuschka! Je neemt de boot van Nyon naar Yvoir en dan van Yvoir naar Thonon-les-Bains. In Yvoir kan je een uurtje rondwandelen voor je de volgende boot neemt.

Anuschka18-08-2013
voor wie nog gaat lopen tussen de Ballon d'Alsace en Belfort: wij hebben nog 8 bustickets op onze Optymokaart met 10 voyages. (zal het ook op marktplaats zetten)

anuschka16-08-2013
dit jaar weinig GR5 gedaan, veel Jura overgeslagen maar wel afdaling La Cure- Nyon gedaan (prachtig trouwens). In Nyon viel ons op dat er geen boot rechtstreeks naar Thonon (de overkant waar de GR5 verder gaat) vaart. Wel naar enkele andere steden. Oftewel: het boekje en de kaart laat weten dat er een boot gaat en dat die er 50 min over doet... maar dat is niet zo. Voor een ieder die de oversteek wil maken: succes met uitzoeken hoe simpel (en goedkoop) aan de overkant te geraken, en laat het ons dan weten. Al hebben wij nog wat etappes Jura te goed.

Anton13-08-2013
Dit jaar, van 25/6 tot 8/7 het laatste deel van de GR5 gelopen. Briancon- Menton. De sneeuw viel mee. Alleen de col de Girardin werd afgeraden dus heb ik Col de Tronchet gelopen. Bijna even hoog, maar ligt iets gunstiger in de zon.Toch was ook daar nog vrij veel sneeuw. De tocht is goed zonder tent te doen. (Ik had de tent wel mee). Er zijn voldoende refuges of Gite's en ze worden hier en daar opgeknapt. Ook was het heel prettig de g5 tekens (rood/wit) overal vernieuwd waren.Bijna alle Franse wandelaars lopen van Lac Leman naar Menton. De aankomst is daar volgens hen veel mooier dan in Nice.Ze lopen dan van St. Dalmas de GR 52. Dat is wel iets verder lopen. Dit jaar waren op 3 juli nog 3 passen van de GR 52 gesloten dus werd er uitgeweken naar de GR 52A. Omdat ik nog 1 dag over had heb ik tussen St. Dalmas en Utelle net voorbij Col de Grateloup de GR510 genomen. Een afdaling naar Le Suquet ( hotel en Camping) Dan 1 dag naar Luceram; 1 dag naar Sospel en daarna Menton. Mooie route; ook nieuwe GR tekens en prachtige aankomst. Van de GR 510 was geen boekje te vinden. Als extra een mooie tocht met de trein naar vlieveld Nice voor 4,50 Euro.(65+ prijs) In de Refuge van Bousieyas heb ik Gege ontmoet. De Franse wandelaar die op in december een berichtje plaatste en op 15 april in Amsterdam met de GR5 was begonnen. Hij had veel hinder van de sneeuw gehad en de route regelmatig aan moeten passen. Ga dus zeker niet voor 25 juni aan de Alpen beginnen.

Gerard & Marlon29-07-2013
Druk bezig met de voorbereidingen voor de volgende 3 weken van de GR5 .. We pakken de route weer op in St. Hipolyte en verheugen ons op dat wat gaat komen. Veel voorpret hebben we al met deze geweldige site van Iwan, bedankt !!

Robert Crommelin28-07-2013
Fantastische site, Iwan, hartelijk dank , super informatief in onze voorbereiding, we gaan een stuk in de Elzas lopen , waarvan het gidsje is uitverkocht, je site biedt gelukkig alles wat we nodig hebben! Hartelijke groet, Robert en Alix

Marien en Elly24-07-2013
De vakantie zit er weer op helaas.Het doel voor dit jaar -Nyon- aan het meer van Geneve is gehaald.We hebben weer erg genoten, deze keer van de Jura.nog even een opmerking over een slaapplek in Vandoncourt @ Roel en "nakomers" over een -officiele- gite werd nogal wazig gedaan door oa het off du tourisme en de marie.Wat daar de reden van is hebben we niet helemaal kunnen doorgronden.feit is dat waar wij hebben geslapen kennelijk mensen met een (alcohol-) of ander verslavingsprobleem onderdak kunnen of konden vinden wat ons betreft geen aanrader en betaalden toch 30 euro. mochten wel in het bij het huis gelegen zwembad omdat in de gite alleen een koude(vieze) douche was... we hebben ons tentje maar opgezet.Er is in het dorp een familie Trouillot die meuble touristique verhuurd 0381356534 18 rue des aiges.niet geweest ivm complet.Verder nog een gite gevonden in de "buitencatagorie" echt super compleet met zwembad en jacuzi in het plaatsje Vyans le Val 2a rue des pines 0384568442 fam gognat( www.cambre-hotes-franche- comte.fr)ligt ca 4 km van de route maar is een alternatief voor de 3 km van station in hericourt naar Brevilliers .ivm met sluiting van beide hotels in Hericourt (lion rouge en L' aquarium)

Veronique15-06-2013
Hoi Luc, als het goed is vertrek ik 21 juni vanuit Modane!! nu werd er gesproken over sneeuw, dus als ik ergens vast kom te zitten, dan vind jij me een dag later :) Wie weet zie ik je en haal je me in, ik ben niet zo snel in de regel, hoop in 21 dagen Nice te bereiken. Hoi Michiel, ik loop speciaal in een keer 3 weken omdat ik al vaker had gehoord dat Larche zo moeilijk is.

michiel14-06-2013
Hoi, ik zit met een vraagje ik zou het stuk van larche naar nice willen doen (volgende week vertrekken) maar ik heb geen idee hoe ik daar geraak, en eerlijk gezegt is mijn frans van de belaberde kant kan iemand mij helpen?

Henny11-06-2013
Hoi Luc, hartstikke fijn dat je weer kunt gaan lopen.Het komt bij meer mensen voor hoor dat ze een paar jaar niet de GR5 kunnen gaan lopen.....wij hopen in september ook de draad weer op te pakken. Het is geen "moeten" maar "mogen" .....geniet ervan en een mooie tocht. Graag lezen we hoe het geweest is!!! Hartelijke groet, Henny

ingrid11-06-2013
Hoi Luc. Zeg maar gerust Stuk. Nog een behoorlijk eind tot aan Nice maar erg mooi. Veel plezier met de finale.

Luc10-06-2013
Hallo, Ik vertrek op 22 juni vanuit Modane voor de trek naar Nice, het laatste traject van deze fantastische GR5. 2001-2003 van Goedereede tot Landry en dan 8 jaar niets. Verleden jaar van Landry naar Modane. En dan nu eindelijk dat laatste stukje.

Marien en Elly27-05-2013
@ Roel : bedankt hoor , we hebben het even opgezocht en zullen het wellicht gaan proberen.

Roel23-05-2013
Hallo Veronique, vandaag sneeuwt het in de Alpen soms tot op 500 meter hoogte. Ik betwijfel of die sneeuw over 3 weken allemaal weg is. Als ik verschillende webcams in het gebied bekijk, zijn de skipistes wel gesloten en is alles tot 2000 meter sneeuwvrij, maar boven de 2200 meter ligt nog volop sneeuw.

Roel23-05-2013
Marien en Elly: In Vandoncourt heb ik in 2009 nog geslapen in de (prive) gite des Aiges. Hij is een tijdje gesloten geweest wegens verbouwing, maar was toen weer open. Het zijn enkele geimproviseerde slaapkamers in een bijgebouw van een woning in het dorp. Ook via Google vind ik nu weer actuele vermeldingen. Zelf koken, of in het dorp gaan eten. Tel (0381343943)

Marien en Elly20-05-2013
we zijn bezig met voorverkennen van de route voor deze zomer.op het traject tussen brevilliers en St Hippolyte zoeken we een mogelijkheid voor overnachten.max. dagafstand 20 km. gedacht aan een plekje ergens bij dasle of vandoncourt.heeft iemand een suggestie?

Veronique20-05-2013
Het is zover, ik start in Modane, waar ik vorig jaar eindigde en ga in 3 weken naar Nice lopen. Ik ga pas half juni, maar ik heb er nu al zo'n zin in!! Ik vlieg naar Nice, reis een dag later naar Modane en loop dan naar Nice en dan is de GR5 af. Ik kan het nog niet geloven, zoveel jaren gedaan !! Zo mooi, zo genoten!!

Age Put11-05-2013
Hoi Wouter, 't klopt dat we een aantal jaren geleden door de Écrins gingen. Het was een zware maar vooral mooie tocht. In 2005 begonnen mijn zoon, vrouw en ik aan de GR-5 in Hoek van Holland. Komende zomer gaan we verder bij de Refuge Plan de la Laie in de Beaufortain. We willen lopen tot aan Larche. Daar ga ik een bergsportkamp voor de NKBV leiden. We overnachten in berghutten, gîtes en hotels. De route vanuit Nice naar Larche is goed te doen. Wie weet komen we elkaar deze zomer nog tegen bij Larche. Ik wens je in ieder geval een fijne tocht.

wouter Voortman11-05-2013
hoi Age, Als het goed is hebben wij een tocht in Des ecrin samen gemaakt en hebben we elkaar ontmoet in de tukhut. Nog steeds zo enthousiast? Ook toen liep je al LAW's. Nu ook nog Alpine? Op het moment ben ik even niet met alpine bezig. Je kent het wel, je ontmoet iemand.... Maar ik vermoed dat het wel weer komt. De vraag over of je vanaf nice kan beginnen komt voort uit dat iedereen vanaf noord loopt en het boekje ook alleen die richting beschrijft. Dat zet mij aan het denken om even wat extra info in te winnen. Het kan bv veel moeilijker vanuit het zuiden zijn en dat ik iets over het hoofd zie. Heel veel plezier jullie ook met de laatste stukjes. Zo te lezen wordt het jullie 1 na laatste etape. Doen jullie het met tent of hutten?

Age Put09-05-2013
Hoi Wouter, Mijn vrouw zoon en ik lopen de GR5 van Hoek van Holland naar Nice. Dit jaar gaan we van de Beaufortain naar de Col de Larche. De route kan je best beginnen bij Nice. Ik vind alleen dat als je de route van noord naar zuid loopt, het landschap steeds indrukwekkender wordt.

Age Put09-05-2013
Hi Peter and Christine, You can buy the Flemish walkingguide GR 5 / E2 Noordzee - Riviëra / Luxemburg - Lotharingen Wandelen van Diekirch tot Schirmeck

wouter Voortman08-05-2013
Hallo, Mijn vrouw en ik (27 en 29) willen van het zomer een stuk van de GR5 lopen. Op het moment denken wij te beginnen bij Nice. Verwachte eindpunt is Larche. Het is in de andere richting als de rest het lopen. Ben benieuwd wat jullie mening hierover is. "Geen probleem" of "dom, begin bij Larche ook al heb je de rest nog niet gedaan".

Peter and Christine Lloyd08-05-2013
Hi - we are walking the GR5 and have reached Echternach in Luxembourg. So far we have been using Topo guides which have been excellent. we don,t have one for the Rumelange to Schirmeck section which We believe to be no.514. Does anyone know where we can get one - preferably as soon as we get into France. Alternatively an address that we could send a copy too as we could buy it on the net? Enjoying the walk very much and the weather so far has been good.Any responses would be best by phone - (+44)07989269477. Cheers!!

ingrid22-03-2013
je kunt ook de blauwe ing kaarten kopen. de gr5 is perfect aangegeven. bovendien is alles heel goed gemarkeerd in de vogezen en is verdwalen bijna onmogelijk.

Henny22-03-2013
Hallo, op www.tweevoeter.nl staat ook deze vraag en is er een oplossing gegeven. Kijk daar even, succes en met groet!

Jantien Westerhoff22-03-2013
Mijn man en ik lopen ieder jaar een deel van de Gr.5 en zijn nu toe aan de Vogezen. Heeft iemand het boekje Crete des Vosges Gr.5/Gr.53 voor ons te koop? Het is niet meer verkrijgbaar. Alvast dank.

roel03-02-2013
Dear Gege Sorry, my French is too poor... There is no marked footpath between Amsterdam and Haarlem. The distance is only 19 kms, and there exist a rather good biketrack through the parks between these cities. Alternatively, you could walk other GR´s from Amsterdam to Bergen op Zoom, e.g FlorisV-pad (LAW 1-3) from Amsterdam Central station, over Muiden, Schoonhoven, Dordrecht to Bergen op Zoom. From Bergen op Zoom till Vise you can walk the GR5, "traject der Lage Landen" with a topoguide from the belgian sister-organisation "grote routepaden". Lodging: hotels and pensions are expensive in netherlands and belgium, esp the meals in hotels. I Netherlands you can use the private adresses of "vrienden op de fiets" (friends on bikes) for bed and breakfast. Belgium is difficult. You pass some youth hostels, but in many places you have to bring your tent or find a rather expensive hotel. See also the list "overnachtingen" on this site. If you want more information, please write me at gimmes(a)antenna.nl

Henny03-02-2013
http://www.tweevoeter.net/ Bonjour Gégé, voir le site "tweevoeter" pour demande aussi le questions . Et le distance Amsterdam direction Haarlem a pied a 19.2 kilometre. Bonne route

Gégé02-02-2013
bonjour je vais partir du centre d'Amsterdam, vers le 10 avril, pour rejoindre Nice. 1 - Est ce qu'il existe un parcours piétons de Amsterdam à Haarlem pour retrouver le sentier côtier jusqu'à Hoek Van Holland, et quelle est la distance Amsterdam/Haarlem? 2 - Est ce que les hébergements (petits hôtels, refuges offrant la demi pension..)sont nombreux sur cette partie du parcours? 3 - J'ai trouvé un topo guide qui décrit la partie Hoek van holland/Bergen, et un autre à partir de Kanne jusqu'en France. Est ce que le balisage est correct et les hébergements nombreux entre Bergen et Kanne? et peut-être existe t'il un topo pour décrire ce parcours? Merci pour tous les renseignements que vous pourrez me fournir. Amicalement.

Age Put15-12-2012
Wij hopen komend jaar de trajecten Plan de la Laie - Col de l'Iseran en Fréjus - Larche af te kunnen ronden. De route door de Alpen is mooi maar helaas alleen geschikt voor de zomervakantie. Mijn vrouw Annelies, onze zoon Gerben en ik wensen alle GR-5 wandelaars Prettige Kerstdagen & een Top 2013. Misschien komen we elkaar onderweg nog tegen.

Henny15-12-2012
Ik wens iedereen een sfeervolle kerst en een gezonde wandeling door 2013 !!!

stefanie wessel20-11-2012
treinverbindingen laten zich ook heel makkelijk uitzoeken via de site van de Deutsche Bahn: bahn.de

jan poppe19-11-2012
Dag Bert, kijk op site Ns hispeed op b.v. 23/11/12 en je kunt dan om 6.21 weg uit Schirmeck-la Broque met aankomst om 16.14 in Groningen met tgv en Thalys via Parijs.Je kunt dan ook nog een stukje in Parijs lopen geloof ik.

Bert Kramer18-11-2012
Dag Age Put, de vraag van Pim van Galen is een vraag die ons ook bezig houdt... liften met z'n tweeen en onze lievr airedale Tosh is geen optie... ik zou graag een niet al te ingewikkelde' terugreis per trein wensen van Schimeck naar naar Groningen

Henny05-11-2012
Bonjour Evelyn:Is het lopen van de Tour du Mont Blanc misschien iets voor jullie???? Succes

Luc01-11-2012
Evelien, je zoekt een nieuwe bestemming na de GR5. Het is leuk om vanaf Nyon (GR5!) via Geneve naar le Puy te lopen (ca. 3 weken). Daarna hoef je niet naar Santiago. Je kunt ook zuidwaarts trekken over de Stevenson-route of de Régordane. Prachtige routes. Kijk op www.deGR5telijf.nl.

Henny31-10-2012
Leuk om te lezen over andere GR5 lopers ( of van andere GR routes) Vraagje: komen de "links" hier nog weleens bij de LINKS te staan? Ik heb het idee dat er niets nieuws meer is....en dat zou wel leuk zijn! groet, Henny ( www.gr5.jouwweb.nl )

ingrid30-10-2012
Hoi Evelien, gefeliciteerd met het voltooien van de gr5. Enkele jaren geleden hebben wij hem ook voltooid en vroegen we ons af wat komt er na de gr5. Wel, Fransen vertelden ons dat je de gr10 en de gr20 ook moet doen. Dit jaar hebben wij de gr10 voltooid en die was fantastisch. Slapen in cabanes berghutten hostals en op campings in authentieke dorpen. Ton Joosten heeft een nederlandse uitgave van de route geschreven. Foto's zijn te zien op hoogtelijnen.nl. Veel plezier.

Age Put30-09-2012
Wat denk je van liften Pim? Vanuit Schirmeck heb je zo een lift over de Col du Donon. Trek voor liften wel een hele dag uit om in Nancy te komen. Je kan vanuit Schirmeck ook richting Strassbourg liften of met openbaar vervoer.

Karijn27-09-2012
Beste Pim, er is ook een verbinding via Saint-Dié-des-Vosges. Het hangt van het tijdstip af of je die kunt nemen, of toch via Straatsburg moet reizen. Zie www.bahn.de (werkt ook prima voor Franse verbindingen).

pim van galen26-09-2012
Vraag: hoe kom ik met ov terug van Schirmeck naar Nancy. Met de trein via straatsburg lijkt nogal omslachtig...

Henny24-09-2012
Bonjour Evelien, het zit er dus op....flink hoor dat je ondanks de enkel en de hitte toch door bent gelopen! Chapeau!! Wij zijn nog lang niet zo ver, het komt er maar steeds niet van, zijn pas in Luxemburg,hebben dus nog heel wat te gaan. En nu, tja, er zijn heel veel mooie routes. Wil je weer een hele lange gaan lopen of een kortere? Wij lopen tussen alle andere wandelingen door het Grenslandpad, leuk maar niet alle stukken vinden wij de moeite waard. Mooi is de de GR30:Tour du Morvan. In GB vinden wij het South West Coast Path erg mooi om te lopen, hebben het nog niet helemaal gelopen hoor! Heb je een verslag van de hele tocht? Ik maak korte stukjes in een weblog:www.gr5.jouwweb.nl (gratis site) Succes met het verder lopen ,waar dan ook!met groet, Henny

Age Put20-09-2012
Hoi Evelien, ik heb met plezier je verslag gelezen over het laatste traject naar de Middellandse Zee. Wij zijn in 2005 in Hoek van Holland met onze toen zesjarige zoon begonnen. Hij is inmiddels dertien en vindt de route nog steeds leuk om te lopen. We denken dat we vanaf Modane nog twee zomervakanties nodig hebben om in Nice aan te komen.

Lau Bisselink18-09-2012
Hallo Evelien. Bedankt voor je uitvoerige verslag. Ik heb zelf het stuk Alpen vanaf Thonon nog te gaan dus ik was dubbel geinteresseerd. Vraagje: gebruiken jullie een waterfilter in de bergen als je gebruik maakt van water uit beekjes of kook je het zelf een tijdje?

Evelien13-09-2012
We hebben Nice gehaald! Het laatste traject – Larche – Nice - heeft wel de nodige hobbels met zich gebracht. Eerst de positieve kant. Het was weer een geweldige wandeling. Je blijft nog erg lang op hoogte, maar naarmate je zuidelijker komt, zie je wel een verschil. Andere flora en de marmotten krijgen het echt te warm. Die zie je op een gegeven moment dan ook niet meer. Ook zagen en hoorden we bijvoorbeeld nauwelijks meer koeien. En warm was het. Van de plaatselijke bevolking hebben we begrepen dat de thermometer de 40oC heeft gehaald. Boven zal het wel iets minder heet zijn geweest, maar de hoge temperatuur maakte het wel zwaar. Betekent: veel drinken! Aanvankelijk waren we bang geweest dat je nauwelijks water kon tappen en dus veel mee zou moeten slepen. Dit is ons echt meegevallen. Slechts twee keer was dit een punt van aandacht. Na St Dalmas Valdeblore heb je geruime tijd geen tappunt. Dit staat in het boekje. Ook na Roya hebben we enige moeite gehad om water te vinden. De bron bij de bergerie was bijna uitgedroogd en de bron op 2200 meter konden we niet vinden. Wat we erg leuk vonden is dat je relatief vaak door dorpjes komt. Soms vraag je je echt af wat mensen bezield heeft om daar iets te beginnen. Het pad waar je op loopt is in het verleden dan ook als hoofdroute gebruikt en gezien de middelen waarover men in het verleden beschikte, hebben we veel ontzag voor degenen die toen in de “wegenbouw” werkzaam waren. De kerkjes, die je passeert, zijn soms niet meer dan een bouwval, maar soms zijn ze echt de moeite waard om er een kijkje in te nemen. Vooraf hadden we ons druk gemaakt over de logistiek en dat bleek niet helemaal ten onrechte. Omdat we het jaar ervoor in Larche waren geëindigd, was het ons al duidelijk dat je hier nauwelijks met ov kunt komen. Aangezien we het wandelen combineren met onze gewone vakantie moesten we vooraf beslissen waar we onze auto zouden laten. We hadden in eerste instantie besloten om deze in St Etienne de Tinée te stallen, maar aangezien de camping daar vol was, zijn we doorgereden naar St. Sauveur. Er rijdt een bus van daar uit naar Saint Etienne de Tinee. Kost bijna niets, maar hij rijdt niet echt frequent. We hebben de gok genomen om van St Etienne, over de col de la Bonette (2800 meter) te liften naar Jausiers en vandaar uit of te liften naar Larche, of de volgende dag dat ene busje te nemen. Aanvankelijk leek dat plan bij Saint Etienne al te mislukken. Na twee uur in de hitte op een brug te hebben gestaan, zakte de moed al bijna in onze wandelschoenen, maar je hebt er maar één nodig. Dat bleek een Frans mannetje te zijn met een propvolle Kangoo. Hij had slechts één zitplaats, maar daar pasten we best met z’n tweeën in volgens hem. Dus ik op schoot die 2800 meter op en vervolgens weer naar beneden, terwijl onze chauffeur maar praatte en praatte. In Jausiers aangekomen, bleek dat hij ook nog richting Col du Vars moest, dus inmiddels gewend aan mijn riante zitplaats, bleven we nog even in de auto. Bij de afslag naar Guillestre was hij ook nog zo aardig om speciaal voor ons nog even 10 kilometer verder te rijden naar Larche. Uiteindelijk konden we om 13.00 uur in Larche beginnen en in de hitte zijn we richting het Lac d Lauzanier gelopen om daar wild te kamperen. Dit raad ik iedereen aan! (water komt uit de berg in de buurt van de verlaten herdershut). De tweede dag met goede moed vertrokken. Bij de afdaling van de col de Cavale ging het echter mis. Bij de afdaling ging ik behoorlijk door mijn enkel heen. Met tape en advil doorgelopen naar Bousiéyas. Daar kreeg ik van een medewandelaar een enkelband en arnicapillen. Vervolgens – in etappes - toch maar doorgelopen naar Saint Sauveur, alwaar we besloten om de enkel enige dagen tot rust te laten komen. Na 5 dagen tocht voortgezet naar Nice. Na deze mijlpaal een dag op sandalen gelopen en vervolgens kon ik meteen door naar de ehbo. Ik heb nu een prachtige brace om mijn enkel heen en die mag er nog tot eind van deze maand blijven zitten. Mijn wandelschoenen hebben kennelijk net voldoende steun gegeven om de wandeling toch goed af te kunnen ronden. Zoals ik al zei, prachtig traject, alleen de laatste dag hebben we als deceptie ervaren. Afgezien van het feit dat het regende (moet je nagaan, in al die jaren hebben we misschien 5 regendagen gehad), liepen we een aantal keren fout en in Aspremont liepen we echt fout (verkeerde gr). Gelukkig liftend op het pad gekomen. Daarnaast viel het ons tegen dag we iedere keer toch weer 300 meter omhoog en omlaag moeten gaan, terwijl het hoogteoverzicht in het boekje een geleidelijk dalende lijn laat zien. Tot slot is het eindpunt 3x niets. We konden – wellicht vanwege de regen – dat hele bord niet vinden en tot overmaat van ramp wist niemand ons te vertellen waar de halte van de bus naar Saint Sauveur te vinden was. Ook de buschauffeurs wisten dat niet. We hebben uiteindelijk maar een bus naar Plan du Var genomen (waar het busje naar Saint Sauveur ook stopt), maar vanwege de drukte in de Cote d’Azur kwamen we daar veel te laat aan. Dus maar weer liften. Gelukkig word je in Frankrijk uiteindelijk toch wel meegenomen. Net voor donker kwamen we op de camping aan. De volgende dag zijn we – voor € 1 met de bus – weer terug te gaan naar Nice. Inmiddels was het mooi weer en konden we ons negatieve beeld van Nice toch wel enigszins bijstellen. Omdat we in de bus zijn blijven zitten tot het eindpunt, hoefden we ook niet meer te zoeken naar de bushalte (gare routiere Vauban en niet de gare routiere waar de overige bussen stoppen). Na al die jaren met de gr5 bezig te zijn geweest vraagt iedereen wat nu de plannen zijn voor volgend jaar. Om nu eerlijk te zijn, weten we dat nog niet, maar het lopen van meerdaagse tochten zal er echt wel in blijven, tenzij mijn enkel het definitief laat afweten.

Age Put16-08-2012
Deze zomer hebben we weer een flink aantal kilometers op de GR-5 afgelegd. We begonnen bij Col de Bassachaux bij Chatel en liepen door tot aan Refuge Plan de la Lai in de Beaufortain. In de Vanoise liepen we van Col de l' Iseran naar Valfrejus. Het viel ons op dat het in de Haute- Savoie behoorlijk prijzig was en in de Savoie een stuk goedkoper. De vakantie was heerlijk. Fantastisch weer. De Refuge de Vallonbrun in de Vanoise vonden we het leukste overnachtingsadres.

Hans Jacobs06-08-2012
Hallo Karijn, wij hebben in 2010 van 24 t/m 28 oktober gelopen van Vallée de la Wormsa naar Giromagny. Het is een stukje zuidelijker in de Vogezen. Wij hebben geen last gehad van jagers of afgesloten gebieden (of het is ons niet opgevallen). Door sneeuw in de hogere delen boven 1400 meter hebben we behoorlijk veel wild gezien, gemzen, herten en reeën. Ondanks de sneeuw (max. 15 cm.) hebben we de route volledig kunnen lopen. Dit jaar willen we eind oktober een stuk GR65 (st. Jacobsroute) gaan lopen. We zullen ook maar de VVV gaan mailen of bellen om de situatie daar te checken, kan nooit kwaad. Alvast een fijne wandeling gewenst in oktober.

Henny03-08-2012
Hallo Karijn, mail even naar de VVV in het gebied waar je gaat lopen. Dit hebben wij gedaan toen wij in de Ardennen gingen lopen in okt/nov. Kregen bericht dat het jachtseizoen nog net niet was geopent dus...we konden rustig vertrekken. Er hangen bordjes bovendien waar het verboden is te lopen. In de Ardennen begon het 31 okt. Fijne wandeling. groet, Henny www.gr5.jouwweb.nl

Karijn03-08-2012
Heeft iemand ervaring met wandelen in de Vogezen in oktober? Zijn er stukken afgesloten vanwege het jachtseizoen? Ik zou graag een stuk gaan lopen van Schirmeck naar Ribeauville, maar heb geen zin in omleidingen...

Marien en Elly20-07-2012
Weer terug op de GR5.Enorm gevoel van dankbaarheid en geluk dat we samen verder kunnen.Nog even spannend bij weerzien van "de plek des onheils" van vorig jaar in Ribeauvillé maar daarna ook een gevoel van bevrijding om die plek -en daarmee de nare herinnering- achter ons te laten.We hebben intens genoten van de prachtige Vogezen met steeds weer hele mooie vergezichten van de Grand Ballon, Le Honeck en later de Ballon d'Alsace. fijne overnachting gehad in oa herberg etang du Devin net na Le Bonhomme (2km) mooie ligging op de route.Minder goede ervaring gehad op Le Markstein hotel Wolf.Was echt onder de maat zowel maaltijd als onderkomen en we zijn echt geen verwende hotelgasten.geen aanrader.Camping in Giromangny die in onze (cicerone)gids staat is opgeheven. In Evette-Salbert de gite aan het meer niet gevonden (of verkeerde fransman gesproken)telefoonnummer klopte niet meer er is wel een gite achter het postkantoor/hotel de ville op ca 800 meter van de GR5.(niet geweest). terras van Auberge du Lac aldaar heeft fantastisch uitzicht en een aardige uitbater van Egyptische origine die erg trots was op zijn zaak.heeft een aantal gites in aanbouw/renovatie.Gekomen tot Brevilliers/Hericourt.We kunnen verder!

Age Put19-07-2012
De eerste drie dagen GR5 hebben we weer gehad. We begonnen op de Col de Bassachaux boven Châtel op onze eerste vakantiedag. In een rustig wandeltempo liepen we naar Col de Chésery en verder Zwitserland in naar de kleine Refuge de Chésery, waar we lunchten. Na de Col de Portes de l'Hiver wilden we overnachten in Chaux-Palin maar de hut was vol. Ongeveer 150m lager lag Hotel des Portes du Soleil. Het werd onze eerste overnachting. Een dag later gingen we via de Col de Coux naar de Col de la Golèse waar we in de gelijknamige hut sliepen. Gisteren daalden we naar Samoëns waar we nu in het luxe hotel Roc et Neige vertoeven. Ik had gisteren zeven uur de tijd nodig om liftend en wandelend de auto weer op te halen.

Anton06-07-2012
Net terug van 12 dagen lopen van Samoens tot Briancon. Er lag nog veel sneeuw en de beklimming van de Le Brevant was gewoon spannend. Heel mooi was het lopen over de Crete des Gittes. De dag daarna werd het iedereen afgeraden wegens slecht weer met harde wind.Toen liep ik over de Col de Bresson en door de mist was de route moeilijk te vinden.( er zijn mensen terug gegaan) Na Col du Palet overgegaan naar GR55 en op dringend advies van de beheerster van Refuge de la Leisse, net voor Refuge d'Entre Deux-Eaux weer overgegaan naar de GR5. Het was prachtig. Het eten in de Refuges is prima en het lunchpakket steeds vol verrassingen. De helft van de nachten de tent gebruikt.. In Briancon het busje naar Oulx (It) genomen (rijdt 5 X per dag) en daar met de TGV (gereserveerd) weer snel naar huis.

Henny03-07-2012
http://gr5.jouwweb.nl/ Bonjour Adellie, hierbij wil ik jullie een hele fijne en voorspoedige tocht toe wensen. Ook wij doen er wat langer over ( zie link) het gaat ons om de beleving, het lopen, het zien en niet om een snelle tijd neer te zetten. Hoewel het aan een stuk doorlopen mij wel heel leuk lijkt maar ja, niet voor iedereen mogelijk! Het plezier erom heen is voor ons (denk ik) er niet minder om! Hartelijke groet en succes!! Henny

Adellie24-06-2012
Over 2 weken gaan we vanaf Bessans de route weer vervolgen. Doel is om in 2 weken Larche te bereiken. Maar we gaan wel via de GR5E (route Chemin du Petit Bonheur). Dit deel is iets gemakkelijker en ook eenvoudiger i.v.m. vervoer etc. Later willen we het GR 5 gedeelte nog wel eens doen. Vanaf Modane volgen we de GR5 weer. Als alles volgens plan verloopt zijn we in 2014 in Nice. Dan hebben in 11 jaar tijd het volledige traject voltooid.

Alice18-06-2012
Beste Anuschka, het is jammer dat wij nog niet zo ver zijn dat we bij de jura wandelen. Het zou leuk zijn geweest als we elkaar hadden kunnen helpen met vervoer en auto's. Wij hebben voor komende zomer het stuk van Metz naar ST. Quirin op het programma staan. Het is geweldig om te lezen dat er ook anderen zijn die met hun kinderen de GR5 lopen. Veel succes komende zomer!

Martin16-06-2012
De dagen voor Pinksteren zijn we vanaf Thonon les Bains gestart met het eerste deel van de Alpen. We wisten dat we voor het seizoen liepen en daarmee beperkte mogelijkheden tot bevoorrading hadden. Dit was geen probleem, maar de hoeveelheid sneeuw heeft ons wel verrast. Vanaf een meter of 1600 a 1700 lag op de noordhellingen nog veel sneeuw. Hierdoor hadden we de sneeuwijzers al vanaf dag 2 tot Refuge de Bise nodig ipv de ingecalculeerde top van Le Brevent op de geplande 6e wandeldag. Hoewel Refuge de Bise in mei nog niet open is, is de deur wel open en kun je binnen zitten en de kachel opstoken met gedroogd hout dat klaar ligt. Het lopen door sneeuw en zeker het beklimmen van de cols kost veel meer tijd dan lopen over de normale GR5- route. Hierdoor hebben we het geplande eindpunt Les Houches niet bereikt en zijn tot Samoens gekomen. Echter buiten het seizoen lopen heeft juist extra charme. Je komt amper mensen tegen en we hebben daardoor wellicht extra veel Chamois en herten gezien. In Thonon en d’Abondance zijn de supermarkten normaal open. Wandelen door sneeuw in de Alpen is verbluffend mooi en wordt afgewisseld met groene hellingen aan de zuidzijden van de cols.

Henri DENIS11-06-2012
Hello, congratulations for this nice website. Which seasons and which months would you advise to perform this beautifull trip by walk ? And how many weeks does it need for normal walkers ? Thanks, Henri

johan moes09-06-2012
beste wandelaars, deze week hebben we weer de gr5 route van spa naar stavelot gelopen eigenlijk het mooiste stuk en het meest gevarieerde met prachtige vergezichten, moe maar voldaan kwamen we in stavelot aan wat gedronken op het mooie marktplein en toen nog 1 km de gr gevolgd voor ons overnachtings adres Villastavelot werkelijk een prachtige B&B aan de gr 5 gelegen heerlijk geslapen en de volgende dag weer fit richting vielsalm

anuschka08-06-2012
Beste Joost en Alice, Komende zomer (2012)hoop ik met onze 2 kinderen en mijn partner vanaf Belfort de Jura in te wandelen. De kinderen zijn deze zomer 8;3 en 11;1 jaar oud. Tot en met vorig jaar ging er een lichtgewicht buggy mee, die mijn partner vaak tilde (of we in de rugzak stopten. De handvaten en 4 wielen hingen dan boven ons hoofd als hoorns). Als de weg saai was mochten de kinderen erin zitten. Afgelopen jaar mocht alleen mijn dochter er nog in; het werd te zwaar bij elkaar op schoot. Maar de buggy is kapot gegaan. Nu wordt het voor beiden zelf lopen. Wij vonden het altijd wel een fijn idee; langs een drukke weg moest 1 erin zitten ivm de veiligheid en het gaf ons altijd de mogelijkheid om via een asfaltweg de bewoonde wereld te bereiken. Gelukkig hebben we dat niet nodig gehad. Nu de kinderen zelf alles wandelen liepen we vorig jaar 3,5 km per uur, het jaar daarvoor was mijn dochter nog 6 jaar en liepen we op een dag een gemiddelde van 3 km per uur. En dan toch 15 -18 km. Ook wel eens 23 maar dat mede door de buggy. Eigenlijk rekende ik vorig jaar nog wel de dubbele tijd van wat in de boekjes staat. Heel soms lukte het vorig jaar (7 en 10 jaar) om een uurtje op grote- mensen-tempo te lopen. Maar dan zijn de pauzes dusdanig dat je toch op 3,5 uitkomt. Als we niet met een bus terug kunnen dan gaan we met volle bepakking (ook al zijn er hutten - want als ik lees over die hutten dan is niet altijd zeker of de afspraken wel worden nagekomen). Met kinderen kun je niet riskeren om nog 10 km verder te moeten wandelen. Dus bijv op de crete des Vosges haddden we spullen bij ons om te overnachten etc. We hebben dan een lichtgewicht tentje (3,5 kg) voor 3 personen, 3 matjes, 1 2 persoonshoeslaken en 1 dekenslaapzak die we over ons 4-en heen leggen. De kinderen hebben een eigen rugzakje, sinds de oudste 9 is heeft hij een echte deuter kinderrugzak (fox30), ze dragen ieder hun eigen waterzak en lekkers... en plassen onderweg ruim voldoende. Vochtvoorziening gaat beter dan toen ze dat niet hadden. Het rugzakje van de jongste verdwijnt uiteindelijk vaak nog bij ons in de tas. De eerste dag is het altijd even doorzetten. "Hoe lang duurt dit?"horen we dan vaak. Tja... als je blijft staan de hele dag. Mijn zoon kan ik nu op de kaart laten zien wat de bedoeling is. Hij heeft ook wel eens bedacht dat als we meer km maken, hij eerder weer dagen vakantie overhoudt. Hij zet de knop om, en na een dag hebben we het ritme te pakken en genieten we van de omgeving. En thuis? Op school vertellen ze over de avonturen... en niet zozeer over het gevoetbal op de camping. Voor wie Luxemburg ingaat: wees niet bang voor alle klimmen en dalen die in het boekje staan: kinderen vinden dat juist het leukste. In de Vogezen hebben we af en toe in een refuge geslapen: ook dat was een ware ontdekkingstocht. Spannende slaapzalen etc. Neem in de Vogezen wel regenbroeken mee. Met een poncho krijg je toch natte sokken en voeten. Wij vervolgen de GR5 in de Jura. Wie gaat er nog meer begin augustus rond St. Hypolyte wandelen? Misschien is er iets te regelen met vervoer en auto's?

Tonnis08-05-2012
We zijn in Tintesmillen Luxemburg aangekomen. Gaan eerste week van juni en in de zomervakantie weer verder.Zoeken medelopers om vervoer per auto naar begin en eindopunt te regelen.

JoAnn Ratajczak09-04-2012
Will be hiking from Around Moulins-les- Metz to Liverdun in June. Any English speaking hikers to help with planning the trip?

Veronique van Gils07-04-2012
bedankt Stefanie, ga het vliegtuig boeken!!!

Hans Jacobs17-02-2012
Aaron, we walked from Genk (Belgium) to Nyon (Switzerland) during several years. The route is well marked but the marks change a several times in Luxembourg and France. We think following the marks is not wise. We always used the topoguides. If you want more info you can send a mail to hansjacobs73@hotmail.com

Stefanie17-02-2012
Veronique, wij hebben dat stuk in 8 dagen gelopen: Landry - ref. Etre-le- Lac - Val d'Isère - Bessans - ref de Vallonbrun - ref du Plan du Lac - ref de l'Arpont - ref de Fournache - Modane. Enkele kortere dage en enkele langere maar wij vonden het een prima indeling. Veel plezier aan iedereen die dit jaar weer meters gaat maken op de GR5!

Wim16-02-2012
Ik wilde laten weten dat het een groot plezier is om deze site te bezoeken en weg te dromen bij de foto's. Thx!!

Veronique van Gils15-02-2012
Hallo, In juli wil ik de GR5 lopen van Landry naar Modane. Kan iemand zeggen hoeveel dagen het ongeveer kost als ik de GR5 volg, dus met die lus een stukje op de landkaart terug omhoog? Bedankt

ingrid13-02-2012
aaron it is well marked

Gert Vankrunkelsven08-02-2012
Iedereen die via deze site info deelde, alvast bedankt. Wij zijn ook van start gegaan! Dit weekend tweede tweedaagse ... van de Haringvlietsluis tot iets voor Bergen op Zoom. Foto's en tracks kan je vinden op http://onzegr5.blogspot.com ....

Aaron Barnes01-02-2012
Hello I'm planning on walking the E2 in full this year, including the full UK section via Dover and Ostend, starting in April and (hopefully) reaching the Alps by August. Your site is a fantastic resource for planning. Thank you! There is very little information on the GR5 around for Northern Europe. One big question - how well waymarked is the route? How far generally between waymarks, and how well is the route marked on the local mapping systems? (O.K. that's three questions :)!) Thanks again for your wonderful site.

Hans van Grol29-01-2012
@Evelien Hallo Evelien, Heel erg bedankt voor je reactie. Na lang wikken en wegen heb ik toch maar besloten om de tocht van Landry naar Nice in één keer te doen. Dat voorkomt een hoop heen en weer gereis.

Mireille27-01-2012
Wij lopen al een aantal jaren op rij, met onze dochter elk jaar een week van de GR5. We zijn 4 jaar gelden begonnen toen ze 8 jaar was in de Vogezen, en afgelopen zomer gekomen tot het meer van Genève. Aankomende zomer willen we de eerste etappe door de Alpen lopen van Thonon-les-Bains naar Les Houches. Onze dochter is inmiddels 12 jaar. Wie heeft er ervaringen met kinderen in dit gebied of handige tips?

Evelien12-01-2012
Hallo Hans van Grol Van Ceillac gaat er af en toe een bus via Guillestre naar het station Montdauphin (directt of met overstap). Wel even nakijken of dit station nog open is. In Montdaupin kun je de trein nemen naar Gap. Daar kun je een bus pakken naar Nice of naar Grenoble. Je kunt ook een blik werpen op een site van een (franse) liftcentrale voor delen van het traject. Maar dan moet je wel geluk hebben. Wellicht kun je ook nog een oproepje doen via deze site. Succes er mee en veel wandelplezier.

Henny05-01-2012
En Julius......welke routes gaan jullie lopen of ben je al aan het lopen....? Ik lees altijd graag over de routes en hoe iedereen die beleeft.

Hans van Grol01-01-2012
Voor alle GR-wandelaars de beste wensen voor het nieuwe jaar!! Ik wil in augustus 2012 de GR5 van Landry naar Ceillac lopen. Weet iemand misschien hoe ik het beste weer terug naar Nederland kan reizen? Op de heenreis vlieg ik van Amsterdam naar Genève met Easyjet.

Henny31-12-2011
Hallo Julius, Wij zijn "nog maar"gekomen tot Dasbourg brug maar vonden alle stukken vanaf Maastricht mooi. Wel is het zo dat bv Spa richting Stavelot eruit sprong doordat we vanaf Spa door de bossen met heuvels liepen, daarna de schitterende Hoge Venen en daarna de afdaling en weer beklimming naar Stavelot ( daar overnacht) De route Stavelot- Vielsalm is veel door bossen. In Vielsalm namen we de trein terug naar Luik en daarna Nessonvaux. (Hier stond de auto veilig bij Centre Protestant de Nessonvaux waar onze 1e overnachting was,prima onderkomen) De route vanaf Vielsalm naar Dasbourg Brug ( in 3 dagen gelopen) is ook heel verschillend van natuur, je hebt dan alles gehad wat jullie wensen. Vanaf Ouren brug loop je tot aan Dasbourg langs de rivier. Wij begonnen in Vielsalm( vanaf Dasbourg met bus en trein naar Vielsalm) na een overnachting daar en liepen door in 3 dagen naar Dasbourg waar de auto ( nog) stond. Ik denk dat dit de beste route is voor jullie ,niet te ver weg van NL en heel goed te doen in 3 dagen. SUCCES en geniet ervan!!!

Alice30-12-2011
Beste Roel Ik heb de fietskar via marktplaats gekocht, 25 euro, dan hoef je er niet super voorzichtig mee te doen, want dat kan niet als de GR5 loopt met een fietskar. (inmiddels hebben we er eigenlijk al 2 versleten)Het fijnst is de blauw/gele aluminium fietskar (waarschijnlijk van de Hema) Deze is licht (kan makkelijk over klaphekjes trappetjes enzo)en heeft een wandelwiel, daarnaast kan hij aan elke fiets. Heel veel mensen denken dat wij de GR5 niet met de kar kunnen wandelen, zelfs als ze ons tegenkomen. Zeker tot Vise vanaf Hoek van Holland was het geen probleem. Maar ook in de Vogezen van ST Quirin tot Aubure hebben we alles, behalve de top van de Donon met de kar gedaan. We hopen deze zomer vanaf Luxemburg naar ST Quirin te lopen met de kar, want we verwachten dat Luxemburg met de kar te lastig zal zijn. De jongste is nu 4 en kan dus in de zomer van 2013 wel zelf lopen. Dan mag de kar thuis blijven. Die zullen we wel missen denk ik, want hij draagt liters water op zo'n wandeldag.Onze oudste is nu 7 en loopt al zeker een jaar 15 km per dag (in de vogezen 10 km). Het samen wandelen is heerlijk alleen vervoers technisch is het telkens een gedoe met de auto en de fiets. Maar we wandelen nog te weinig kilometers om door te kunnen lopen en het materiaal voor doorlopen is of heel zwaar of heel duur. Vorig jaar hebben we een week kruislings gewandeld met kennissen dat was echt heel praktisch., maar ja vind maar eens mensen die dat ook zien zitten alle 1600 km die we nog moeten van deGR5.

Julius30-12-2011
Hallo iedereen. Binnen enkele dagen ga ik samen met wat vrienden een stuk van de GR5 lopen, ongeveer 50 km. Wij weten echter nog niet welk stuk.. Wij willen het liefst zoveel mogelijk bossen, bergen en beekjes; de mooiste natuur is hetgeen waar we naar zoeken. Is er hier een ervaren GR5 loper die ons een stuk kan aanraden? Groet, Julius.

Roel29-12-2011
Hallo Alice, ik ben benieuwd hoe jullie dat doen, wandelen met 2 kleine kinderen. Je schrijft met een fietskar. Wat voor type kar is dat dan ? Ik ken geen fietskarren die geschikt zijn voor de paden van de GR5. Toen onze oudste dochter nog in de kinderwagen zat, hebben we een groot deel van het Pieterpad gelopen; ook meerdaagse tochten met rugzak en tent. Maar nu met twee kinderen van 3 en 6 houdt het een beetje op. Ze zijn te groot voor de rugdrager en te klein om zelf meer dan een kilometer of drie, vier te lopen. De Rambler bolderkar is wel een beetje duur, en naar mijn mening ook te zwaar om langere afstanden over ruw terrein te kunnen lopen. Noodgedwongen ben ik de GR5 dus maar grotendeels alleen gaan lopen, zonder partner en kinderen (nu gevorderd tot Modane). Maar ik zou graag weer een keer met de hele familie op pad willen. Ik ken nog wel een mooi voorbeeld van een familie met twee kinderen, die de hele GR12 naar parijs gelopen hebben in etappes van 5 tot 7 km per dag. Zie http://home.kpn.nl/coenneven/inleiding.html

Alice 14-12-2011
Beste Joost van Os en Anushka Wat geweldig om te merken dat er ook nog anderen met kinderen de GR5 lopen. Onze kinderen zijn nu 7 en 4 en we lopen nu zo'n 2 a 3 jaar. We nemen altijd een fietskar mee zodat vooral de jongste ook nog kan zitten. Inmiddels zijn we bij Vise, maar we hebben ook al een stuk in de vogezen gelopen. Wij lopen 10 tot 17 km per dag afhankelijk van het terrein.

Joost van Os27-11-2011
Telkens als ik een stukje heb gelopen op de GR5 voeg ik opgedane kennis over plaatsjes op de route op aan Wikipedia. over deze dorpjes staat er meestal niet meer dan een regel met het aantal inwoners. Graag roep ik jullie op om ook een bijdrage te doen. Bijvoorbeeld door een foto te uploaden. Het is makkelijker dan je denkt.

ingrid18-11-2011
Dag Peter, in de berghutten zijn dekens maar een lakenzak is handig. Wij hadden altijd een lichtgewicht slaapzak bij ons. Veel plezier tijdens de bergetappes, wij vonden het prachtig.

Peter18-11-2011
Tot op heden kon ik voor de overnachtingen langsheen de GR5 telkens terecht in een hotel of een b&b. Ik heb ondertussen het meer van Genève bereikt en sta dus voor de doorsteek van de Alpen. Ik heb een concrete of praktische vraag in verband met overnachtingen in refuges: dien je zelf je slaapzak mee te brengen of worden er opgemaakte/zelf op te maken bedden aangeboden?

hans23-10-2011
erg mooi

Joost van Os21-10-2011
Nog wat actualisaties bij de foto's van iwan Oprins: het Etang du Lindre bij Tarquimpol is bijna leeg, en ter hoogte van de plek van de foto is het een soort Nederlandse polder, met gras en hekjes. De steile klim naar Les deux Croix, bij St Quirin is iets veranderd. Mijn vrouw en ik hadden de eer om als eersten de zojuist gereed gemaakte trap te beklimmen, in het bijzijn van de vijf bouwers en hun vrouwen.

Joost van Os21-10-2011
Zojuist teruggekeerd vanuit Abreschviller. La Reine de GR5 is inderdaad met pensioen. 'elle est arrivée', aldus de vriendelijke pensionhoudster van Clos de Pommes in Bioncourt. Slapen bleek tamelijk lastig, maar ging uiteindelijk goed. Eten kopen daarentegen bleek tegen te vallen. Van Custines tot en met Gondrexange eigenlijk alleen maar een rek met etenswaren in een cafeetje in Vic-sur- Seille. Maar het mocht de pret niet drukken: weer een heerlijke week achter de rug, met veel verhalen en de eerste heuvels van de Vogezen gevoeld.

bert kramer18-10-2011
als reactie op joost van os: afgelopen zomer o.m. ook Custines - Brin sur Seille gelopen.. wij hebben een prachtig alternatief gevonden:Cd'H Vincent Etienne 22 bis rue de Strasbourg Chateau Salin; natuurlijk Brin ligt circa 12 km van Chateah Salin af maar we werden keurig opgehaald en de volgende dag weer naar Brin toegebracht.. zelfs de volgende dag werden van in Salonnes (3 km van Brin) opgehaald en de dag erna teruggebracht.. een prima adres, er is in chateau een grote supermarche en een kleine pizaria.. maar ook een grote Pharmacia.. kortom, een aanrader, ik heb in het gastenboek deze CdH al eens genoemd omdat ook honden daar welkom zijn !

Hans Wortel02-10-2011
We hebben begin september het traject Thonon-les-Bains - Les Houches gelopen. Een mooi stuk waarbij wij het geluk hadden van mooi weer. Alleen op dag 2 regen en op dag 3 een bui. Voor de rest veel zon met mooie uitzichten op Mont Blanc massief. Een aanrader ook als losse wandelweek te lopen. Website met veel info en foto's: http://home.kpn.nl/worteljc/GR5ThononLe sHouches.html

Hans jacobs26-09-2011
Wij zijn begin september van Villers le Lac naar Nyon gelopen. Mooie route door de Jura met slechts twee dagen regen. Wij genieten behalve van de route elke keer weer van de gastvrijheid en de gerechten en wijn van de betreffende streek. Erg matig was Auberge du Chateau de Joux in Le Frambourg. Aanraders zijn la Chaumiere in Mouthe met menu bij l'Oeil de Boeuf er tegenover en la Grenotte even voor la Cure. In Nyon hadden we een nette chambre d’hote bij Claudine Bussy tel: 0041 - 225 661 970. Wij verlaten nu de GR5 voor enkele jaren om via Geneve, le Puy en de Camino del Norte naar Santiago de Compostella te lopen. Hierna hopen we de GR5 naar Nice te voltooien.

Joost van Os25-09-2011
Beste Anuschka, Mooi te zien dat je de GR met kinderen loopt. Zelf hoop ik ook onze kinderen (5 en 7) enthousiast te krijgen. Hoe oud zijn jullie kinderen? En heb je nog handige tips? Tips van mij: 2 uur gaans per dag is goed te doen, zorg vooral voor smalle geitepaadjes en afwisseling. Klimmen of dalen maakt niet zoveel uit.

Joost van Os25-09-2011
Voor onze etappe van Custines naar Brin sur Seille ben ik op zoek naar 'La Reine de GR5', een L&O-adres uit het boekje uit dat plaatsje. Vanuit diverse hoek wordt betwijfeld of ze misschien al met pensioen is. Zelf heb ik haar diverse keren geprobeerd te bellen: regelmatig 'in gesprek', vanmorgen ging opeens de hoorn over maar werd er niet opgenomen. Ik ben alvast begonnen met alternatieven, maar ben nu vooral nieuwsgierig: Hoe staat het met La Reine? En ja: we gaan na jaren weer verder op weg naar Nice en hebben er ontzettend veel zin in.

Evelien04-09-2011
Het traject Briançon - Larche zit erop. Met schitterend weer hebben we weer een aantal dagen van de Alpen kunnen genieten. Meestal overnacht in ons tentje. Eén keer een hut (Maljesset) bezocht. We prefereren toch ons tentje als overnachtingsplek, want het aantal slapers op de zaal maakte het erg benauwd. Dat de GR5 niet geheel zonder risico is lees ik in onderstaand bericht en merkten we ook aan het opsporingsbericht dat we in Maljasset aantroffen. Hierin werden we er op attent gemaakt dat sinds 3 augustus een 51 jarige Italiaanse GR5-loper wordt vermist. Hij was bezig met het stuk Briançon - Nice. Om het gevaar een beetje te ontwijken hebben wij niet voor de afdaling naar la Barge gekozen, maar zijn we via een pad (na de Cabane) dat oostwaarts gaat naar Maljasset gelopen. Pad is aanvankelijk gemarkeerd, maar wel goed opletten dat je tijdig afdaalt. Door vele schapenpaden is het even niet duidelijk waar de splitsing is. Als je merkt dat je weer omhoog loopt zit je verkeerd. Om het lange stuk asfalt te vermijden, zijn we via de via Alpina naar Larche gelopen. Overnachten in Chiappera en dan via de col de Sautron naar Larche. Deze laatste col was zwaar. Afgezien van de 1000 meters stijgen, liepen we, vanaf de vroege morgen vol in de zon (37 graden). De laatste stijgmeters waren ook nog een beetje eng met de rugzak. De daling (1100 meter) viel daarentegen wel weer mee. Voor de terugtocht naar onze auto, die we in Guillestre hadden geparkeerd hebben we eerst een gratis busje (die alleen op zaterdag en woensdag rijdt) kunnen pakken en daarna met 2 liftbeurten over de col de Vars naar Guillestre. In 1,5 uur waren we weer op locatie. Wij blijven verbaasd over het gemak waarmee je in Frankrijk, met 2 grote rugzakken, een lift krijgt aangeboden. Niet alleen jongeren stoppen voor je, maar dit keer was het ook weer een ouder echtpaar dat ons ruim 30 kilometer meenam. Inmiddels het laatste boekje gekocht. Nice komt steeds dichterbij.

marien en elly27-08-2011
wij hebben in mei onze tocht vervolgd van liverdun tot Aubure en hebben daarbij gebruik gemaakt van de Cicerone guide; Trekking in the Vosges and Jura zie onze opmerkingen van 28/04/11 in dit gastenboek. De gids voldoet uitstekend zo is onze ervaring.Je moet natuurlijk wel (redelijk)engels kunnen lezen en begrijpen.Dit jaar voor het eerst gebruik gemaakt van de auto (voorheen per trein)om naar de "GR5" te reizen.beviel ons minder goed we vonden het minder avontuurlijk.De vogezen zijn werkelijk prachtig en we hadden erg mooi weer soms zelfs (ja echt)te warm!helaas werd marien de laatste vakantiedag getroffen door een hartinfarct (is verder goed afgelopen) maar het is nog niet duidelijk of we de GR5 kunnen vervolgen met zware rugzak. eea heeft ons wel weer met de neus op de feiten gedrukt over onze (en misschien ook jullie)voorbereiding en veiligheid - weet je het tel. nr van de (lokale) hulpdiensten e.d ? heb je (beiden) een mobieltje bij je .heb je voldoende bereik/beltegoed en weet je waar je bent?

Ad en Ellie Peeters23-08-2011
Ook wij hebben dit jaar in augustus van Les Houches naar Bessans gelopen. Het waren prachtige etappes met veel stevig klimwerk. Maar door het mooie wandelweer was het zeer de moeite waard. Volgend jaar gaan we weer verder richting Nice. Zo langzaam maar zeker komt de finish in zicht.

Els Beelen23-08-2011
We hebben dit jaar in juli weer een stuk GR 5 gelopen: van Les Houches naar Bessans. Prachtig! We hadden nog tot Modane willen doorlopen, maar vanwege slecht weer is dit niet meer gelukt. Volgend jaar dus hopelijk verder. Onze belevenissen zijn te volgen op mijn website http://members.home.nl/elsbeelen/els_wa ndelverslagen_048.htm.

Henny17-08-2011
Bij toeval kwam ik dit adres tegen ivm overnachten in de JURA, het is 1 km van de GR5. www.aujardinfleuri-glay.vpweb.fr

Hans Jacobs15-08-2011
begin september vertrekken we weer naar Frankrijk om via de Jura naar Nyon te lopen. Zoals altijd hebben we weer hotels en chambre d'hôtes geboekt. Ook vorig jaar oktober in de Vogezen hadden we alle overnachtingen in hotels en chambre d'hôtes. Henk, laat maar weten waar je nog overnachtingen zoekt. Misschien kan ik je helpen, wie weet?

henk stoepker12-08-2011
ik loop elk jaar een stuk. ben nu aangekomen in schirmeck. ik vond noord-frankrijk pittig (weinig voorzieningen). Ik heb ook al wat in de alpen gelopen. Mont-blanc stuk is prima te doen (vanaf eind juni). Het laatste stuk bij de mercantour heeft lange etappes. er kan meer sneeuw liggen dan je zou verwachten. Ik duik nu voor een week de vogezen in. eeuwige dilemma: tentje en dus relatief vrij, maar met een paar kilo kilo extra, of gites e.d. Bij voorbereiding bleken in de vogezen heel wat verdwenen te zijn of al gesloten in de nazomer.

Age Put11-08-2011
Ditmaal hebben we slechts één etappe gelopen en wel van La Chapelle d' Abondance naar de Col de Bassachaux. Slecht weer noopte ons eerder de thuisreis te aanvaarden. Volgend jaar beter.

Henny05-08-2011
Hallo, in de Jura ( maar ook andere gedeeltes) is het openbaar vervoer minimaal, dikwijls schoolbussen of 1x in de zoveel uur een bus. Ik zou gewoon eens zoeken bij de plaatsnamen die je aan gaat doen,maar soms moet je extra lopen naar een busstation. Het beste is om in een grotere plaats te beginnen en kijken wat de eerste grotere plaats is zodat je terug kunt naar je beginpunt. Succes

PGU04-08-2011
graag wat meer informatie hoe met openbaar vervoer de verschillende etappes te bereiken, ihb Jura

bert kramer02-08-2011
afgelopen zaterdag teruggekeerd van 8 dagen Gorze - Chateau d'Alteville; we liepen met onze rugzakken en onze hond van B&B/hotel naar hotel/B&B; graag willen we de Cd'H Vincent Etienne 22 bis rue de Strasbourg Chateau Salin onder de aandacht brengen bij wandelaars met honden. In deze regio werden we geweigerd i.v.m. de hond behalve in deze Cd'H; de service ging zelfs zover dat wij in Brin sur Seille en Salonnes zijn opgehaald en teruggebracht. Voor hondenbezitters een aanrader !

Veronique van Gils26-07-2011
Heb van 30 juni tot 14 juli gelopen vanaf Nyon, eerst bootje \___/ naar Thonon, naar Landry. 2x wild gekampeerd, 1x op camping, verder in refuges of auberges. Het contrast met eerdere routes is enorm, dit zijn wel de alpen. Ik had mazzel met het weer, geen sneeuw of mist gehad. Ik vond Le Brevent extreem zwaar en bijna gevaarlijk, gelukkig was die dagen mijn man erbij. De stenen liggen met de punten naar boven, dus je loopt niet op vlakke stenen. Bij de gaspedaaltjes en de laddertjes trilde ik helemaal, al ging dat wel weer goed. Ook de klim naar col de la bonhomme en een dag later col de Bresson waren flink, kicken, maar het zijn enorme inspanningen. Mijn themawoord was steeds: ongelofelijk.... en dan bedoel ik, dat ik langs al die enorme reuzen toch een pad heb om uiteindelijk op zo'n col te staan. Dat is dan geweldig!!! Je loopt eigenlijk niet op afstand, maar op hoogteoverwinning. Geweldig, en spannend, volgend jaar weer....

Henry08-07-2011
Dan weet ik in iedergeval dat tot vise kan. Paarden beschadigen opzich niet zoveel 1 paard in ieder geval niet. Veel paarden wel. Heb een goede fiets kaart. Probeer alleen wel te voorkomen dat ik alleen maar asfalt heb dat is niet leuk rijden. Bedankt voor de TIP. Mijn bedoeling is uiteraard niet om te komen op plaatsen waar ik iets zou kunnen beschadigen.

Luc Mol08-07-2011
Henry, de GR5 is een voetpad en absoluut ongeschikt voor paarden. Tot Visé zou je op je paard kunnen rijden, daarna komen de poortjes, de lage onderdoorgangen, de trappen, de steile hellingen met rotsige bodems, de houten voetgangersbruggetjes, de 30 cm brede betonnen bruggetjes, enz. Verder beschadigen paarden de vaak kwetsbare paadjes en paden met hun hoeven. Conclusie: niet doen! Een goed alternatief is om het fietspadennet te volgen.

Henry07-07-2011
Hallo Ik vroeg me af of ik van lanaken tot vielsalm de g5 route kan volgen ? Ik wil te paard van Brabant naar vielsalm en mischien bied een stuk g5 uitkomst voor mij. Ik weet alleen niet welke stukken niet te paard kunnen. Een stijl pad is geen probleem zolang het vlak is. Maar ik heb natuurlijk een paard en geen berg geit. Kan geen poortjes door. EN alleen een voetgangers brug over als die oer degelijk is. Weet iemand hier welk stukken tussen lanaken en vielsalm ik over moet slaan ? EN iets alternatiefs verzinnen.

Eelco van Dijk & Bert de Wit05-07-2011
Net terug van een weekje GR5: Thonon- Les Houches. Fantastische route die eindigt aan de voet van de Mont Blanc. Wat praktische info nav onze ervaringen. Nu Gite l'Autan in Chevenoz dicht is, is het enige logeeradres Chambre d'hote La Chouette Couette. Dit adres ligt onderin Chevenoz, hou dus rekening met de extra hoogtemeters (ca 150) vanaf het punt dat je van de GR5 afgaat. Vergeet ook niet vooraf aan te geven dat je een lunchpakket mee wil. Want de volgende dag tot Chalet de Bise is er niks op de route. Gite de Trebentaz is een absolute aanrader, qua ligging, keuken en gastvrijheid. Deze gite is gewoon vanaf 15 juni open (en niet vanaf 30 juni zoals in de gids staat). De omweg vanaf de officiele GR is beperkt en de moeite meer dan waard. Gite La Pisa is een afrader. Stevige Zwitserse prijzen die niet in verhouding staan tot hetgeen geboden wordt. Het verdient aanbeveling door te lopen over de col de Coux naar Gite de Chardonniere. Volgend jaar weer verder.

anuschka24-06-2011
In juni Escherange-Custines gelopen met 2 kinderen. De eerste nacht wild gekampeerd, verder vanaf camping in Jaulny. Elke dag de auto in een dorp langs de Moezel gezet en dan is het goed te doen met openbaar vervoer (nb per 2 juli weizigd de busdienstregeling; de TER gaat vaakgenoeg). Vanaf Plappeville is de route anders dan in ons boekje - enkele km meer lopen - je gaat via voorsteden Metz (Lorry-les-Metz etc). 'beneden' bij de N-weg waren we de route kwijt (er was 1 teken dat we rechtsaf moesten, daarna niets meer) dus hebben we de N-weg gevolgd. Bleek dat we iets onder de weg door hadden moeten lopen en dat daar nog een teken was? (info van Engelse wandelaar die ons achterop kwam lopen). Vanaf Ars- sur-Moselle hebben wij de route Metz- Nancy (geel-geel) gevolgd. Een prachtige afwisselende route: af en toe langs moezel, maar ook iets hoger van de weg door weiden en velden. Af en toe kom je de GR5 en GR5-F tegen. Bij de Grande Traversee weer de GR5 genomen. Mogelijk van de zomer verder in de Jura. Noord-Frankrijk hadden we eerder overgeslagen omdat enkele volwassen lopers het na 3 dagen wel gezien hadden in het bos. En dat het vreselijk industieerig zou zijn. Maar het is ons alles meegevallen.

Evelien22-06-2011
Heeft iemand ervaring met traject Briançon - Larche? Wie heeft gekozen voor combinatie met via Alpina tussen Maljasset en Larche ipv gr5

Djeph19-06-2011
Begin mei heb ik Custines - Schirmeck gedaan. Prachtig weer, open landschap, ruimte, rust, opdoemende Vogezen, heerlijk. Praktische info: De gîte van Madame César in Brin sur Seille maakt nogal een dichte indruk. De telefoon wordt ook niet opgenomen. Uitwijken dus naar de chambre d'hôte Clos des Pommes in Bioncourt, erg prettig daar. In Vic sur Seille op de camping La Tuilerie. In Marsal waren op zaterdag zowaar nog twee café's open. In Assenoncourt geslapen en gegeten bij Ferme La Foly. Simpel maar doeltreffend. Maar het Chateau d’Alteville zag er ook best aantrekkelijk uit. Gite-eigenaar Landange goeie gast. In Abreschviller ook in de gîte d'étape. Zie verder http://djeph.nl/?p=218.

Henny15-06-2011
Nou Bert, graag horen we je ervaringen na de tocht! Frankrijk is altijd zeer hond vriendelijk, maar bij een refuge kan ik het me wel voorstellen.Vooral als je met andere op 1 kamer moet slapen. Succes en een mooie tocht! met groet

bert kramer14-06-2011
dag Henny en andere Gr-gangers met honden, we nemen onze hond zo veel mogelijk mee en tot nu toe nooit geen problemen gehad met chambre d'hotes en hotels.. maar nu hebben we voor het eerst ervaren dat honden ook geweigerd kunnen worden.. dat was nieuw voor ons en juist in een gebied met weinig overnachtingsmogelijkheden en relatief 'voor wandelaars niet altijd passend' openbaar vervoer.. gelukkig hebben we het nu opgelost maar ik ben nieuwsgierig of wandelaars met honden in de Vogezen en Jura ook tegen weigeringen zijn aangelopen en hoe zij dat hebben opgelost..

Lau Bisselink12-06-2011
Na 4 jaar overgeslagen te hebben dit jaar van 23.5.11 tot 30.5.11 weer een stuk aan de GR5 naar Nice toegevoegd en wel het gedeelte in de Jura van Villers le Lac tot Nyon. Prachtig weer gehad in een prachtig landschap. Ik vind de onderste helft van de Jura mooier dan de bovenste helft die een beetje te veel om de Doubs heen blijft lopen. Ik heb nu genoten van flinke bergtoppen, mooie uitzichten, heftige klimmen en afdalingen, oude dorpjes en boerderijen en veeeeel koeien. Ik wil een paar dingen met de lezers delen: 1. Ik overbrug de afstand naar het zuiden met de City Night Line die van A'dam naar Basel loopt. Een slaaptrein dus, je verliest geen dagtijd en als je vroegtijdig boekt met flinke korting ook nog. Om in Viller le Lac te komen een zwitserse trein gepakt en de laatste 5 km gelift. 2. Tips voor wildkamperen: 1 km voor Les Seignes bij een boerenschuur. Prachtig. Bij de laatste huizen van Les Angles bij La Cluse et Mijoux voor een brug en bij een kabbelend riviertje. In Chapelle des Bois achter de kerk met uitzicht op de klif waar je de volgende dag overheen moet. Idyllisch. Voorbij Les Rousses bij zo ongeveer het laatste huis voordat je op weg gaat naar Le Bief de la Chaille. Het is hier nergens vlak maar ik kwam voorbij dit huis waar de binnenweg tussen het huis en de schuren loopt. Mocht op een klein stukje gras staan en kreeg 2 vers gelegde eieren. 3. Op een gedeelte na (zie hieronder) is dit gedeelte van de Jura veel opener dan bijv. de Vogezen. Vind ik mooier hoewel ik de ruines weer miste. 4. Ben 1 keer fout gelopen. Voorbij Les Allies bij Ferme de la Barilette wijken de wit-rode tekens af van het boekje. Volgens het boekje moet je rechts aanhouden. Ik ging links en mocht stevig klimmen. Stuitte uiteindelijk op een groot bospad en borden die me vlak en regelrecht naar Les Dames des Entreportes brachten. Beperkte schade dus. Pad is te zien op de kaart. 5. Fort du Larmont: Bij het fort is het niet zo goed aangegeven. Heb even zitten zoeken maar je moet links om het fort lopen en dan steil naar beneden (heftig). 6. Stel je niets voor van de camping in Hopitaux Neufs maar het is goedkoop en de douches zijn warm. 7. Mouthe heeft 2 gites. Die in het dorp zat op 26.5.11 nog dicht, die bij de Source du Doubs was open. Eten prima. De camping is 3 x niks en was op dat moment nog gesloten. 8. Van Chaux Neufs naar Chapelle des Bois en van hieruit naar Les Rousses is vlak/glooiiend en enkel door bos. Minder afwisselend maar je kunt hier goed kilometers maken. 9. Tussen La Cure en St. Cergue een prachtig stuk door golvende weilanden. 10. In St. Cergue is een mooie camping pal aan de route. 11.Mooiste ervaringen: de boer die me op een stille landweg met aan weerszijde prikkeldraad met de trekker voorbij ging en verderop een hek loszette waaruit 100 koeien kwamen die op eigen initiatief naar de boerderij lopen om gemolken te worden. Zat dus tussen 100 koeien die mij maar een vreemde snuiter vonden met die grote rugzak. Koeien zijn volstrekt ongevaarlijk dus rustig doorlopen. Als ze jonge kalveren in de buurt hebben moet je er wel in een grote boog omheen. Tijdens het wildkamperen in Chapelle des Bois vroor het een paar graden. Weiland en tent onder het ijs (28.5.11!). Leverde smorgens vroeg mooie plaatjes op. Nu nog een keer sneeuw meemaken!. l2. Al met al een prachtige tocht gehad. De Jura is schitterend en vlak voor Nyon doemde de Mont Blanc aan de horizon op. Volgend jaar de Alpen in. Algemene tip: maak er geen prestatietocht van, het gaat niet om het aantal kilometers per dag maar om het zien, meemaken en genieten. Wandel ze!

Henny06-06-2011
Bedankt Bert, met de ladders ben ik wel wat vroeg, dat is dacht ik pas in de Jura. Ben altijd al vooruit aan het lezen! Leuk!! Fijne tocht! met groet

bert kramer05-06-2011
dag Luc, dank voor de suggestie.. we hebben ooit het boekje aangeschaft en nog steeds dient het boekje als een richtsnoer... goed boekje ! maar misschien hebben we nu wel een (te) oude uitgave (2006).. we gaan in juli weer verder 'backpacken' van Gorze naar Alteville; beginpunt Cd'H La Renaissance (Gorze) en chateau d'Alteville zijn gereserveerd maar de tussenetappes natuurlijk niet; daar zijn we nu onzeker over.. we mailen onze bevindingen wel naar info@deGR5telijf.nl

bert kramer05-06-2011
dag Henny, het is voor ons al weer een tijdje terug maar we herinnerineren ons geen ladders wel veel trappen..het was veel klimmen en dalen en die waren geen probleem voor onze hond... we hebben haar wel geregeld op dat soort stukken met een lange lijn aan mijn riem gezet

Henny04-06-2011
Hallo Bert Kramer, Wij lopen ook de GR5, soms met onze hond erbij ( bastaard labrador) zijn nu bijna in Vianden. Hebben jullie alle routes met de hond gelopen? Als ik de route lees komen we ook stukken tegen met ladders. Zijn jullie omgelopen of hoe hebben jullie het opgelost? Meestal( lopen ook weleens zonder hond van slaapplaats naar slaapplaats) zetten wij de caravan ergens neer en reizen met bus/trein op en neer, omslachtig maar te doen, ook met de hond die heel gemakkelijk is. Hebben jullie nog tips? Bedankt alvast en een mooie tocht richting Geneve!!

Luc 31-05-2011
Bert, ken je het boekje Slapen langs de GR5 al? Hierin staan alle overnachtingensmogelijkheden tussen Maastricht en Schirmeck. Kijk op www.deGR5telijf.nl onder "zelf op pad".

Kris30-05-2011
GR5 - Kalmthout - Brand op de heide (mei 2011). Zoals velen onder jullie al weten, heeft het deze maand zwaar gebrand op de Kalmthoutse Heide (België). Meer dan 600ha gingen in vlammen op. De GR5 loopt dwars door deze verwoeste zone. Op het ogenblik van dit schrijven is de toegang tot de heide overigens nog altijd verboden. Wie dus deze zone binnenkort wil doorkruisen, vergewist zich best vooraf bij de dienst Toerisme van de gemeente Kalmthout: http://www.kalmthout.be/Toerisme.html

bert kramer30-05-2011
dag lezers, wij zijn via de GR5 onderweg naar Geneve. Niet alle gegevens uit reisverslagen zijn door de tijd betrouwbaar meer (zo bestaat in Gorze b.v. de hotellerie 'du Lion d'Or' niet meer maar is daar een prachtige chambre d'Hotes La Renaissance voor in de plaats gekomen !). Zijn er wandelaars die actuele informatie hebben over hotels/CdH (geen campings meer) in Liverdun, Custines,Brin-sur-Seille en Salonnes ? oh ja, en onze Tosh, een airedale, loopt gezellig met ons mee en wil ook heerlijk kunnen slapen !

Es-Borrat26-05-2011
Hello, infos on the refuge de CChésery are wrong. The owner changed 3 years ago. His name and adress is: Famille William Grenon, Pierre à Perret, CH- 1896 Vouvry and you can join them by phone at their house during winter and sping at (0041) (0)24 481 34 91 Thanks for changing that as soon as possible

Hans Jacobs25-05-2011
Vorige week hebben we van Giromagny naar Villers le Lac gelopen. Eerlijk gezegd hadden we het terrein wat onderschat: een vlak gebied tussen de Vogezen en de Jura bestaat niet echt. Hierdoor was het natuurlijk wel erg mooi en afwisselend. Bij La Rasse hadden we gewoon kunnen reserveren en hadden we een prima gezellige overnachting. Tip: bij Goumois ligt direct aan de overzijde van de brug in Zwitserland hotel du Doubs dit is een net en betaalbaar hotel, we hebben hier echter niet gegeten wat dus wel kan. De omleiding bij St. Hippolyte (16 km.) was ons wel bekend. Sinds dit voorjaar wordt je echter ook bij de energiecentrale van Châtelot omgeleid via de weg (die op 1000m hoogte ligt) het is een forse klim uit de kloof om vervolgens via ville basse, les Planots en Gourdavi toch nog de stuwdam te bereiken. We hebben wederom genoten van een stukje GR5. Als alles een beetje meezit gaan we in September verder naar Nyon.

Veronique van Gils04-05-2011
In juli ga ik met mijn man aan de alpen beginnen, eerst met bootje over meer van geneve en yes, ik kan nie wachte!! Mijn zus en haar man, ellen en Jos, lopen nu al en daarom borrelt heel mijn verlangen weer op. Als ik ga of ben geweest schrijf ik wel weer wat op dit gastenboek

Age Put29-04-2011
Luc, bedankt voor de info! Miriam, in die Französischer Alpen sind die meisten Hütten in Juli und August komplett. Alpenvereinsmitglieder haben meistens ersten Recht in die Alpenvereinshütten (CAF). Am besten können Sie ein oder zwei Tagen vor dem Ankunft anrufen.

Luc Mol29-04-2011
Age, je kunt zeker overnachten op de Col de Bassachaux. Op www.crepy.net vindt je alle bijzonderheden onder "la Haute Bise" en daarna "Refuge". Reserveren is mogelijk per mail.

Miriam29-04-2011
Hallo, leider spreche ich kein Niederländisch und versuche es deshalb auf Deutsch. Ich habe bisher sehr dankbar die Informationen Herrn Oprins genutzt, um von Maastricht (Start 1997) in vielen kurzen und zwei langen Etappen bis zum Genfer See zu laufen. Jetzt möchte ich im Sommer gerne weiterlaufen, habe dazu vier Wochen Zeit, allerdings erst ab Ende Juli. Muss ich mich auf volle Hütten einstellen? Gibt es Möglichkeit einen Schlafplatz zu reservieren in den Hütten? Hat jeder ein Recht auf einen Platz, der zu Fuß ankommt? Oder ist es auf der anderen Seite sehr ruhig und einsam und deshalb nicht sinnvoll, alleine zu wandern? Vielen Dank für jeden Hinweis!

Age Put28-04-2011
De GR5 kriebelt weer. Komende zomer pakken we de draad weer op in La Chapelle d'Abondance in de Franse Alpen. Is er slaapgelegenheid op de Col de Bassachaux? We hopen deze zomer tot de Vanoise te komen. In augustus zal ik hierover berichten. Beste Hans Jacobs. Twee jaar geleden liepen wij door het gebied tussen de Vogezen en de Jura. We sliepen in het Ibis-hotel in Danjoutin. Vanaf deze plek liepen we onze etappes. Aan het eindpunt van elke etappe zette ik de fiets neer om onze auto op te halen. Misschien is het een tip voor jou.

Marien en Elly28-04-2011
hallo alle zoekers naar de de gids Crête des Vosges; Réf. 502 Schirmeck - Fesches le Châtel naar aanleiding van de opmerking van Henny contact gezocht met pied a terre en kreeg volgende reactie: "Ook wij zitten zonder deze gids en het lijkt erop dat pas volgend jaar de nieuwe editie op de markt komt. Ons advies is : - Cicerone guide; Trekking in the Vosges and Jura E 18,50 daarbij twee kaarten van het IGN - IGN 112 Strassbourg-Forbach 1/100.000 E 6.95 - IGN 122 Colmar - Mulhouse 1/100.000 E 6.95" De gids aangeschaft.Hoewel de opzet iets anders is dan de bekende gidsen lijkt het een heel bruikbaar alternatief.vanaf schirmeck volgt de gids de GR5. Het kaartmateriaal (nog niet) aangeschaft.Nu nog een cursus Engels ;-)

Kris15-04-2011
Antoine, all info about the Belgian part can be found on www.groteroutepaden.be . More specific, the GR5 can be found on http://www.groteroutepaden.be/grlf/v1.ns f/docs/GR5.html . Voor wie het nog zou weten: alle info over de Belgische GR's op bovenstaande adressen.

Henny14-04-2011
Ik dacht nog wel te koop bij Pied a Terre,als ik dat aanklik staat hij erbij en kan in het winkelwagentje dus zou er moeten zijn! succes

stijn castelein12-04-2011
Hallo, weet er iemand wanneer het wandelboekje crete de vosges terug beschikbaar zal zijn? we zouden in juni graag een stuk uit dit boekje wandelen, maar we hebben het nog niet. bedankt

Martin26-03-2011
Antoine, if you plan on starting in Hoek van Holland you will need de guide Deltapad (part Hoek van Holland - Bergen op Zoom). The guide contains a section in English. One page which explains how to use the guide and one page with an English translation of the most used words. Further the guide contains a list of public transport and a list of places to stay including phone numbers. As most Dutch people speak English you can always ask them when you are hiking in the Netherlands and face some difficulty. I'd say just order the guide and see if it offers enough information to pleasantly hike the route. I do the same with the French GR5-guides and hardly speak any French :) If you feel the guide(s) alone are not sufficient you could also download waypoints to a GPS.

Hans Jacobs26-03-2011
Hallo Arno en de rest, wij gaan half mei lopen van Giromagny naar Villers le Lac. Ik gaf eerder al enkele adressen. Heeft er iemand ervaring met deze adressen of andere tips? La Rasse reageerde niet op mijn E-mail! Je kunt ook mailen naar hansjacobs73@hotmail.com

ingrid22-03-2011
Hello Antoine, Maybe you can find the books at a shop called pied a terre in Amsterdam. Have a nice walk, Ingrid.

Antoine19-03-2011
Hello, Sorry to write you in english as I can't do it in dutch. My name is Antoine Blanc (French Hiker 52 yo) , I have a plan to do the whole GR5 from the North see to Nice in different steps/years. While it is quite easy to get some info on the french part of GR5 (especially the alpine one) it is much more difficult to get some for the Dutch and Belgium ones. Your blog is really fantastic. Congratulations! Do you know to whom (in the NL or anywherelse) I could contact to support me organizing my hiking part in Holland. Any agency contact or hiking association? Best Regards ANtoine

Arno16-03-2011
Geweldige ervaring geweest om in Februari een stuk van de GR5 te lopen door de sneeuw. 18 Febr. om 11.00 u gaan lopen vanuit Thann, zo veel mogelijk over de GR. Eerste dag geen sneeuw gezien. Plan om op dag 2 gewoon de Ballon d'Alsac op te gaan volgens de aangegeven route. Tot 1.000 m. geen sneeuw. Alleen het laatste stukje naar de top kwamen we steeds meer sneeuw tegen. Moeilijker het pad te blijven volgen. Het laatste stijle stukje de stijgijzers onder gedaan,dit loopt een stuk beter. We hebben het geluk gehad dat er hier in de vosges de laatste maand weinig sneeuw is gevallen. De volgende morgen worden we op de top om 6.00 u gewekt door de sneeuwschuivers. Vannacht is er zeker 10-15 cm sneeuw gevallen. Je kunt wel stellen dat we erg veel geluk hebben gehad. De tocht naar beneden richting Nommay niet over de GR gelopen, maar over de weg. Door de sneeuw en mist was dit niet anders te doen. Vervolg is ook erg mooi geweest. Veel gezien en flink opgeschoten. Gaan tegen de zomer weer verder richting Geneve.

Marien en Elly06-03-2011
Hallo allemaal.Wij gaan halverwege Mei verder wandelen vanaf Liverdun en beginnen dan aan de laatste 150 km naar Schirmeck. Ook voor ons ontstaat nu het probleem van de volgende wandelgids. Is er iemand van jullie die al info heeft over de stavaza van de lang verwachte herdruk van de gids Crête des Vosges; Réf. 502 Schirmeck - Fesches le Châtel ??

Henny02-03-2011
En Arno, heb je een mooie tocht gemaakt in februari? Alles goed gegaan, niet teveel sneeuw? groet

Luc Mol24-02-2011
Peter, hotel la Rasse is het hele jaar open. Een eenvoudige, maar prima gelegenheid aan de route met nieuwe, jonge eigenaars. Maison-Monsieur is voorlopig gesloten. Zie ook op www.deGR5telijf.nl in de nieuwsbrief van april 2010.

Hans Jacobs16-02-2011
Hallo wandelaars. Wij zijn voornemens om La Rasse te bezoeken in Mei. Hun eigen (mooie) website is gewoon bereikbaar: www.hoteldelarasse.fr. Ik heb in mijn beste Frans maar even een mail gestuurd of ze open zijn of gaan. Een ander alternatief over de grens is www.maison-monsieur.ch. Misschien even de bevindingen van Arno afwachten?

Henry15-02-2011
@Peter: ik ben bang dat het hotel dicht is. De link naar de website van het hotel werkt ook niet meer. Afgelopen juni was ik er nog met mijn broer. Wij waren de enige gasten. De familie at gezellig mee in het restaurant.

Peter15-02-2011
In oktober bleek het hotel in La Rasse - tijdelijk?? - gesloten te zijn. Als alternatief koos ik dan maar voor Le Bois de la Biche (eventjes buiten de GR5). Vriendelijk onthaal, behoorlijke kamer en heel lekker eten.

Stefanie Wessel12-02-2011
Hallo Roediegoo. Je woont toch in Alkmmar? Ga eens kijken bij Frank en Vrij, Marktstraat 6a Alkmaar tel 072 - 5116002. Grote kans dat Frank de gids op voorraad heeft en anders heeft hij hem heel snel besteld. Succes met dit moooie traject.

RoedieGoo10-02-2011
wie o wie kan mij helpen aan het boekje GR-5 nr530(Vanoise enz.), tijdelijk gebruik of kopen geen bezwaar.ik heb de nederlandse vertaling ervan al. ga in july v.a LesHouces dit 2e traject wandelen en kijk er weer erg naar uit. ervaringen en overnachtings adressen zijn ook van harte welkom. met vriendelijk wandelgroeten; Roediegoo Alkmaar.

Henk Binnendijk02-02-2011
Hallo Allemaal, Ik heb heel veel aanbiedingen en tips gehad naar aanleiding van mijn oproep over de wandelgids voor de etappe Jura vande gr5. Iedereen hartelijk bedankt! Bever Venlo bleek nog een exemplaar van 'La grande traversee du Jura'te bezitten, die ik via hun fileaal in Haarlem kon aanschaffen. Volgens Pied a Terre is er ook een Engels boek te gebruiken: Trekking in the Vosges and Jura the gr5 and other walks and treks- uit de Cicerone serie. Iedereen veel wandelplezier dit jaar!

Arno Dickens31-01-2011
Jacques, bedankt voor je reacties. En ook aan allen die gereageerd hebben op mijn berichtje. We gaan eind Februari zeker lopen. Duidelijk is dat we onmogelijk overal de gr5 kunnen volgen. Daarom goede kaarten van de omgeving mee en waar nodig doorgaande wegen volgen. Duidelijk is dat er terplekken ook weer plaatselijke wandelingen liggen. Deze lopen regelmatig evenwijdig aan de gr5. Zo proberen we via stukken gr5 en zo nodig andere weg toch op de top van de Ballon d'alsace te komen. We gaan er vanuit dat het een schitterende wandeling, door een besneeuwde omgeving zal worden. Gaat mooie foto's opleveren. Bij terugkomst laten wij graag van ons horen.

Jacques31-01-2011
En Arno...ga je nog de tocht maken half februari. Ben benieuwd wat nu je plan is na alle raadgevingen! Ga je lopen dan een prettige tocht.

Henny16-01-2011
http://www.grsentiers.org En misschien hebben er ook nog GR5 wandelaars wat aan deze site. Succes

Henny15-01-2011
http://www.groteroutepaden.be Misschien kun je hier terecht? Succes!

Henk Binnendijk15-01-2011
Alle wandelaars een goed 2011! Afgelopen juni lag er geen sneeuw meer op de steile oostelijke helling van de Ballon d'Alsace. Verleden jaar waren we in mei verrast door de kniehoge sneeuw op de Hohneck en het traject langs de route Cretes.Als ik de foto's op de site bekijk is er vaak de kick van herkenning aan al die mooie plekken want samen met mijn maat Ton de krijger doe ik al sinds 10 jaar de gr5 in etappes. We hebben inmiddels de Vogezen achter ons gelaten en willen komende zomer verder. Echter... De gids "Lacs et plateaux du Jura" is niet leverbaar volgens wandelwinkel Pied a terre in Amsterdam. Zou iemand dit voor ons te leen /te koop/ of te huur hebben? Wij zouden daar heel erg mee geholpen zijn! Mijn e-mailadres is H.S.Binnendijk@hetnet.nl

Eelco van Dijk07-01-2011
In reactie op Arno Dickens. Vorig jaar hebben wij wat winteractiviteiten gedaan vanuit Rouge Gazon (skiën, sneeuwwandelen). Ook een gedeelte (reeds bekende) GR5 gelopen richting Ballon d'Alsace. De Ballon is vanuit oostelijke richting niet te beklimmen en levensgevaarlijk vanwege de overhangende sneeuw aan de (steile) oostelijke kant. Lopen was eind februari alleen mogelijk met sneeuwschoenen. Reken erop dat je met sneeuwschoenen aanmerkelijk trager bent én dat het zwaarder is. Afgezien van Rouge Gazon zijn veel Gites-hotels die periode dicht. Als je informatie wilt hebben over de omstandigheden ter plekke, dan kan ik je Karel Mul aanraden (http://www.petithangy.eu/), hij is berggids.

Hans Jacobs05-01-2011
Allereerst voor iedereen veel wandelplezier gewenst voor 2011 Hallo Arno, wij hebben gelopen tot Giromagny en gaan pas in Mei weer verder. We liepen in Oktober boven de 1400 m. op de Grand Ballon al door 20 cm. sneeuw. We hebben de verslagen en de foto’s op www.korthalsaltes.com/pb/gr5_deel_2/eta ppes.htm bekeken en hebben weinig interesse in lange etappes met omleidingen vanwege de sneeuw of wandelen door een overstroomde Doubs. In de planning voor mei blijken de routes tussen de overnachtingen in hotels of chambre d’hôte rond de 25 km. Bij de klim naar Ballon d’Alsace staat in de topogids: La montée au sommet du Ballon d’Alsace est rude, et impraticable avant la fonte de la neige. Bezint eer ge begint (in februari)!! Overnachtingen: Hotel Rouge Gazon, Audincourt hotel Chantalainx, Saint Hypolyte Hotel les Terrasses, Goumois hotel Taillard, Hotel de la Rasse, Villers le Lac hotel les Sygnes. Behalve hotel Rouge gazon hebben wij allen nog niet bezocht. Wij zijn benieuwd naar jouw bevindingen en tips voor onze trip in Mei.

Jacques24-12-2010
Hallo Arno, in februari ligt er meestal nog erg veel sneeuw. Omdat jullie geen ervaring hebben met lopen in de sneeuw raad ik juullie aan om bv pas in maart te gaan ( zelfs dan kan er in de Jura nog sneeuw liggen als je "hoog"moet lopen! Wij liepen eens in februari in de Ardennen en daar lag zelfs nog veel sneeuw. Liepen met onze bergschoenen en met stokken omdat het hier en daar door opvriezing behoorlijk glad was, vermoeiend lopen! Extra thermo shirt onder onze kleding, ook een lange thermo "onderbroek". Natuurlijk handschoenen en voor de oren een muts.Neem zitkussentjes mee om onderweg op een boom te leggen als je eet, neem ook een thermosfles met heet water mee voor koffie of soep, wel zo lekker als het koud is( maar misschien kom je onderweg een cafe of i.d tegen) Goed rekening houden met je overnachtingsplaats, dat je die voor donker bereikt! Succes

Arno Dickens18-12-2010
We hebben het voornemen midden Februari 2011 een stuk van de GR5 te lopen. Stukje Vogezen en Jura. Omdat we nog niet eerder in de bergen in de sneeuw hebben gelopen graag ter orinetatie wat tips. ( sneeuwschoenen, beschermende kleding enz.) ook graag tips over overnachtingsmogelijkheden vanaf Thann richting Geneve.

Henny12-12-2010
Wat ontzettend leuk om samen met je zoon dit traject te lopen! Heel veel loop plezier. Een tip voor jullie: Centre Protestant in Nessonvaux. Ze hebben ook 2 persoons kamers met wastafel. Alles is prima in orde en niet duur,uitgebreid ontbijt.En het is dicht bij een station ( ivm verbinding naar Luik bv)succes!!

Irene03-12-2010
Afgelopen zomer met mijn zoon van 12 een stukje GR5 gelopen in de Jura (Mouthe-Nyon). Ondanks veel regen was het erg leuk. Een tip om te overnachten is 'Le Coutzet" in St. Cergue. Goedkoop, vriendelijke mensen en eigen kookgelegenheid. Nu gaan we weer verder dichter bij huis, vanaf Maastricht richting Ardennen.

Henny01-11-2010
En wij zijn net terug vanuit Dasbourg Pont. Hadden daar de auto neergezet en hebben in 3 dagen gelopen vanaf Vielsalm. Mooi weer met slechts 1 uurtje regen zondagochtend! o.a. overnacht in het Apart-hotel Hohenbusch(Grufflingen)met avondeten en ontbijt. Prima in orde!! Volgende keer dus verder Luxemburg in, zal ook wel voorjaar worden!Lopen in de winter verder aan het Grenslandpad!

Hans Jacobs30-10-2010
We zijn gisteren teruggekomen na 5 dagen vogezen van Vallée de la Wormsa naar Giromagny. We hebben de eerste sneeuw op de Grand Ballon en veel gemzen gezien. Een prachtig gebied dat weldra weer onbegaanbaar wordt door de sneeuw. In het voorjaar gaan we verder via de Doubs naar de Jura. We kunnen bijna niet wachten!

Krijn Polinder11-10-2010
Aan Mireille, Als u de gevraagde bladzijden nog niet heeft, kan ik er een pdf van scannen en die per e-mail opsturen. Het zijn maar 8 (dubbele) pagina's. Groet

Mireille10-10-2010
Vraagje Kan iemand ons helpen aan een kopie uit een actueel boekje van de etappe Gondrexange-Col du Donon? Dit is zijn 2 dagen die we graag volgende week zouden gaan lopen. Alvast dank.

petra01-09-2010
Hallo Hans, dat het boekje ook daar was uitverkocht, wist ik helaas al. Maar het zou geweldig zijn als je me in elk geval de volgende etappe kon mailen of kopieen sturen. je kunt me bereiken onder petra.janbroers@hotmail.com

Hans Jacobs30-08-2010
Hallo Petra en Henny, Ook bij groteroutepaden.be is het boekje Crête des Vosges uitverkocht. Ik wil nog wel een keer gaan kopieeren en deze weer opsturen. Petra, hoe kan ik je bereiken?

Henny28-08-2010
http://www.groteroutepaden.be/ Hallo, misschien heb je iets aan deze site. Daar zijn verschillende boekjes (nog?) te koop ! Succes en een goede tocht toegewenst!( ons eindpunt was Vielsalm maar hopen binnenkort weer verder te gaan lopen) groet

Petra Janbroers26-08-2010
Hallo mede-wandelaars! Wie helpt me aan de beschrijving (en als het kan met het kaartje) van het GR5-traject Schirmeck-Fresches le Chatel? Zoals bekend is het gidsje uitverkocht, ik zie dat anderen zo vriendelijk zijn geweest kopiën van het e.e.a. te sturen en dat zou ons ook heel blij maken. We hebben het stuk Schirmeck-Andlau al zonder gedaan en het was goed genoeg aangegeven maar helemaal lekker is dat toch niet. We vertrekken in september. Bij voorbaat dank!

Trees Danes19-08-2010
Oh, dat is super!! je kunt me bereiken via mijn site: www.aunty.nl of: trees@aunty.nl Je kunt natuurlijk ook bellen: 0598- 395971 Je wilt niet weten hoe blij ik hiermee ben!

Hans Jacobs19-08-2010
Hallo Trees, ik ken je probleem. Wij zijn bijna door Crête des Vosges heen,nog 100 km. De opvolger "La grande traversée du Jura ... à pied" is ook in herdruk (zomer 2010???). Ik heb via een kennis zwart/wit kopieen gemaakt, behoorlijk bruikbaar. Ik wil wel enkele pagina's voor jullie kopieren! Hoe kan ik je bereiken?

Trees Danes18-08-2010
Over anderhalve week mogen wij onze wandelschoenen weer aantrekken voor opnieuw een stuk GR5. Tot Schirmeck is het nog een kilometer of 50. Probleem is dat het vervolgboekje nergens meer te verkrijgen is. Het is in herdruk en zal pas in maart van volgend jaar weer in de winkel liggen. We zouden zo graag in het bezit hiervan komen of anders is er iemand die een aantal pagina's wellicht wil kopieren? We lopen voor het eerst met onze Cane Corso's dus heel lange etappes gaan het niet worden, als we maar genieten. Wie o wie kan ons helpen?

Age Put15-08-2010
We liepen in vijf etappes van Thonon- les-Bains naar Chapelle-d'Abondance. Tijdens de eerste twee etappes sliepen we in hotel Chez Tante Marie te Bernex. Daarna sliepen we in de Refuge du Dent d'Oche en de Refuge de Bise van de Franse alpenclub (CAF). Het sanitair in de hutten was zeer primitief. We beklommen 's avonds voor zonsondergang de Dent d'Oche. Vanaf de top zagen we het Meer van Geneve en het Meer van Neuchatel. De Dole in de Jura, Nyon en Thonon-les-Bains lagen diep onder ons. Bij de oversteek van de Refuge du Dent d'Oche naar de Refuge de Bise zagen we veel steenbokken. Geweldig! De laatste etappe naar Chapelle-d'Abondance was kort. We moesten die dag helaas weer naar huis. Ik verheug me voor volgende zomer op het komende traject door de Alpen.

Marien en Elly27-07-2010
Net weer terug van de GR5 dit jaar gelopen van Echternach naar Liverdun.Het was geweldig (warm)we hebben het virus echt te pakken.Deze keer voor het eerst de GPS mee en dankbaar gebruik gemaakt van de gedownloade waypoints.Het heeft ons weliswaar niet altijd behoed voor verkeerd lopen, maar vonden wel snel de weg terug naar de route.Heeft er trouwens iemand een idee hoeveel wandelaars de GR5 jaarlijks lopen? Wij verbazen ons er steeds weer over dat we weinig lotgenoten ontmoeten maar de paden zijn vrijwel overal platgetreden...

Koos en Monique Loppersum26-07-2010
Binnenkort gaan wij de laatste kilometers afleggen van de GR5 van Modane naar Nice. Weet iemand misschien of er op dit traject nog belangrijke wijzigingen zijn waar we rekening mee moeten houden?

Eelco van Dijk & Bert de Wit05-07-2010
Het was een mooie route van Goumois naar Nyon. Het regenwoud langs de Doubs was ook echt in regen gehuld, maar na een koudedip van 10 graden, brak naar enkele dagen de zon door en stegen de temperaturen. De tv's waren helaas niet toereikend om alle wedstrijden van Oranje te kunnen volgen, maar gelukkig zat/zit er nog genoeg in het vat. Persoonlijk vonden we de Elzas mooier dan de Jura. De soms eindeloze redelijk geplaveide paden door de bossen missen de uitzichten en afwisseling die je in de Elzas wel hebt. Morond en Mont d'Or waren fantastisch, in mooi weer. De afdaling naar Nyon vonden wij teleurstellend, met name vanaf St Cergue: teveel asfalt. Maar de afsluitende duik in het Meer van Genève deed dat weer snel vergeten. Volgend jaar de Alpen.

Veronique van Gils29-06-2010
Wat Eelco en Bert gaan doen, heb ik net gedaan, van Nommay gewandeld naar Nyon. Ik deed er 12 dagen over, dat was goed te doen. Ik vond dat er meer asfaltweggetjes waren dan in de Vogezen, maar je loopt over een plateau op 1000 meter, dus lekker hoog. De Morond en Mont'd'or waren hoogtepunten, helaas was het mistig toen. De afdaling naar Nyon was goddelijk met het meer van Genève en de alpen voor me uit. Volgend jaar met mijn man Marc wandelen, omdat ik niet zo goed weet wat ik in de bergen kan verwachten. De foto's op deze site doen me verlangen om eraan te beginnen!!

De16-06-2010
In 2 weken van Menton naar Chamonix gelopen. Prachtig weer gehad gelukkig en de sneeuw op de cols geeft toch een beetje extra spanning en maakt de voldoening stukken groter. Sneeuw was gelukkig bijna overal hard zodat je zonder sneeuwschoenen kon lopen. Stijgijzers slechts 1 keer nodig gehad bij Col de Bonhomme. Alle refuges waren zoals gebruikelijk open maar zonder huttenwacht. Sommige hadden nog gas. Er loopt trouwens niemand in deze periode. Waarom is mij een raadsel. Iedereen lijkt te gaan wanneer iedereen gaat. Het stuk tussen Modane en Lac de Tignes is gewijzigd maar heb toch de oude route gevolgd omdat ik daarvan de kaarten had. Waarschijnlijk volgt die nu de gr55 die mij voor dat stuk ook mooier lijkt.

Frank Horvers12-06-2010
Over een week of wat starten we voor de eerste keer met enkele GR5-etappes. Als begin van onze vakantie wandelen we enkele dagen met als startplaats Kanne. Spa moet te doen zijn. We hebben er zin in, zeker na het lezen van alle opgewekte verhalen hieronder. Dank voor de mooie site die ons bij de voorbereiding alle verlangde informatie bood. Voor iedereen: veel wandelplezier.

Eelco van Dijk & Bert de Wit03-06-2010
Nog twee weekjes en dan start onze volgende GR5 etappe: startend in Goumois, gaan we via La Rasse (22,0 km), Prélot (29,5 km), Alliés (28,0 km), Les Hôpitaux-Neufs (34,4 km), Chaux-Neuve (30,0 km) en Les Rousses (34,0 km) naar Nyon (26,0 km). Bijelkaar een dikke 200 km en ook een paar pittige dagetappe's. Maar de conditie is goed en er zitten genoeg oefenkilometers in de benen. Mochten er nog last-minute tips zijn, dan houden we ons aanbevolen. Verslag van de reis volgt op http://home.casema.nl/casse.vandijk/ Ook te vinden in de Links van deze site. En voor de LinkedIn liefhebbers: daar bestaat ook een GR5 group.

Henny26-05-2010
Bonjour Veronique, heerlijk dat je weer kunt gaan lopen,wij jammer genoeg nog steeds niet ( laatste plaats was Vielsalm) Geniet ervan! met groet

Veronique van Gils23-05-2010
ga vanaf 30 mei 14 dagen lopen van Nommay naar Nyon en ik heb er hartstikke zin in. Loop met tent, dus niet afhankelijk van slaapplekken. Al sinds 1988 pieterpad aan het lopen en dit is het eindeloze gevolg. Het gaat om de weg....

De18-05-2010
Wouter, Je kan dan beter In Nice beginnen (zou trouwens de gr52 variant pakken vanaf/naar Menton; prachtig stuk en veel mooier dan het gr5 stuk) aangezien er elke dag een bepaalde hoeveelheid sneeuw smelt in die periode. Die paar dagen zou ik niet onderschatten. Stijgijzers zou ik zeker meenemen puur voor de veiligheid. Je doet ze om op stukken waar de sneeuw hard is en je weet zeker dat je niet wegglijdt.

Age Put11-05-2010
In de meivakantie liepen we van Les Fourgs naar Thonon-les-Bains. We hadden twee standplaatsen. Eerst sliepen we drie nachten in Gite de la Chaumiere (0381-691921)bij mevrouw Marmet in Mouthe. De rest van de tijd sliepen we in Hotel-Restaurant Le Gai Pinson (0384-600215) in Les Rousses. Dit hotel is een goede aanrader voor de GR-5 wandelaar. De oversteek van het Lac Leman van Nyon via Yvoir naar Thonon-les-Bains vindt in het voorjaar slechts een maal per dag plaats (11.30 uur). De wandeling van de aanlegplaats van de boot naar het station van Thonon-les-Bains (ongeveer 1 km) is niet bewegwijzerd. Bij het station begint de bekende GR-5 markering weer.

Wouter De Lombaerde17-03-2010
Ik was van plan om vanaf 27 mei tot 02 juni het stuk Larce Nice te wandelen. Volgens de uitbaters van de gite in Bousieyas en deze van Saint-Dalmas-Le- Selvage is dit in deze periode niet doenbaar zonder stijgijzers en dergelijke daar er dan nog veel sneeuw ligt, ook op het gr-pad. Heeft hier iemand ervaring mee of meer informatie?

Bob van Dongen09-03-2010
Dit jaar ga ik verder met de GR5 van Metz tot Nyon of lES Chapieux. IK zoek de GR5 gidsen Luxemburg- Lotharingen;Crete des Vosges;La grande traversee du Jura en Du leman au Mont Blanc. Kan ik die van iemand overnemen?

Age Put02-03-2010
De Alpen komen langzaam maar zeker in zicht. We sliepen ditmaal in de jeugdherberg van Pontarlier. De tocht ging van Le Gardot (bij Morteau) naar Les Fourgs (bij Pontarlier). We maakten met sneeuwschoenen rondtochten, waarbij we elke dag een stuk van het GR5-traject liepen. We kwamen met grote regelmaat de langlaufroute (Grande Traversee du Jura - GTJ) tegen. Lopen over de GR5 door de sneeuw is super! Ook in de winter zijn de markeringen goed zichtbaar. Tijdens de tocht beklommen we de Mont Chateleu en de Grand Taureau. Vanaf deze bergen hadden we fraai uitzicht op de Alpen.

Luke Wilson10-02-2010
Thank you for making this web page. It is very helpful for me using Babel Fish translator. My wife and I plan to hike the GR5 this summer. Luke

Elsy06-02-2010
Aan Wouter De Lombaerde, ook wij vinden Larche moeilijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Wij vertrekken dit jaar vanuit Modane en doen dan maar verder tot Nice. Weet iemand waar ik nog een topo van Larche tot Nice zou kunnen krijgen?( wordt herdrukt). We hebben nog een Engelse liggen van de jaren '90. Heeft iemand ervaring met de veranderingen van de laatste jaren?

Kris29-01-2010
Beste GR5-wandelaars, er is een update beschikbaar voor de topogids GR 5 Luxemburg - Lotharingen. Deze bundelt een aantal belangrijke wijzigingen t.o.v. de laatst verschenen topogids. Je kan de update gratis afhalen op de officiële website van Grote Routepaden, www.groteroutepaden.be .

Henry20-01-2010
@Luke do you know this site? http://www.grfive.com/ information about GR 5 through the Alps.

Luke Wilson11-01-2010
I am looking for GR 5 information in English. Plan to hike the trail in summer of 2010

Evelien04-01-2010
Wouter, Er rijdt een bus tussen Nice en Gap. Deze bus stopt in Barcelonette. In de winter rijdt er in ieder geval een "navette" (busje) tussen Barcelonette en Larche. Voor meer info: zie www.ubaye.com Verder zou je een verzoek kunnen plaatsen op de liftcentrale. Veel succes.

De Lombaerde Wouter02-01-2010
Beste GR-fans, Ik zou dit jaar de GR5 willen starten Larche. Kan iemand me een tip geven hoe ik daar (of in de omgeving) raak met het openbaar vervoer. Ik heb me al suf gezocht maar vind voorlopig niets haalbaars.

Marien en Elly28-12-2009
gelezen dat je de GR5 hebt afgerond gefeliciteerd ! maar we vragen ons af wat je nu gaat doen?...Wij hebben dit jaar het deel van Luik naar Echternach gelopen en hebben erg erg van genoten.bedankt voor het plaatsen van het linkje naar onze web.log iedereen een fijn nieuw(wandel) jaar gewenst.

Kris15-12-2009
Proficiat met het voltooien van de GR5 ! 'k Zit zelf nog maar in Diest (BE) ;-) maar hopelijk sta ik binnen een jaar of 4-5 ook in Nice!

agnes03-12-2009
We hebben vorig week gelopen tussen Montbé er moeiliard en Villers-le-lac: super mooi weer op een dag na. Toen we in Villers aankwamen op zondag was het erg moeilijk om een accomodatie te vinden. Uiteindelijk is een hotel voor ons open gegaan. En de dag erna: sneeuw! Villers-le-lac is een moeilijke punt om te vertrekken: geen bus of trein. Oplossing: naar Les Brenets lopen (Zwitserland). Het is erg dichterbij en erg goed geregeld!!!! Een aanrader onderweg: slapen in Fessevillers (gite) en La Rasse (hôtel).

Thom Dodd12-11-2009
Your site is very helpful in planning for our hike from Chamonix to Modane. Thank you!! Sorry I can't read Dutch or German.

alex27-10-2009
nog wat vergeten, mijn ea= alexboel@gmail.com

alex27-10-2009
Besten, heeft er van jullie iemand de tracklog (garmin) van de GR 5 E2 ? dbv

Age Put25-10-2009
Deze herfstvakantie begonnen we in Glay bij de Papeterie en liepen we via St-Hippolyte en de kloof van de Doubs tot aan Le Gardot, even voorbij de top van Le Meix Musy. Veel hotels en rwestaurants waren tijdens de tocht gesloten. Van St-Hippolyte tot aan Fessevillers loopt de route van de GR5 anders dan beschreven in LA GRANDE TRAVERSEE DU JURA. Wij volgden de beschrijving van het boekje. Bij het Lac de Biaufond is er wegens werkzaamheden bij de stuwdam een omleiding. Tijdens onze week verbleven we in het Ibis-hotel te Danjoutin en in Contact-hotel Les Montagnards in Morteau. De fiets zette ik bij elk traject aan het eindpunt. Zo kon ik de auto weer ophalen. P.S. De waterval van de Saut du Doubs stond droog. Jammer!

agnes van putten-beloeil17-10-2009
Ik ben onze volgende rando aan het voorbereiden. Wordt erg winters. We vertrekken op 25 november. Terug 30 november. Ik ben de accomodaties aan het regelen. Wie weet hoe het staat met de gite communal van Fessevillers. Ik kan ze niet bereiken. Bedankt alvast.

rien en corry stuijts-hanegraaf01-10-2009
begin september pieterpad vervolgd met de GR5 . we hebben gelopen van vroenhoven tot diekirch. op een dag hadden we zelfs meer dan 1100 hoogtemeters en dat voor de ardennen. volgend voorjaar gaan we weer verder intussen blijven we wel lopen en hopen in de loop van de winter HvH - Vroenhoven te complementeren.

Joost van Os19-09-2009
Beste Iwan, Ik zag dat je gepland had om in 2009 Nice te breieken. Het najaar komt eraan, de zomer is voorbij. Heb je Nice gehaald? En beviel dat?

thomas bergman21-08-2009
13 aug het mooie stuk van spa naar stavelot gelopen een schitterende tocht!! echt een aanrader gelogeerd bij een schitterende B&B VILLASTAVELOT direct aan de GR 5 moesten er wel twee nachten verblijven maar dat was de moeite waard ,wat een locatie zeg! hele vriendelijke eigenaren en wisten alles over de omgeving zijn ook nog met ze naar een dassenburgt wezen kijken ,en lekker uitgerust weer verder

Henny01-08-2009
Willen in september weer 4 dagen lopen en onze hond meenemen.Kreeg van iemand de tip van een nieuwe B&B in Braunlauf. Jammer genoeg mogen er geen honden op de kamers. Weet iemand een ander adres? Willen niet helemaal doorlopen tot Burg-Reuland. Voor degene die zonder hond lopen: B&B OASE in Braunlauf. Reserveren:karin@oasebraunlauf.be Met groet, Henny

Thomas Frohn22-07-2009
Hans, In Laneuvelotte, 4 km van de route ter hoogte van Amance (iets voor Brin sur seille is een mooie chambres d'hotes. De eigenaar zet je de volgende dag weer op de route!

marien en elly14-07-2009
In 2008 eerste passen gezet op de GR5 en liepen van HvH tot Luik,volgende week kunnen/mogen we eindelijk weer een weekje of 3 verder.Inmiddels vetrouwd geraakt met de rugzaktent...zwaar maar wel errug leuk nog updates voor dit (vervolg) traject? GR5.web-log.nl voor wat plaatjes en praatjes

Hans Jacobs11-07-2009
In september willen wij van Liverdun naar Fribourg of verder lopen. Ik zie vaak de naam Mme. Cesar in Brin sur seille. Heeft iemand daar een adres, telefoonnummer of E-mail-adres van?

jan panis04-07-2009
Wij wonen in Genk sledderloweg langs de GR5 Wandelaars kunnen bij ons overnachten in een mooie boomhut voorzien van het nodige sanitiar; Prijs : een reisverhaal intresse : bel even 0478 61 00 22

Kees van 't zelfde01-07-2009
Net weer terug van een kleine week wandelen. Dit keer van Burg Reuland naar Beaufort. Weer genoten van de stilte en rust in Luxemburg. In het eerste deel is er nauwelijks bevoorrading of het is dicht. Zeker met de warme week die we hadden was het belangrijk voldoende drinken mee te nemen. Route in Luxemburg perfect aangeven, kan zelfs zonder boekje worden gelopen. In oktober pakken we de route weer op.

Henk Hilhorst20-06-2009
Dag Iwan en alle andere lezers en schrijvers op deze webstek. Als alles goed gaat vertrek ik komende vrijdag naar Château-Queyras om daar zaterdag te beginnen aan het laatste stuk van de GR5. Tot daar heb ik steeds met mijn vrouw gelopen. Het laatste gedeelte loop ik noodgedwongen alleen. Ik ben nu druk bezig met de voorbereiding. Hiertoe behoort ook het raadplegen van deze site. Het is immers een prachtige bron van informatie; ik heb er in het verleden in ieder geval een aantal prima tips gevonden. Mocht er toevallig nog iemand die dag daar langswandelen, laat het dan even weten, lijkt me leuk om even kennis te maken. Ik kijk de komende week nog wel vaker in het gastenboek. Iedereen een goede en voorspoedige wandeling gewenst en ik meld me weer wanneer ik terug ben. Salut!

Eelco van Dijk & Bert de Wit19-06-2009
Net terug van de 200 km van Col de la Schlucht naar Goumois. Genoten van de hoge Vogezen en mn de Ferme Auberge Thannerhubel. Het gat van Belfort is minder bevallen, ook omdat we van Gite Mont-Jean (vlak voor Giromagny) tot Brevillers in de regen mochten lopen. De rust van de Jura is daarna weer goed bevallen. Het blijft in deze contreien wel schipperen met de bevoorrading, bijna alle aangegeven 'winkelwagentjes' en 'vorkjes' waren dicht op het moment dat wij daar passeerden. Eén positieve uitzondering: een café-restaurant in Abbevillers die niet in de gids stond, maar wel degelijk bestond én open was. Vanaf St-Hippolyte wijkt de beschrijving van de gids (de nieuwste versie van Grand Traverse de Jura, waarin ook de GR5) af van de gemarkeerde wit-rode route. Wij zijn volgens de gids gelopen via St- Hippolyte-Montandon-Trevillers en uiteindelijk weer terug op de markering bij Fessevillers. Als je de kaart goed in de gaten houdt is dat prima te doen. In Trevillers is een prima gite communal en ook de nodige bevoorrading en horeca. Al met al weer een geslaagde etappe en kijken nu alweer uit naar onze 2010 etappe van Goumois naar Nyon.

Martin15-06-2009
Jos en Anja, zie de menu-link 'GPS waypoint/kaarten' op de website.

Jos en Anja uit Erp14-06-2009
is er gps materiaal beschikbaar van deze route en zo ja waar is die te downloaden

Henny05-06-2009
Fijne en succes volle tochten voor al degene die komende zomer de GR5 gaan lopen. Wij zijn van plan om in september weer 4 dagen te gaan, vertrekken dan vanuit Vielsalm, met groet!

Eelco van Dijk & Bert de Wit04-06-2009
Nog een weekje en dan start onze volgende GR5 etappe: startend op de Col de la Schlucht gaan we via de Grand Ballon (30,3km), Coll du Rossberg (32,1), Plaine de la Gentiane (24,4), Belfort (27), La Papeterie (40,4), Trevillers (29,2) naar Goumois (13). Bijelkaar bijna 200 km en ook een paar pittige dagetappe's. Maar de conditie is goed en er zitten genoeg oefenkilomters in de benen. Aangezien we in Maastricht zijn begonnen gaan we ergens vlak voor Goumois het de 50% mijlpaal passeren. De weersvooruitzichten zien er nu goed uit, maar dat is wel eens vaker geweest een week van te voren... Verslag van de reis volgt op http://home.casema.nl/casse.vandijk/ Ook te vinden in de Links van deze site. En voor de LinkedIn liefhebbers: daar bestaat ook een GR5 group.

Jan Bouwman04-06-2009
Iwan, ik heb inmiddels een groot deel van mijn GR5-verhaal van foto's voorzien. Een belangrijk punt was gelgen bij Chapelle des Bois. Jij hebt daar een foto van een voor ons verhaal essentieel merkje gemaakt. Die foto heb ik al op onze site gezet, maar toch wil ik er je toestemming om vragen. Zodra je bezwaar maakt, gaat hij eraf. Succes met het traject Larche - Nice

Stefanie31-05-2009
Voor degenen die deze zomer de Vanois aan gaan doen: refuge Porte de Rosuel in Peisey-Nancroix gaat verbouwen en is in ieder geval een deel van de zomer niet beschikbaar. Informeer/reserveer dus voordat je voor een gesloten deur staat met niet veel alternatieven dicht in de buurt. Veel wandelplezier allemaal deze zomer!

Stephan Becker27-05-2009
Tijdens onze tocht konden we niet terecht in de jeugdherberg in Grevenmacher. We zijn toen de Moezel overgestoken en na 6km kwamen we bij Marco Zandbergen (Nederlander) terecht. Hij is eigenaar van het Hampshire Moselhotel Nitteler Hof. We hebben ons hier even lekker laten verwennen. Het vlees wordt op een houtskoolgrill klaargemaakt…..echt smullen. Tevens konden we gratis genieten van de sauna en het ontspanningsbad. Mocht je op voorhand weten dat je hier gaat slapen, dan kun je een zalige massage reserveren in de Wellness bij een fysiotherapeut (wellness ligt in de oude wijnkelder). We hebben waar voor ons geld gekregen en raden aan om het hotel op de site te plaatsen (ook al valt het niet onder de prijsklasse van de jeugdherberg!).

pieter24-05-2009
Cornelis, dank voor je reatie, ik heb ook uigave "97 ga lekker lopen vanaf Pietersberg

Hugo12-05-2009
Voor Jan , vers van de pers Kanne Gilsdorf (Diekirch) nu te bestellen bij Groteroutepaden. groetjes

Age Put09-05-2009
Ditmaal wandelden we van Mittlach (Alsace) tot aan Glay - La Papeterie (Doubs). De overnachtingsadressen die we gebruikten: dag 1/4 Chalet Hotel du Grand Ballon, dag 5 Hotel Restaurant Rouge Gazon, dag 6 Hotel Restaurant du Sommet, dag 7/10 Ibis Hotel Belfort Danjoutin. De waard van het hotel bij de Grand Ballon was zo aardig om ons met de auto op te halen, toen we van de Grand Ballon naar Thann wandelden. Het hotel bij de Rouge Gazon is geweldig na een lange dag wandelen van Thann naar de Col des Perches. Het Hotel du Sommet op de Ballon d' Alsace is absoluut aan te raden boven de Ferme Auberge. De kamers zijn beter, het personeel is vriendelijk, het eten is beter en het is bovendien ook nog goedkoper. Van de Ballon d' Alsace naar Glay (Doubs) zijn er maar weinig overnachtingsmogelijkheden. Het Ibis Hotel bij Belfort Danjoutin is een prima uitvalsbasis voor de GR-5. Op een aantal tochten gebruikte ik de fiets om de auto bij het startpunt weer op te halen. Van Thann tot Giromagny liepen we met volle bepakking van hotel tot hotel.

Vincent29-04-2009
@Stefanie Wessel en @Mariëlla Daenen Beste Mariella. Wij lopen al jaren met hond(en) door allerlei berggebieden. En alleen in de centrale zones van Frankrijks nationale parken en enkele z.g Reservees Naturelles zijn honden niet welkom. Er blijft dus heel veel over om te wandelen etc. Fransen zijn zelf over het algemeen hondenliefhebbers en vinden zo'n jachthondje vaak schitterend. Laat je er niet van weerhouden door de negatieve reactie van Stefanie. "Doe jezelf en je hond een plezier en laat hem/haar thuis!": niets leuker dan lopen met je hond, en de hond vind ook niets leuker. Overnachten kan heel soms een probleem zijn. Weet je trouwens zeker dat je bij Chalet de Biseniet met je hond naar binnen mag? Ik zou altijd even bellen of het echt niet lukt, soms mag je b.v. wel in een bijgebouwtje oid. slapen met je hond... Wij nemen zelf vaak een kleine tent mee of maken er een dagetappe van mbv. een fiets/taxi. Deze zomer zijn we van plan van Thonon naar les Houches te lopen. Overigens kom je dan wel door zo'n gebied waar een gebod is, maar dan lopen we geoon een stukje om (via Flaine dit keer). Succes en plezier voor jullie en de Border!

Cornelis20-04-2009
Vorig jaar gelopen van Maastricht naar Spa in 3 dagen, met uitgave 1997. Routebeschrijving klopt redelijk, maar de markering loopt nu vaak buiten de bebouwde kom. Oude markeringen zijn grijs overgeschilderd. Het is wel te doen, maar het kost wel een half uurtje zoeken, af en toe. Zojuist Spa- Stavelot gelopen. Erg goed (nieuw gemarkeerd, maar niet volgens de tekst uit het oude boekje.

jan.arts08-04-2009
dank je voor je adviezen. ik heb gelopen van 2006-2008. Zie gr5jan.punt.nl

Stijn01-04-2009
Proficiat met je site. Mijn vrouw en ik beginnen op 18 april in Hoek van Holland aan ons meerjarenplan naar Nice. Nog veel succes met je website

Jan Bouwman28-03-2009
Zelf heb ik de Ned.druk van 2002 gebruikt. De route op de kaartjes klopt meestal wel (en de markering is goed), maar voor de overnachtingen moet je toch op 't net zoeken, ook, is onze ervaring bij nieuwe boekjes. Daar kan Stefanie je een mooi verhaal over vertellen (3mndn van te voren reserveren). Succes,

Jan12-03-2009
Hallo, Kan iemand mij vertellen of het routeboekje van de GR 5 uit 1997 nog actueel is? Het gaat met name om de route vanaf Maastricht naar Diekirch.

Stefanie Wessel12-03-2009
Grote delen van de Alpen bedoel ik natuurlijk!

Stefanie Wessel12-03-2009
Hallo fam. Daenen, in grote dele zijn honden, ook aangelijnd, strikt verboden. En er wordt ook streng op gecontroleerd! Doe jezelf en je hond een plezier en laat hem/haar thuis!

jan.arends10-03-2009
wie kan mij vertellen of het boekje van 1997 nog van de realiteit van nu is groeten jan

Age Put08-03-2009
We liepen in de voorjaarsvakantie met sneeuwschoenen over de GR5 door de Vogezen van Le Bonhomme tot Mittlach. We maakten zes rondtochten om logistieke problemen te voorkomen. De Col du Bonhomme, de Col du Calvaire en de Col de la Schlucht waren met de auto bereikbaar (winterbanden, sneeuwkettingen). De Route des Cretes was gesloten (langlaufloipe). Het sneeuwschoenwandelen over de GR5 was fantastisch. Er lag tot anderhalve meter sneeuw op de 'Chaumes'. We zagen grillige ijssculpturen en enorme waechtes, een aanrader om zo do GR5 te verkennen.

Mariëlla Daenen08-03-2009
Hallo allen, we zoeken in chalets de bise een plaats om te overnachten met hond. Blijkt de enige plaats te zijn waar de hond niet welkom is (border collie) en voor die ene plaats de hond thuis laten is ook stom. Kan iemand ons helpen ? Ik zou het geweldig vinden als onze hond kon meewandelen.

Jan Bouwman24-02-2009
Beste Iwan, We hebben je website in de afgelopen jaren met veel plezier gevolgd, later ook je bijdragen in de verschillende "Livre d'Or's" (vanaf Md.César) We hoopten nog je deze zomer ergens tussen Briançon en Larche achterop te komen. Wel, dat is dus niet gelukt. Inmiddels hebben we Nice bereikt. Een woord van dank voor de info die je ons daarbij hebt geleverd is op zijn plaats; bij deze dus. Je laatste GR5-stuk zal niet al te veel problemen opleveren. Misschien is een het een idee om de laatste nacht niet in Aspremont maar in Levens door te brengen. H-R “La Vigneraie” is een paradijsje waar je je 's ochtends op het terras een uitstekend PD met jus d'orange kunt laten voorzetten. DP kostte het (voor 2 personen) € 90.= In Nice bevindt zich H**Carlyna niet al te ver van het strand. In ieder geval veel succes. NB. Op onze website zetten wij sinds kort nadere info over onze tochten: http://www.everyoneweb.com/janenjaco/ Mocht je nog vragen hebben dan nodig ik je uit. (Deze uitnodiging geldt overigens voor alle lezers van dit stukje, voor alle GR5-lopers [en wandelgekken] dus.

Henny23-02-2009
Afgelopen weekend weer 3 dagen gelopen, nu van Nessonvaux tot Vielsalm.Veel sneeuw onderweg, jammer genoeg de laatste dag ook mist dus geen vergezichten vanuit Stavelot! Voor Rien en Corry: De overnachting in Centre Protestante in Nessonvaux was zeer gastvrij en prima in orde. In Spa overnacht in hotel Le Relais, ook prima. In Stavelot bleek chambre d'hote le Relais overgenomen te zijn door de eigenaresse van Boulangerie Marechal aan de avenue Ferdinand Nicolay. Je kunt je bij haar melden of in Auberge Saint Remacle( ook van haar) Het prima chambre d'hote is er vlakbij en het verzorgde ontbijt ( wij aten er al om 07.00 uur)is in de auberge.(www.auberge-stavelot.be ) Tussen de punten 48( brug over de Ambleve) en nr 49(hoeve La Bergerie) is aan de GR5 een mooie chambre d'hote:villa Stavelot, route de Somagne 0032(0)80216215.( deze was complet dit weekend) Veel plezier met het lopen en met hartelijke groet! Jacques en Henny

Luc Mol23-02-2009
Rien en Corry, er is een boekje met alle betaalbare adressen langs de gR5 van Maastricht tot in de Vogezen, het boekje bevat veel extra informatie,over prijzen, ligging, e.d., maar ook over routewijzigingen

rien en corry stuijts22-02-2009
willen beginnen met de gr5 vanaf maastricht. alle tips zijn welkom .m.n overnachtingsadressen in het belgische en luxemburgse gedeelte met vr gr en veel wandelgenot

Luc Mol16-02-2009
Eelco en Bert; de omleiding bij de sluis over het kanaal bij Nommay is al sinds augustus 2008 opgeheven. Je kunt er weer gewoon overheen lopen.

Eelco van Dijk & Bert de Wit07-02-2009
In mei staat onze volgende GR5 etappe gepland: van Col de la Schlucht naar Goumois. De opgeheven gite in Vandoncourt noopt ons tot een (vlakke) etappe van 40,4 km van Belfort naar La Papeterie. Op zich geen probleem maar als iemand nog nieuwe alternatieven kent aan de route in de buurt van Vandoncourt(de B&B in Seloncourt vinden we te ver om) dan horen we dat graag. Ook zijn wij benieuwd hoe het momenteel staat met de omleiding bij Nommay bij de sluis over het canal du Rhône au Rhin, heeft iemand de actuele stand van zaken? Reactie kan via onze gr5 website op http://home.casema.nl/casse.vandijk/ Ook te vinden in de lijst met Links van deze site.

Luc Mol22-01-2009
Piet en Fons; er zijn geen Nederlandstalige boekjes meer vanaf de Vogezen. Maar je kunt wel Nederlandstalige routebeschrijvingen bestellen bij www.deGR5telijf.nl. De vertalingen zijn gemakkelijk te hanteren doordat je ze bovenop de Franse tekst kunt leggen. Alle boekjes tot Nice zijn vertaald.

Piet en Fon van Buul19-01-2009
Mijn vrouw en ik zijn afgelopen jaar tot Thann gewandeld maar weet iemand of er ook Nederlandstalige boekjes/routebeschrijvingen zijn van Thann tot Nice?

Age Put17-01-2009
We willen in de voorjaarsvakantie wandelen vanaf Bonhomme (Vogezen)met bergwandelschoenen en als het nodig is sneeuwschoenen. Weet iemand of de autowegen als de Route des Cretes en de Col de la Schlucht berijdbaar zijn in de winter met winterbanden (en of sneeuwkettingen)? Wie kan mijn vraag beantwoorden?

Henny14-12-2008
Jammer maar november zijn we dus niet gaan lopen, willen nu half januari vanaf Nessonvaux verder lopen tot Vielsalm. Wie kent de gite van Centr Protestant de Nessonvau? Heb het idee dat het alleen voor groepen is. Wij lopen met 2e. Verder willen we overnachten in La reid en Stavelot. Vanuit Vielsalm terug naar Nessonvaux om de auto op te halen. Suggesties voor overnachten welkom. Ik heb het boekje voor de overnachtingen langs de GR5 maar krijg graag ook nog van andere tips! Bedankt! Prettige Feestdagen en een gezond en fijn wandeljaar 2009!

Irma van de Koevering06-12-2008
Overnachtingsplaats in Braunlauf, 50 meter van de GR5. Kijk op www.braunlauf.be

Henny01-10-2008
2 weken geleden het eerste stuk van de GR5 gelopen( 3 dagen) tot aan Nessonvaux gekomen.Prachtig weer en erg leuk!! In november weer 3 dagen. Even een kleine opmerking, wij zochten maar naar de woning met nr 409 ( blz 64 ,punt 27) je moet echter nog een stuk doorlopen, het is bij nr: 409 E. ( veel huizen dus met dit mummer!) Wij zetten elke dag de auto op het eindpunt en gingen met bus en/of trein naar het beginpunt. Erg omslachtig maar omdat onze hond ook meeliep wilde we liever elke avond terug naar de caravan die op een mini camping stond tegen de Belgische grens aan.Alles is prima gegaan ook met de hond! Was wel moe! In november laten we haar thuis en lopen van overnachting naar overnachting. Succes voor iedereen die gaat lopen en veel loopplezier!Met groet, Jacques en Henny

Martin16-09-2008
Hoi Age, als je de noordelijke Vogezen al mooi vond, verheug je dan maar vast op het zuidelijke deel. Over de cretes is het fenomenaal wandelen met schitterende vergezichten. Verder zijn er geweldige wildkampeerplekken te vinden. Zo stonden wij half augustus boven het ravijn tegenover Le Hohneck en net onder de top van de Grand Ballon. Door de heldere nachten en ochtenden waren de uitzichten geweldig en konden we vanaf de Grand Ballon de Zwitserse Alpen bewonderen.

Charles Shere10-09-2008
Thanks so much for this website -- wonderful photos; I can stop posting my photos and notes now! Looking at your 2009 plans, let me assure you you must reserve your overnights if you plan to sleep in beds -- the closer to Nice, the (much) further in advance!

Luc Mol09-09-2008
de Nederlandse tekst van zowel het Vogezen- als het Juraboekje zijn te bestellen bij de GR5 te lijf. Kijk op www.deGR5telijf.nl. De vertalingen van de Alpenboekjes zijn er binnenkort ook verkrijgbaar.

RoedieGoo Goossens07-09-2008
beste medewandelaars, ik ga medio oktober het traject Giromagny- PontArlier wandelen. ik ben op zoek naar de nederlandse vertaling van dit traject(betreft vertaling GR-5 Lacs et plateaux du Jura) heeft iemand dit of weet iemand waar ik dit kan bestellen??? in afwachting met wandelgroet RoedieGoo Alkmaar

Age Put06-09-2008
Tijdens onze zesdaagse van de Champ de Feu naar Bonhomme sliepen we op de Camping Municipal Pierre de Coubertin in Ribeauville (www.camping- alsace.com/ribeauville/). 's Ochtends liepen er ooievaars tussen de tenten door. In het stadje Ribeauville huurde ik een fiets waarmee ik aan het eind van de dagtrajecten de auto kon ophalen. Mijn vrouw, zoon en ik vonden de tochten langs Mont Sainte-Odile, de kasteelruines, de Elzasser wijngaarden en over de Vogezen prachtig.

Joan24-08-2008
Great website and photos - thanks. My husband and I walked the GR5 this year (2008)and had a wonderful time - you have inspired me to put together some photo albums! Sorry for the English, don't speak Dutch.

'Henny20-08-2008
Hallo, wij willen half september een kleine week gaan lopen, beginnen aan de GR5 na Maastricht. Willen de caravan ergens neerzetten ( hebben onze hond namelijk bij ons) en daar elke keer terugkomen. Wie o wie weet een centraal gelegen camping ( geen toeters en bellen) bedankt Henny

Stefanie en Wim10-08-2008
Hoe was je tocht dit jaar? vul je snel de foto's weer bij? En de bijschriften ook? Kunnen we allemaal weer meegenieten!

kaat09-08-2008
mooie foto's, ik kijk er al naar uit. Wij (groep manneke pis tot Nice) vertrekken donderdag voor de tocht van Thonon les Bains tot Les houches. Mersi voor de voorsmaak!! Kaat

anuschka05-08-2008
Wij zijn van Ribeauville naar Aubure gewandeld met volle bepakking en 2 kinderen om daar te ontdekken dat de camping in Aubure tot 30 april 2009 gesloten is ivm verbouwing. De eigenaar is heel strikt (je mag niet wildkamperen op het mooie grasveld) ivm de verzekering/insurance. Gelukkig rijden er in de zomermaanden 'navettes' (bergbusjes). Om 19:00 konden wij met de laatste navette terug naar Ribeauville.

Karin24-07-2008
Hallo iwan, Ik probeer je GPX bestand van Baar- Nommay te downloaden. Ik heb toch echt breedband. Het is w.s. zo groot, dat ik nu al 2 uur bezig ben. Dat is heel jammer want ik heb niet het gehele bestand nodig. Ik ben nu gekomen tot Col de Baganelles. Zie je een mogelijkheid om deze files op te splitsen? Groet Karin

anno14-07-2008
De route naar de Gîte de Vanney wordt in de beschrijving aangegeven als een steil pad en te lopen in 20 minuten. De beheerster van de gîte noemt deze route erg zwaar en ze is bovendien slecht aangegeven; ze raadt bezoekers aan om na Bief d’Etoz ca. 2 km door te lopen en vervolgens het Sentier de Talus te volgen. Wij hebben dit gedaan en hebben de GR5 route ca. 2 km nà Bief d’Etoz gevolgd. Na een slagboom te zijn gepasseerd splitst de weg zich en volgt de GR5 het smallere pad naar links. Om bij het Sentier de Talus te komen moet je het grotere pad rechts en naar boven volgen. Je komt bij een kruising waar dit Sentier staat aangegeven: rechts aanhouden. Bovendien kan je vanaf hier de geel-blauwe markering volgen. Het pad stijgt sterk (er moet zo’n 250 M hoogteverschil overwonnen worden) en komt uiteindelijk uit op een weide, die aan de noordkant begrensd is door een weg. Deze weg volgen naar rechts door het uit ca. 4 boerderijen bestaande gehucht Vanney heen en na ca. 200 m op de splitsing rechts aanhouden. 300 M verderop ligt de gîte. Tel : 0381445174 of 0673298000; email : ldtvanney@orange.fr; website : http://pros.orange.fr/levanney/. Vanaf Bief d’Etoz moet je toch wel op 2 uur lopen rekenen om de gîte te bereiken. De volgende dag kan je gewoon de weg volgen in zuidwestelijke richting en na een uur lopen kom je bij de Abri de la Charbonniére du Haut en de GR5 route.

olof09-07-2008
Routewijziging: Na Manternach ga je bij de Dolmen rechtsaf via een route door het bos.Uiteindelijk kom je op hetzelfde punt uit in Grevenmacher. Vanaf Plappeville gaat de variant over de Col de Lessy en de originele over le Ban St. Martin en Longeville. Je volgt dan een pad langs de Moezel.Via Bas Scy-Ch. en Scy- Chazelles kom je weer op de route uit.Na Moulins les Metz volg je de D 103d naar St. Ruffine. De route door het vogelreservaatje is onbegaanbaar geworden. De auberge in Vic-sur-Seille is gesloten, net als die in Chateau-Salins. De camping in Vic bestaat nog wel.

roze-marie08-07-2008
zijn er nog recente routewijzingen in het tracject. Allies-Nyon (zw) en Thonon les bains- Chamonix ( Boekje Tour des Dents du Midi/ Heeft iemand ervering met campings in dit gebied en toegangs wegen naar het pad =

Hans Teijgeler02-07-2008
Marjan, Voor uitgebreide informatie over het traject Diekirch - Schirmeck zie ook http://www.ontoconsult.com/GR5

Evelien15-06-2008
Voor degenen die tijdens deze zomer gebruik hadden willen maken van de lift Col du Brevent - Chamonix (télépherique de Planpraz): Houd er rekening mee dat de lift buiten gebruik is. Voor meer info: http://www.ohm-chamonix.com/pdf/telecabine_planpraz_panneaux_deviation_ete_08.pdf

Luc 11-06-2008
Marjan, alle overnachtingen in Belgie, Luxemburg en Noord-Frankrijk vind je in het boekje "slapen langs de GR5". Kijk op www.deGR5telijf.nl onder "zelf op pad".

marjan04-06-2008
Hoi ! in augustus lopen we het Belgische-Luxemburgse deel van de GR 5. Wie heeft er tips voor overnachtingen (b&b) tussen Spa en Obereisenbacht >> Met veel dank zullen wij deze in ontvangst nemen !

marian06-05-2008
Voor overnachting op het traject Custines(nabij Nancy)naar Vic-sur- Seille, kunnen wij van harte de Chambre d´Hôtes in Bioncourt (2 km voorbij Brin-sur-Seille, 200 m van GR5) aanbevelen, inclusief mogelijkheid tot diner. Zie de site www.clos-des-pommes.com.

marien en elly04-05-2008
hallo Iwan (leuke informatieve site zeg!) en andere GR5ers.wij hebben op 28/04 tm 02/05-2008 het eerste traject HvH-Bergen op Zoom gelopen en zijn van plan deze zomer er een week of 3 a 4 aan vast te plakken.hebben geen ervaring met bijv. een rugzaktent of andere overnachtings zaken...iemand een goed advies voor 2 "jonge" 50 ers?! wel camino gelopen in 2007 (vandaag precies 1 jaar geleden aangekomen in SdC !)

Ad & Stoffer24-04-2008
Voor overnachtingen in Thannenkirch, Ribeauville en Aubure (Gids 'Crete de Vosges-FFRP 502; blz. 65-67) hebben wij veel gehad aan www.ribeauville- riquewihr.com

Harry14-03-2008
Vertrek vrijdagmorgen met trein vanuit Herentals naar Liverdun voor traject naar Schirmeck. Uw website komt mij goed van pas. Dank voor de informatie

Age Put04-03-2008
In de voorjaarsvakantie liepen we het traject Marsal - Schirmeck van het boekje Luxembourg/Lotharingen. We hadden deze week een leuke gite in het plaatsje Saint-Quirin, die we iedereen van harte kunnen aanbevelen. De 4-persoons gite ligt 200 meter van de GR-5 aan de rand van de Vogezen. Adres: Fam. Krauser, Rue des Petits Rayeux 63, 57560 Saint-Quirin, tel: 03870-86155

Thea Leeman21-02-2008
Ik heb de chambre d'hôte gevonden op de website van Montbeliard: 48 rue Neuve in Seloncourt 0381378187

Thea Leeman21-02-2008
Luc, bedankt! Helaas krijg ik die gîte in het centrum van seloncourt op de website die je aangeeft niet te voorschijn..

Luc Mol19-02-2008
Thea, de gite in Vandoncourt is sinds 2006 gesloten. Er is een chambre d'hote voor 2 personen in het centrum van Seloncourt op 3 km van de GR5. Kijk op de website: www.gites-de- france-doubs.com

Thea Leeman17-02-2008
Wij gaan in april van Fesches-l-Chatel naar Nommay. Wie weet het tel.nr van de gîte in Vandoncourt want het tel.nr. in het bokeje klopt niet. Goet, Thea

Charles Shere14-02-2008
very nice, this website; hartlijke danke vor de waypoints. Ik hem al de Pieterpad en de Lingepad geloopt met mijn vrouw en ook een stukje de ZuiderZeepad, maar in Juni zal ik gaan lopen met een grandson, 15, en een vriend 65 -- ik heb 72 jaren. Het spijt me schriven so slecht een nederlands, maar ik ben amerikaan. Ik hoop hier wat goed advies over logies en routen te vinden!

gilles04-02-2008
Erg leuk! Dank u voor .klm points en literatuur omdat ik ben van plan te doen de GR5 van ouren tot nice ( al 100km gedaan) met 2vrienden!! tot ziens gilles (met Martin en Gilles)

gerard van jaarsveld04-02-2008
Ben van plan om in 2010 in een keer via de Gr5,Zwitserland naar Rome te wandelen.Wie kan mij informeren? en hoe kom ik aan een actuele Gr5 gids? Met vr. gr Gerard van Jaarsvel

Hans van der Broek01-02-2008
Ik heb de GR5 gelopen van juni t/m september 2000. Omdat ik nu in Vietnam woon kan ik helaas mijn foto's - zijn nog in NL - van deze prachtige tocht niet meer bekijken. Dankzij jouw site kon ik weer even de mooie herinneringen aan deze tocht ophalen. Prachtig! Voor iedereen die de GR 5 nog gaat lopen: veel plezier! Groeten, Hans

Luc Mol30-01-2008
Age, er is een boekje vol met bruikbare overnachtingsadressen en tips om je route in te delen tussen Maastricht en de Vogezen. Het boekje heet "slapen langs de GR5". Je zult daarin zien dat er genoeg gelegenheden zijn om het niet- toeristische, maar mooie Noord- Frankrijk door te komen. Kijk op www.deGR5telijf.nl voor meer informatie.

Age Put27-01-2008
In maart 2005 begonnen wij de GR 5 in Hoek van Holland. Onze zoon Gerben was toen 6 jaar. Het Deltapad (2005), het Traject der Lage Landen (2005/2006)en het Traject der Ardennen(2006)waren fraai. Het Traject Luxemburg - Lotharingen hopen we in de voorjaarsvakantie van 2008 af te ronden. We hebben het plan om van Marsal naar Schirmeck te wandelen en te overnachten in een gite in St. Quirin. Tijdens de vele etappes zetten we meestal een fiets aan het eind van het dagtraject, waarmee de auto opgehaald werd. In de Vogezen zullen we het anders moeten aanpakken. Zijn er op het traject door de Vogezen voldoende overnachtingsmogelijkheden om van hut naar hut, gite naar gite, of hotel naar hotel te gaan?

Toine van Moorsel14-12-2007
Heb ook veel interesse om na oisterwijk - santiago de GR 5 te lopen en van Nice naar Rome. Laatste stuk is wat moeilijker om aan info te komen. Franse wandelwoordenlijst is erg handzaam!! Dank daarvoor

Ton11-12-2007
Wij gaan in mei het laatste traject lopen van Beuil naar Nice. Wij willen graag slapen in Dortoir, B&B, Chambres etc. Nu is er op het traject voor ons doen een erg lange etappe van Valdeblore naar Utelle. Heeft iemand ervaring met deze etappe en is deze eventueel met de bus te doen.

René Paruys17-11-2007
Dus : renepyramide@hotmail.com. ( Ik reageer nauwelijks vanaf mei 2008, want dan loop ik de Gr5 vanuit Diest tot de finish )

René Paruys17-11-2007
Een goede dag aan alle Gr5-freaks, " Ne cherchez pas le chemin du bonheur. Le bonheur, c'est le chemin " Ik woon op een halfuurtje wandelafstand van de wandelboom in Diest. Overnachtingsproblemen ? Kontakteer me maar. Groetjes, René

Jacob Vaarkamp16-11-2007
Hoi Iwan, een leuke site en aardig ook die waypoints. Ik heb ze met veel plezier gedownload. Wat ik jammer vind is dat je alleen de in het boekje genoemde punten markeert en niet de hele route opneemt. Dit zou namelijk een veel gedetaillieerder beeld van de route geven. Zelf zijn we inmiddels bij het meer van Geneve, zie ook http://homepage.mac.com/jacob.vaarkamp/ wandelen/. Zodra we aan het stuk door de Alpen beginnen willen we de route gedetiallieerd opnemen. We hebben dit al gedaan met diverse wandeling in China, zie http://homepage.mac.com/ jacob.vaarkamp/china/google_earth.html. Veel succes met je website en het wandelen.

Eddy Castermans27-09-2007
1 november beginnen we eraan: HVH-Nice. 't Zal wel een 15 jaren-plan worden, gezien onze zeer korte verlofperiodes, maar we hebben er echt zin in. We hebben al veel gehad aan deze site, bedankt daarvoor. Debora, Christof, Eddy

devliegere christof26-09-2007
DE EERSTE WEEK VAN OKTOBER WILLEN WE MET VIER VRIENDEN EEN STUK VAN DE GR5 LOPEN NAMELIJK VAN LE BONHOMME NAAR THAN. WE ZIJN NOG OP ZOEK NAAR EEN SLAAPPLAATS ROND COL DE LA SCHLUCHT EN MARKSTEIN. HET LIEFST ZOUDEN WE (WILD) KAMPEREN. WEET IEMAND OF ER DAAR IN DE BUURT MOGELIJKHEID TOE IS.

Eelco van Dijk19-09-2007
Van 2 t/m 6 september zijn wij gelopen van Liverdun naar Schirmeck. Niet het meest boeiende stuk so far, maar wel eindigend met een mooie klim naar de Donon. Helaas was de Donon die dag zwaar in de mist, was het uitzicht zo'n 20 meter en hebben we dus nog weinig van de Vogezen gezien. Nog een paar praktische opmerkingen. Afstand Custines-Blanzey is volgens boekje 6,7 km, maar is langer: zo'n 10 km. Het telefoonnummer van de sleutelbeheerder van de gite in Blanche-Eglise is 03 87 86 91 63 (in de gids staat telefoonnummer van de Mairie die niet altijd open is). De spaarzame horeca en middenstand in deze regio wil ook nog wel eens een dagje gesloten zijn en als je pech hebt wandelt die dag met je mee. In Vic-sur-Seille is alles op maandag dicht, het restaurant vlak bij de camping in Gondrexange is dinsdagmiddag en woensdag dicht. Vermijd indien mogelijk Restaurant Nautic in Rhodes (buiten GR voorbij Fribourg): zelfs een schijnbaar risicoloze Spaghetti Bolognese wordt daar geserveerd in de vorm van een zeldzaam overjarige en doorgesudderde magnetronhap. Ten slotte nog een vraag: zijn er GR5 wandelaars die ervaring hebben met het in de winterwandelen in de Vogezen? Wij willen nl in 2009 een stuk op sneeuwschoenen gaan lopen. Reacties naar: eelcovandijkAPESTAARTJEhotmail.com

Evelien van Hercule12-09-2007
Traject Goumois - Villers-le-Lac Wij hebben gebruik gemaakt van het dortoir in Maisons Monsieur. Tegen € 15,-- pp kun je daar overnachten. Maaltijden zijn verkrijgbaar in het restaurant. Het dortoir is bereikbaar door bij la Rasse via de brug naar de overkant van de Doubs te lopen en vandaar de bewegwijzering volgen. Meer info www.maison-monsieur.ch Op advies van de eigenares van het dortoir hebben we het traject tot de Saut du Doubs aan de Zwitserse kant gelopen. Dit pad schijnt beter begaanbaar te zijn. Bij de electriciteitscentrale staat een omleiding aangegeven, die genegeerd kan worden, loop onderlangs de centrale en je bent zo weer op de route. Bij Saut du Doubs is een brug, die aansluiting geeft op het oorspronkelijk traject. Tentkampeerders kunnen hier besluiten om via de Zwitserse kant te blijven/gaan lopen. De camping in Villers-le-Lac is opgedoekt, maar aan de Zwitserse zijde is wel een camping beschikbaar. Je moet een behoorlijk stuk omlopen om deze camping vanuit Villers-le-Lac te bereiken. Opmerkingen over het traject Pontarlier - Nyon Mocht je in Pontarlier beginnen met het lopen van een deeltraject, neem aan de oostzijde van het spoor het wandelpad. Komt uit bij het fort en hierdoor kun je de drukke N57 vermijden Camping in Malbuisson niet nemen. Is volgens een Duits echtpaar duur (€ 23 per nacht), vies en rumoerig. Camping in Hopitaux-Neufs is redelijk alternatief. Camping stelt niet veel voor, maar voor € 11, kun je met twee mensen overnachten. Camping Mouthe: het toiletgebouw is alleen toegankelijk via een code. Aan de voorzijde van het gebouw is echter een publiek toilet. Mocht de beheerder het laten afweten, dan zijn andere campinggasten misschien wel zo aardig de code te verstrekken Abri even voorbij la Roche Bernard Deze abri is voorzien van een slaapzoldertje met matrassen en beneden is een houtkachel. Saint Cergue: Er is hier een camping langs het tracé. Zwitserse prijzen, maar er is een verwarmd hok, waar je tijdens hevige regenval heerlijk kunt zitten

jeanet25-08-2007
Ik heb samen met mijn vriendin de gr5 gelopen vanaf Diekirch tot Nice in 14 weken. We kwamen op 4 aug. in Nice, precies volgens planning. Vorig jaar hadden we al 2 weken gelopen, van Maastricht tot Diekirch.Het was een geweldige ervaring en ik had zo weer terug willen lopen.Veel gehad aan de informatie van Iwan, met alle links en de way-points. Iwan je moet de groeten hebben van Madame Cesar uit Liverdun. We hebben de hele route zonder problemen gelopen. We hebben de laatste 4 weken mooi weer gehad, daarvoor was het wisselvallig.Ook dagen met regen en sneeuw. In de refuge Croix du Bonhomme hebben we een dag vast gezeten, vanwege hevige sneeuwval, dat was op 3 juli. De volgende dag konden we niet de gr5 omhoog vervolgen, maar zijn afgedaald naar Les Chapieux en hebben een taxi genomen naar Landry. De gidsjes kloppen aardig, maar je komt toch voor verassingen te staan, zoals: de camping bij Mondorf Les Bains die niet meer bestaat, evenals de camping municipal in Briancon, evenals de camping in Viller le Lac. Het hotel in Feves, wat kilometers buiten het dorp ligt bij een groot winkelcentrum. In Algrange is geen hotel, wel in het naburige Knutange. In Vandoncourt is wel een gite, maar tel.nr.uit de gids klopt niet. Ook wij werden tegengehouden door de werkzaamheden aan de sluis voorbij Nommay en moesten een uur omlopen. Van andere mensen hoorden we dat ze onder de brug door waren gekropen.In Utelle waren bij aankomst zowel de beide restaurants als het winkeltje al gesloten, daar sta je dan s'avonds zonder eten (gelukkig bood de madame van de gite uitkomst). We vonden het jammer dat er in Nice nergens een bordje "einde/begin gr5" te bekennen was. Het beste is om bij Aire St.Michelle te stoppen en dan de bus te nemen. De tekentjes verdwijnen daarna gewoon geleidelijk. Succes voor allen die deze prachtige tocht nog gaan maken!

willem07-08-2007
Vrienden lopen momenteel ook de GR5 en zocht nog even op internet naar informatie over deze fantastische wandeling. Wij liepen HvH-Nice al weer een jaar of 10-15 geleden en hadden nog niet zo de beschikking over alle informatie die tegenwoordig te vinden is op internet. Struinde nog even door je foto's, ai dat is sentiment!Jij nog een hele mooie promenade, je komt nog mooie cadeautjes tegen op je pad naar Nice. Succes!

Micha06-07-2007
Heel erg leuk om alle foto's te bekijken. Ik heb de GR5 gelopen in 1981, van Moelingen tot Nice. Sommige plaatsen herinner ik me nog precies, andere ben ik helemaal vergeten. Ben nu, 26 jaar later, opnieuw begonnen met een vriend vanaf Bergen op Zoom. We gaan morgen vanaf de Pietersberg naar Luik lopen. Heel leuke site, ben benieuwd naar het laatste stuk!

Daniel01-07-2007
Geweldig veel informatie gevonden voor mijn toer vanaf as dinsdag start Thonon lB. Vooral de waypoints voor in mijn gps-je. Misschien zie ik jullie onderweg.

Peter24-06-2007
Ik heb afgelopen week van Nommay naar Villers-le-Lac gelopen, een mooi stukje GR5. De omleiding bij Fesches le Chatel heb ik ook moeten nemen. Had ik het eerder geweten, dan zou ik liever bij Brognard rechtdoor zijn gegaan en via Allenjoie terug op de route gekomen zijn. Hoe dan ook je moet een andere route pakken, je kunt het hek op de sluis zelfs niet overklimmen! PS Paul uit Zeist, als je weer thuis bent en dit leest, leuk je ontmoet te hebben en veel succes met het volbrengen van je tocht. De laatste trein vanuit Morteau naar Besancon ging al om 17.40, ik was net te laat en heb dat fantastische onweer in mijn tentje moeten doorstaan op de lokale camping. Zoals je ziet heb ik het overleefd.

Willy en Kees van der Meer09-06-2007
Nommay - Fesches le Chatel Obstructie tot (voorzien) half augustus 2007. In het stukje Nommay - Fesches le Chatel kan men tussen het watersportgebied bij Nommay en Fesches le Chatel niet via de route over het kanaal van de Rijn naar de Rhone komen wegens werkzaamheden aan de sluis, in het boekje dicht bij kenteken 123 ecl. (ecluse). Er staat een melding dat men er niet kan fietsen, maar men kan er zelfs niet lopen (dat viel tegen!). Omleiding: er is een zijpad 1 km voor de sluis, ten zuiden va Brognard, (bij waar in het boekje Crete des Vosges in rode letters GR 5 staat); dat nemen naar rechts (naar het zuidwesten), over de brug over de rivier EN het kanaal (!) en direct na het kanaal naar links (Oostnoordoost). Men loopt rechtuit weer de GR route op, Fesches le Chatel in.

Bram 06-06-2007
Mooie site, bekijk af en toe de foto's. Ik vertrek eind juli samen met mijn vrouw vanuit Maastricht naar Rome. We doen er 3 maanden over en willen zoveel mogelijk (wild)kamperen. We volgen zo lang mogelijk de GR 5 en steken over bij d'Isere richting Turijn. Deze site heeft goed geholpen bij alle voorbereidingen.

Rob02-05-2007
Geweldig leuk deze GR5 info en aan alle inzenders een hartelijk dank voor de info vooraf. Het is al wat jaartjes geleden dat ik aan het einde van het Pieterpad het bordjes Nice zag staan, dat heeft een tijd gekriebeld......maar nu lijkt het er toch van te komen.....ergens in juni starten we.....zijn er nog meer mensen die startplannen hebben?

Piet Allaart30-04-2007
Wij hebben van 1999-2004 de GR5 gelopen. We hebben een website waar de trajecten en overnachtingsplekken in staan. Tot het meer van Geneve hebben we grotendeels met onze hond gelopen. Het bekijken van de foto's roepen veel herinneringen boven.Succes met het vervolg! Het mooiste komt nog!

Joost van Os30-04-2007
Over de GR5 ben ik een item gestart op wikipedia. Graag nodig ik de lezers van deze site uit om hier ook bijdragen aan te leveren, al was het maar om het geheel mooier en informatiever te maken.

Carla Biesterbos21-03-2007
Wie gaat er mee? Hoi GR5 wandelaars, Ik ga van 2 t/m 10 juni 2007 het stuk Hericourt - Pontarlier lopen in de Jura. Ik ben een vrouw van 48 jaar en op zoek naar medewandelaars. Ik zou graag 5 tot 6 uur per dag lopen. Ik overnacht NIET in een tent, wel in jeugdherbergen, gites, pensions of hotels. Ga je mee? carla.biesterbos@hetnet.nl

Luc S18-03-2007
Beste Peter, Allereerst sterkte gewenst om het verlies van je broer te verwerken. Er zijn nogal wat veldkruisen in Luxemburg, maar je hebt een goede beschrijving gegeven van dat deel van de tocht waar de foto zou zijn genomen. Ik denk dat ik mogelijk een foto heb van het kruis waar jij je broer toen fotografeerde. Ik heb even de foto opgeladen voor jou. Link : http://www.trekkings.be/kruis.htm Het is een kruis dat uit zandsteen bestaat. Het mooie beeldhouwwerk is nogal geërodeerd doordat het kruis zuidwestelijk is georiënteerd. Door de zon was de zandsteen nogal opgewarmd, wat honderden vliegen aantrok, dus toen ik er passeerde was het niet precies het moment om er even te rusten. De foto is genomen in de herfst van 2005 toen ik langs het Ardennen-Eifelpad liep (wordt hier gevolgd door GR 5). Gelieve even te bevestigen of het over dit kruis gaat, want de pagina is slechts tijdelijk en verdwijnt weer daarna. Beste groeten uit Vlaanderen.

Henry05-02-2007
bonjour christian, c'est possible de partir d'Amsterdam. Prendre PELGRIMSPAD, deux parties, LAW 7-1 et LAW 7-2, Amsterdam-Visé.

ingrid02-02-2007
bonjour christian, le guide est DELTAPAD. Le depart aHOEK VAN HOLLAND pres de rotterdam jusqu`a BERGEN OP ZOOM.C`est possibele de achete chez une magasin de livre. Au revoir.

christian gibelli01-02-2007
Avec un ami, nous devons partir d'AMSTERDAM- NICE par le gr 5. Nous avons des problèmes pour connnaître les chemins dans la partie hollandaise. Quelqu'un peut il me renseigner ? MERCI D'AVANCE christian

christian gibelli01-02-2007
Avec un ami, nous devons partir d'AMSTERDAM- NICE par le gr 5. Nous avons des problèmes pour connnaître les chemins dans la partie hollandaise. Quelqu'un peut il me renseigner ? MERCI D'AVANCE christian

ingrid23-01-2007
Hoi Peter, Wat een mooi idee om de route nog een keer te lopen. Ik heb in mijn foto-album gekeken maar er geen foto van gevonden. Ik hoop dat anderen meer succes hebben en er wel eentje tegenkomen. Verder zijn mijn vriend en ik van plan om dit jaar van Landry naar Briancon te lopen. Weet iemand of je van hut/camping naar hut/camping gelopen kan worden of is het onvermijdelijk om wild te kamperen? Wij lopen ongeveer 20km per dag. Iwan je foto`s zijn prachtig. Erg leuk om te zien wat ons te wachten staat.Wij lopen ongeveer 1 vakantie achter je. Groeten, Ingrid.

harrie van der lippe20-01-2007
Er zitten een paar hele mooie foto's bij jouw laatste reportage.Ik heb er een paar geleend bij mijn eigen serie. Die marmot is prachtig.Ik ben ook al bezig voor volgend jaar.Mijn keuze is; eerst vliegen van Charleroi naar Grenoble ( Ryanair ), dan van daar de trein naar Modane.Je kan vrij makkelijk liften naar Bessans.Onze ervaring is dat een groot stuk karton en een zwarte viltstift wonderen kunnen verrichten. Tot op een berg!]

Peter Rooswinkel12-01-2007
Een niet alledaagse vraag. Tussen 1993 en 2000 liep ik samen met mijn broer het Pieterpad en de GR5. Ik fotografeerde hem o.a. toen hij een oud veldkruis in luxemburg passeerde. Dit kruis stond op een heuvel aan de route tussen Eppeldorf en Beaufort. Begin december is mijn broer overleden,de foto sierde de kist. Zijn vrouw en kinderen willen met mij de route nogmaals lopen als eerbetoon. Wie kan mij vertellen of dit kruis er nog staat, of heeft er een foto van. Bij voorbaat dank.

Joost van Os10-01-2007
De E2 is opgenomen op Wikipedia. De GR5 maakt daar een belangrijk onderdeel van uit, maar heeft daar nog geen plekje. Ik nodig iedereen graag uit om een artikel over de GR5 op te zetten.

Els Beelen06-01-2007
Wij (mijn echtgenoot Bertus en ik) lopen sinds 2003 ieder jaar een paar keer een deel van de GR5. Destijds gestart op de St. Pietersberg en inmiddels beland in Schirmeck. Wij hebben tot nu toe erg veel gemak gehad van de op deze site beschreven routewijzigingen. Wie onze wandelbelevenissen wil lezen kan terecht op http://members.home.nl/elsbeelen

Martin02-01-2007
De route Diekirch - Schirmeck is te vinden door naar de GR&LF Winkel te gaan en daarna de link 'Wandelgidsen in Belgie' te kiezen.

Evelien van Hercules01-01-2007
Jan Het boekje (Luxemburg - Lotharingen) is te bestellen via de site van de grote routenpaden. www.groteroutepaden.be Mogelijk ligt het ook reeds in de reisboekwinkels. Wij hebben het traject vorig jaar afgerond en met name de info over bevoorrading, overnachting en openbaar vervoer was verouderd. M.b.v. onderzoekje vooraf op een internet kom je met de oude versie er ook wel.

Jan Versloot01-01-2007
Hallo Luc S, Jouw reaktie gelezen. Wij lopen GR5 momenteel in omgeving Pont a Mousson. Wij gebruiken nog het deel Luxemburg- Lotharingen uit 1995.Is het al zeker dat er een herdruk is uitgekomen??? Graag een reaktie! Hartelijk dank. Jan

Luc Mol23-12-2006
De topoguide "Lac et plateaux du Jura" (Réf.511) is inderdaad vervangen door topoguide "la Grande Traversée du Jura ... à pied" (Ref.512, april 2006 ISBN-nummer 2-7514-0090-6).In dit boekje is de GTJ (Grande Traversée du Jura)de hoofdroute en de GR5 wordt er in meegenomen. Er is nogal wat gepuzzel en heen en weer geblader nodig als je de GR5 in de goede volgorde wilt lopen. De GR5 route is op sommige plaatsen drastisch gewijzigd. Een Nederlandse vertaling van de tekst van het GR5 gedeelte uit het nieuwe boekje (met logische indeling) is al te krijgen bij www.deGR5telijf.nl.

Evelien van Hercules20-12-2006
GT du Jura Op internet even een grof kaartje vergeleken met het traject uit de oorspronkelijke gids. Vlgs. mij is de route tussen St. Hippolyte en Chapelle des Bois hetzelfde. Het stuk Nommay - St Hippolyte en het stuk Chapelle/Morez - Nyon staan niet op het kaartje. Ik zou eerst kijken in het gidsje van Donner of deze stukken inderdaad ontbreken. Bij bevestiging kun je omkijken naar de oorspronkelijke gids of vragen om kopietjes. Afgelopen zomer was het trajet tot Goumois nog gewoon als gr5 gemarkeerd. Relevante sites: www.groteroutepaden.be (evt bestellen gids) en www.gtj.asso.fr

roze-marie de crom20-12-2006
Help-help. Lacs et plateaux du Jura; Gorges du Doubs; Réf. 511 Fesches le Châtel - Nyon 300 kilometer Frans ISBN: 2-85699-899-2, Volgens boekhandel donner rotterdam, is er een nieuwe route,en boekje la Grande Travesée du Jura... á pied.\ref512. Plus de 30jours de randonéé.isbn 2651400906. KLOPT DIT......... Ik heb geen zin om me een andere topogids aan te laten praten en in Frankrijk niet het juiste GR5 pad te lopen. met veel dank voor jullie reactie

Luc S08-12-2006
Zeer goed nieuws voor al de gefrustreerde GR5-wandelaars die al zo langs op zoek zijn naar een topogids voor het deel Diekirch- Schirmeck. De nieuwe topogids is er ! Yes ! Een dikke pluim voor de mensen van Grote Routepaden Vlaanderen. Hoewel dit GR- stuk helemaal niet in Vlaanderen ligt hebben vrijwilligers van Grote Routepaden er belangeloos alle tijd en moeite in gestoken om een nieuwe gids ter beschikking te stellen voor de wandelaars naar de Middellandse Zee. Dit stuk zou in de eerste plaats moeten worden beschreven in een topogids van FFRP, maar de Franse wandelorganisatie is niet geïnteresseerd in zo'n project, daarmee moesten Nederlanders en Vlamingen het jaren zonder gids doen. Proficiat aan de Vlaamse auteurs en Grote Routepaden voor dit werk, vele wandelaars zullen er ongetwijfeld dankbaar voor zijn. De gids zal eerstdaags kunnen worden besteld via de website van Grote Routepaden. Groeten en veel wandelplezier! Luc www.trekkings.be

stefanie en wim wessel27-11-2006
Bedankt voor je reactie, Lau! Wij hebben dit traject afgelopen zomer al gedaan maar waren nog steeds erg benieuwd hoeveel meters we nu afgedaald waren. Alleen: is de totale hoogte van plateau tot bodem van de vallei niet meer dan die 40 meter? Het lijkt me wat weinig. En voor degenen die na ons komen: het is inderdaad een prima afdaling! Voor wat betreft het kamperen bij la Rasse. wij hebben gewoon een plekje in het hotel genomen, hetgeen een goede keus was gezien het noodweer van eind van de avond en 's nachts en niet echt duur. De volgende dag echter bleken er ook nog diverse abri's te zijn in de vallei van de Doubs! Deze worden vooral gebruikt door vissers, maar wat let een wandelaar om daar zijn bivakje op te slaan?!

Lau Bisselink25-11-2006
Stefanie en Wim: Bij de Eschelles de la Mort daal je drie keer zo'n dertig a veertig treden af. Zo'n veertig meter. Maak je niet druk over de trappen. Er zitten twee plateautjes in. De trappen zijn nieuw en goed voorzien van leuningen, etc. En wat de "camping" in La Rasse betreft (zie Henk Hilhorst iets verderop) dat klopt inderdaad. Toen ik er in mei kwam en ik vroeg waar ik mijn minitentje neer kon zetten werd me een brandnetelveldje aan de bosrand aangewezen. Ook 5 euro in rekening gebracht. Schandalig, het is gewoon geen camping. Honderd meter voor La Rasse kun je echter ook mooi wildkamperen zoals ook al ergens beschreven. Het hele stuk langs de Doubs is schitterend maar let op je gemiddelde tempo. Dat is heel laag omdat je alleen maar over een moeilijk maar mooi paadje loopt. In Viller le Lac kun je een camping vinden door de brug naar links over te steken. Geen beste camping maar ja, voor een nachtje! Goede pizzeria in Villers! stuk

stefanie en wim wessel24-11-2006
Wie weet hoeveel meters je afdaalt bij de Echelle de la Mort in de vallei van de Doubs (gids Lacs et Plateaux du Jura). Wij kunnen het niet vinden maar zijn wel erg nieuwsgierig!!

Koos en Monique Loppersum17-11-2006
Hallo wandelaars. Wij zijn van plan om in 2007 weer verder te lopen over de GR5. We zijn nu bij Montauville en willen nu het stuk tot Schirmeck lopen en daarna door de Vogezen. Het boekje voor het vervolgtraject kunnen we bestellen bij groteroutepaden.be. Mijn vraag is nu eigenlijk of er ook mensen zijn die ervaring hebben met de engelse versie van de GR5. Deze is van Cicero: Trekking in the Vosges end Jura. Ons probleem is namelijk dat wij geen enkel woord Frans spreken. De vertaling door de Vogezen is welliswaar beschikbaar, maar door de Jura hebben wij dit nog niet gezien. Wij vinden het ook prettig dat we de tekst erbij hebben zodat we ons een klein beetje op de tocht kunnen voorbereiden etc. Graag hoor ik van één van jullie.

Hans Janssen11-11-2006
Hallo allemaal, onze site www.gr5.net is al enige tijd 'uit de lucht', dus kan verwijderd worden uit de lijst met links. Onze groep bestond oorspronkelijk uit 8 wandelaars, maar is inmiddels gekrompen tot 4. We zijn in Maastricht begonnen in 2002 en zijn inmiddels tot aan Les Rousses in de Jura gekomen. Tot nu toe hebben we ieder jaar in de eerste week van mei en halverwege oktober een week gelopen. Het weer heeft eigenlijk steeds meegewerkt, tot onze grote opluchting. Het aantal keren dat we in t-shirt en/of korte broek liepen overtreft het aantal keren regen. We kamperen niet, maar verblijven in gites etc. Een nuttige aanvulling op de adressen in de GR 5 - boekjes kun je vinden door chambre d'hotes te zoeken die in voor- en najaar niet zo druk bezocht worden en voor een enkele overnachting nog wel te boeken zijn. Adressen zijn te vinden via de departementale VVV's, bijvoorbeeld www.doubs.com, of de uitgebreide site van de gites: www.gites-refuges.com. Vanaf volgend jaar gaan we niet meer in voor- en najaar lopen omdat het op grote hoogte te koud zal zijn of te veel kans of sneeuw en mist zal geven. Vandaar dat we 'uitwijken' naar de zomer. Mensen die nog adressen nodig hebben kunnen kontakt opnemen met hwljanssen@planet.nl Iwan, succes met je verdere tocht en misschien komen we elkaar nog wel ergens tegen.

Henk Hilhorst02-11-2006
Omdat ik bij tijd en wijle waardevolle tips vind in dit gastenboek wil ik ook zo nu en dan een paar dingen teruggeven. Vorig jaar en dit jar hebben we de Vogezen en de Jura gelopen. We zijn nu tot het meer van Genève. We hebben gebruik gemaakt van de Topo-guide van de FFRP. We zijn er over het algemeen zeer tevreden over. Meestal hebben we aan de markering genoeg gehad. Daar waar deze te wensen overliet kwamen we er met de topografische kaart en/of de tekst toch wel uit. Slechts een enkele keer was de geboden info te karig. Dan zat er niets anders op dan met gebruikmaking van het gezonde boereverstand op zoek te gaan naar aanknopingspunten. Het is ons steeds gelukt, dus waarom zou het jou/jullie niet lukken? Maar nu concreet. Volgens de gids 'Crête des Vosges' (6e editie) zou er in Schirmeck een hotel en een camping zijn. Dit is niet juist; er is niks van dit alles. Volgens dezelfde gids is er in Le Bonhomme een camping. Volg hiervoor niet de 'officiële' borden, dan kom je op een camping buiten het dorp uit. Er is een klein campinkje direct langs de route bij een particulier huis. Volg tegenover de kerk het pad naar boven en daar kun je je tentje opzetten en kun je je douchen. Dat alles voor € 4,- pp (tarief 2006). In La Rasse blijkt geen camping te zijn. Vraag maar niet bij het (enige) hotel & restaurant of je daar op het weiland je tentje mag opzetten. We deden het wel en zetten daar de tent op. Daarna maakten we gebruik van het restaurant. Nadat we afgerekend hadden bleek er € 5,- op de rekening te staan voor de 'camping', zonder dat hierover was gesproken. Bovendien bleek een fles wijn ongeveer 80% in prijs te zijn verhoogd in vergelijking met de wijnkaart. In oktober bleken wel heel veel hotels, gîtes d'étape en campings gesloten, althans in de hoge Jura. De gîte 'La maison de la Combe des Cives' (± 4km voor Chapelle-des-Bois) was wel geopend. Prima adres! Als jer er tegenop ziet om die 4 km vanuit Chapelle-d-B. te lopen is de gîte-houder zonodig bereid je te halen, maar je kunt ook al eerder van de route afgaan en de bordjes naar La Combe des Cives volgen. Opmerkelijk vonden wij dat de Offices des Tourisme daar in de hoge Jura wel allemaal open waren tot 18:00 uur (soms 19:00). We hebben er een paar keer dankbaar gebruik van gemaakt. Oktober is een prima maand om daar te wandelen. De herfst liet zich van zijn bijzonder mooie kant zien. En volgend jaar gaan we aan de andere kant van het Lac Leman weer verder; de nieuwe gids is al aangeschaft.

jeanet de waal14-10-2006
Ik heb samen met mijn vriendin in mei 2 weken de Gr5 gelopen, van Maastricht naar Diekirch. Komende zomer gaan we in 3 maanden van Diekirch naar Nice lopen, als het allemaal lukt. Heel veel gehad aan je overnachtingsadressen, ben je afgelopen zomer nog verder gekomen dan Les Houches?Ben benieuwd naar het vervolg. Zijn er misschien nog andere mensen die actuele informatie hebben wb overnachtingen voor het laatste gedeelte?

Ludo Bergsma23-09-2006
Na een prachtige wandelweek heb ik Nommay bereikt. De Vogezen zijn een feest om door te trekken. De Club Vosgien heeft voor goede routeaanduidingen gezorgd. Toch laat men hier en daar steekjes vallen. Zo vergt b.v. de voortzetting van de route op de Col du Calvaire en op de Col de la Schlucht zelfs flink zoekwerk. Cijfer: 7. Voor mij zit het eerste boekje van de FFRP ‘Crete des Vosges’ erop. De teksten in het boekje zijn met de spreekwoordelijke ‘ franse slag’ gemaakt. In hun ijver om zo kort en bondig mogelijk te zijn, geven ze lang niet dezelfde informatie en duidelijkheid die onze vrienden van Groteroutepaden uit Antwerpen in hun boekjes geven. Cijfer: 4. GR5- wandelaars zijn hoofdzakelijk Belgen en Nederlanders. Zou Groteroutepaden (met ondersteuning van Brussel) ook niet het overige deel van de GR5 kunnen beschrijven?

Susanne Struck12-09-2006
Dag Iwan. wat een fantastische ondekking, deze website. mijn man jan en ik hebben in 1997 de hele gr 5 gelopen (vertrek 5 mei en aankomst rond 20 augustus) en zijn sindsdien totaal verslingerd aan het wandelen van lange afstanden en hebben sindsdien duizenden van kilometers teruggelegd.. wij zijn trouwens toen in zuid-frankrijk gebleven en wonen er nog steeds... recentelijk vroegen wij ons af of het boekje luxemburg-vogezen herdrukt is, ook toen waren winkels en slaapplaatsen schaars en wij hadden voornamelijk heel regenachtig weer, maar wij herinneren ons nog heel goed aan Madame César in Brin-sur-Seille, waar wij op een zaterdag avond om 19 uur aanbelden, helemaal nat en doodmoe. Een bijzonder adres. Als ik al deze verhalen lees zou ik de hele route nog ééns over willen doen. Bonne route à tout le monde!

Ad & Stoffer10-09-2006
Dág Tom Kaufmann en/of Bas & Mirte. Wij gaan a.s. woensdag 13 sep. weer GR5-en en hopen nu voorbij Schirmeck te komen. Zijn dan ook heel erg geinteresseerd in de vertaling van 'Crête des Vosges'. Zou jij/jullie die willen sturen naar ad.a.verkerk@casema.nl? Bij voorbaat veel dank!

Eelco van Dijk08-09-2006
Van 31 augustus t/m 4 september heb ik het stuk Gilsdorf-Rumelange gelopen. Met een kopie van het oude gidsje en een scherp oog voor de overigens uitstekende markering in Luxemburg. En dat gaat probleemloos. Bij Wasserbillig loopt de route nu een flink stuk langs de Sûre en de Moezel (en vlak langs de campings van Wasserbillig en Metert). Het is m.i. wel wat extra kilometers, maar zeer makkelijk te lopen. En ook hier geldt: ogen open houden en gewoon de markering volgen. Veel wandelplezier!

Chris Op de Beeck30-08-2006
Heb net uw schitterende site gevonden. We zijn met vrienden in Brussel vertrokken en hebben net voor Spa de GR5 beginnen te volgen met de bedoeling in Nice uit te komen. Verleden week hebben we een stuk van de jura afgewandeld. Je ligt dus een stuk voor op ons. De verslagen en foto's kan je bewonderen op www.mpis-nice.be.

Henno Vermeulen18-08-2006
Van 13 mei t/m 12 augustus 2006 heb ik de gehele route van de gr 5 vanaf Hoek van Holland gelopen. Ik ben nu bezig met het maken van een site hierover; www.randonneur.eu. Er zijn nu in feite alleen nog foto's te vinden, een volledig verslag volgt... Voor de voorbereiding en in het bijzonder het aanschaffen van de gidsjes was deze site erg nuttig.

Evelien van Hercules 13-08-2006
Vorige week de Vogezen achter ons gelaten en aan het traject van de Jura begonnen. Bijna alle horeca was wegens vakantie dicht. In Fesches-le-Chatel kun je beter geen boodschappen doen. De winkels zijn ca. 1,5 km van de route verwijderd. In Vandoncourt is - in tegenstelling tot wat in het boekje staat - wel een supermarktje. Ligt nota bene op de route. In Villars-lès-Blamont hoef je maar een beetje anders te lopen voor bevoorrading. Voor degenen die afhankelijk zijn van gîtes/chambres; in de Papeterie (ca. 1 uur van Abbévillers) is gelegenheid tot overnachting. Reserveren aanbevolen: tel: 0033 381308051. Als je het traject in Goumois wenst te beëindigen, is het mogelijk om met OV naar Basel te reizen. In het Zwitserse deel vertrekt er een bus naar Saignelegier. Van daaruit kun je met een treintje naar Glovellier, alwaar je kunt overstappen op de trein richting Basel. De route was overigens goed aangegeven. Ook het gewijzigde gedeelte tussen Fessevillers en Goumois. Na Fesches-le-Chatel moet je je niet laten afleiden door de rode banden, die om bomen staan geschilderd.

Bas & Mirte13-08-2006
Beste Tom Kauffman. Over een week vetrekken wij weer naar Noord Frankrijk om verder te lopen aan de GR5. Als je het geen probleem vind zouden wij ook graag gebruik maken van je vertalingen. Mocht je dit geen bezwaar vinden kun je dit emailen naar bas-mirte@hotmail.com Alvast bedankt en nog veel wandelplezier toegewenst.

Tom Kauffman12-08-2006
Shamanca: Ik heb voor mezelf het gidsje 'Crête des Vosges'(Schirmeck - Fesches-le-Chatel) vertaald en ben nog bezig met de vertaling van 'Lacs et plateaux du Jura'(Fesches - Nyon). Af te drukken op beide zijden van een A- 4tje, even knippen en inplakken in het gidsje. Maar de route is zo goed aangegeven, dat je de tekst eigenlijk niet nodig hebt. Als je mij je e- mailadres laat weten wil ik het je graag sturen. Maar hoe los je dit op?

Gert Bouwman07-08-2006
Afgelopen week deze site gevonden. Leuk om te lezen. Mooi initiatief. Margreet en ik hebben in 2002 Thonons les Bains bereikt. Ik wil graag verder lopen naar Nice en zou er vanaf ca. 13 september een dag of twaalf aan willen besteden. Ik ben op zoek naar reisgezelschap. De gids heb ik al. Belangstelling? Reacties naar gert.bouwman@12move.nl (ook: se380996@12move.nl)

Hans Oldenhof05-08-2006
Weer even genieten van de site en het gastenboek. Ik loop sinds 2001 de GR5. Soms een week, soms wat losse dagetappes. Inmiddels heb ik het traject van Hoek van Holland tot Barr (Vogezen), helaas, achter de rug. Medio augustus ga ik weer een week op pad met rugzak en tent. Even bijlezen over de routewijzigingen en de ervaringen. Heb er weer zin in. Ik lees ook graag boeken over wandeltrektochten. Heb inmiddels een aardig stapeltje over de reis naar Santiago. Tot nu toe echter maar één over de GR5: 'Onderweg' van Johan van Nijen. Een leuk boek met een heerlijk Vlaams taalgebruik. Heeft iemand nog tips over andere boeken over de GR5?

nel dekker31-07-2006
Geweldig werk Iwan, onze wandelgroep De Blije Beentjes kijkt regelmatig op je site om de nodige informatie te vergaren. Wij lopen in september a.s. het traject Ribeauville-Giromangy en hebben gebruik gemaakt van jouw overnachtingslijst. Nogmaals, Bedankt

Shamanca29-07-2006
Kijk... een site waar we wat aan hebben!! Gaaf hoor!! Over 2 maanden is het idee om de route uit het boekje "Crête des Vosges" te lopen, maar wellicht kan je me er iets over vertellen... ik spreek namelijk een paar woorden Frans, maar lezen allerminst. Zijn er ook Ned of Engelstalige versies van deze route en hoe zit het met de prijzen van de overnachtingen?? Hoop dat je me er iets over kunt vertellen en uiteraard... dat je nu nog heerlijk aan het nagenieten bent van de wandeltocht van deze zomer!!

Simon L. Marine27-07-2006
Dinsdag het eerste deel van men lange weg naar Nice. Van Visé tot Spa. Dankzij deze site is de interesse er gekomen, dankjewel! Het was een zeer mooie tocht, ik hoop dat er nog vele mogen volgen.

fran van kraaij25-07-2006
ben op zoek naar particulieren die in visé slaapplaatsen aanbieden die ik uit dagboeken heb opgepikt. wie kan me meer vertellen? vertrek zondag as.

Wim de Haan24-07-2006
Dag Iwan. Ik wil even melden dat je bij je links, waarbij je verwijst naar mijn website, de titel zou moeten aanpassen. Wij hebben Nice intussen gehaald, dus moet Modane worden veranderd in Nice.

Stefanie en Wim Wessel18-07-2006
Hallo Sjan en Leo, kijk even een stukje terug in dit gastenboek. Op 30 nov.'05 vind je ons email-adres en aanbod mbt het traject Luxemburg - Lotharingen. Wel snel mailen want wij gaan 21/07 op pad!

Sjan en Leo Smolders16-07-2006
Wij zijn op zoek naar het boekje van GR5 Luxemburg-Lotharingen. Het is nergens te verkrijgen, en wij willen op 07-08 aan dit gedeelte van de route beginnen. Wie kan ons helpen ? Bij voorbaat dank.

José Verheugd14-07-2006
we gaan in sept. in de Haute-Savoie lopen weet iemand een overnachting in Vinzier.

José Verheugd14-07-2006
we gaan in sept. in de Haute-Savoie lopen weet iemand een overnachting in Vinzier.

Rudy Verrijt07-07-2006
Het stuk Bergen-op-zoom - Abreschviller zit er voor mij al op sinds juni/2004. In vlaanderen met dagtochten van thuis en vanaf de Ardennen met tent. Sindsdien is het erom verschillende redenen niet meer van gekomen om verder naar Nice te gaan. Ik zou deze zomer een stuk door de Vogezen, vanaf Abreschviller willen doen maar dan wel zonder tent. (eindelijk een lichte rugzak) Wie heeft dit ook traject ook gedaan zonder tent en wil zijn etappe-indeling doorgeven ?

Luc Mol30-06-2006
een refuge is letterlijk een schuilhut, altijd ver van de bewoonde wereld en in de bergen gelegen. Tegenwoordig soms zeer comfortabel en je kunt er overnachten en eten krijgen of zelf koken. een gite d'étappe ligt in de bewoonde wereld oorspronkelijk bedoeld voor doorgaande reizigers. Lijkt verder op de refuge en prima geschikt voorwandelaars. Als je zekervan een plaatsje wil zijn, moet je tevoren reserveren. Een gîte is een soort buitenhuis(je) bedoeld voor een langer verblijf van bijv. een week en meestal 4 tot 8 personen. iets heel anders dan een gite d'étappe dus.

Henk Hilhorst27-06-2006
Gewoon een vraagje. Soms lees je refuge, soms gite (d'etape). Is er (veel) verschil en hoe gaat het daar in zijn werk? Moet je reserveren, zijn er lijsten van deze vormen van onderdak, waar verkrijgbaar? Ik heb hier geen enkele ervaring mee, dus elke informatie is welkom.

stefanie en wim wessel23-06-2006
Al heel wat medewandelaars heb ik blij kunnen maken met de pdf's van de gids Diekirch - Schirmeck en dat blijf ik doen tot de herdruk uit is gekomen(zie mijn aanbod in dit gastenboek van november 2005). Nu heb ik echter zelf een verzoek. Heel graag zou ik namelijk het boek van Susanna Margolis en Ginger Hammon lezen, Walking Europe from top to bottom. Ik kan hem echter nergens vinden. Van wie zou ik hem kunnen lenen of overnemen??

Bernadette20-06-2006
Mooie en duidelijke site. Heb zojuist het boek van Sally Hunt gelezen: The sea ahead. Ben zodoende helemaal warm gelopen voor de GR5. Wonende in Luxemburg zal het niet moeilijk zijn het pad op te pikken. Het lijkt me geweldig.

Hugo van de Guchte14-06-2006
Vergeten mailadres / tel nummer: heguchte@zeelandnet.nl / gsm 06 20012956

Hugo van de Guchte14-06-2006
Over 2 weken zouden wij de route van Diekirch - Schirmeck willen lopen, maar helaas is het wandelboekje nog steeds in herdruk. Ik zag hier op deze site dat er diverse mensen dit probleem ook hadden. Ik heb ook geprobeerd te mailen naar prive adressen, maar nog niets vernomen. Kan iemand anders mij een copietje verzorgen van de routebeschrijving.

Ruud Blom07-06-2006
We hebben in mei 2006 gelopen van Visé naar Metz. het eerste deel via de gids, de rest via de kaart (wat heel goed gaat omdat de route goed is voorzien van aanduidingen. We hebben overal geslapen in hotels, zonder boeking vooraf. Dat leverde alleen problemen op in Mondorf en Frisange. De problemen bij Dudelange, ivm de aanleg van de snelweg, zijn niet meer aanwezig. Het traject in Frankrijk, tot Rombas, was verschrikkelijk. De paden waren nat door de aanhoudende regen, maar bovenal onbegaanbaar gemaakt door paarden, mountainbikes en crossmotoren.

harm wenning28-05-2006
Vorig jaar al gebruik gemaakt van deze mooie site voor de waypoints tot Nyon. Ben nu op zoek naar de waypoints tot Modane,kan echter niets vinden. Wie kan mij helpen?? bvb dank

Joris Muskens en Els Nijhuis27-05-2006
Complimenten voor de site Iwan! Wij hebben net het traject Thannes- les Allies gelopen. Een overnachtingstip: la Papeterie. Staat in de gids als cafe restaurant (woensdag gesloten) maar wij hebben ontdekt dat ze ook kamers hebben.

aius27-05-2006
Greatings from germany. The photos show your very good eye for the essentials! We started nearby cologne and reached Le Bonhomme en Vosges in April 06, but we didn't meet any long-distance-walker any time. It's a good feeling, to know, we are not alone. Regards, aius

Kees Bikker03-05-2006
Net terug van het traject Salonnes -Schirmeck. Een aantal wetenswaardigheden: 1) De gite d'étappe in Blanche Eglise is nog steeds in bedrijf maar is regelmatig vol, want door schoolgroepen afgeblokt. 2) Op het hele traject moet je goed je inkopen plannen, want er sluiten steeds meer kleine levensmiddelenwinkeltjes in de dorpen, of ze zijn vaak midden op de dag gesloten. Dieuze ligt op 2 km van de route maar in mijn geval kon ik hier niet omheen om weer even wat eten in te slaan. In Marsal en Blanche Eglise waren geen winkels. De eerstvolgende plaats met een winkel is dan weer Gondrexange. 3) De camping in St Quirin (municipal met alleen koud water): hier kon je wel je tent opzetten, maar kranen en wc's waren (nog) niet aangesloten. 4) In Abreschviller en Lettenbach schijnt ieder laatste weekend van april een auto-race te worden gehouden dwars door de bossen. Ik viel precies met mijn neus in de boter met als gevolg een takke-herrie en een overvolle camping met luidruchtige autocoureurs. Ook alle hotels waren vol. In Abreschviller wordt Hotel Cicogne momenteel verbouwd en zal pas na de zomer weer open gaan. 100m Verderop heb je dan ook nog Hotel le Donon. 5) Het stuk van de Col du Donon naar Schirmeck wordt qua tekst in het boekje wat afgeraffeld, terwijl in het veld de markeringen ook lang niet altijd duidelijk zijn; in ieder geval minder dan je gewend was van de voorgaande trajecten. Extra navigatie m.b.v. de kaart is dan hier en daar wel nodig. Bij aankomst in Schirmeck: Doorlopen tot brug over beek, waar het bord la Broque staat, dan linksaf met benzinepomp aan je linkerhand en vervolgens loopbrug over spoorwegemplacement nemen om zo bij het station te komen.

Evelien van Hercules19-04-2006
De adresgegevens staan nog op de site: GITE D'ETAPE Broquard René 18 rue Principale 57260 BLANCHE EGLISE Tél : 03 87 86 99 38 Wildkampeerplekken zijn er in het bos dat na dit dorp volgt. In Rhodes kun je terecht op de Municipal , midden in het dorp. In Gondrexange, St Quirin en Abreschviller zijn ook campings. Wildkamperen kun je verder nog bij de Vogezenhut, waar je ook nog een bron in de nabijheid hebt.

Kees Bikker18-04-2006
Op 26 april vertrek ik voor het traject Salonnes -Schirmeck. Heeft iemand nog tips voor overnachtingen en/of wildkampeerplekken langs deze route? Hoe zit het precies met de gite d'étape in Blanche-Eglise; is deze nog open?

Kusters F18-04-2006
Merci voor de Way points.

Tom kauffman08-04-2006
Stefanie en wim wessel:bedankt voor de mooie tip. Ik heb het gidsje besteld uit de voorraad van Frank en Vrij. Ik hoorde dat ze nog meer gidsen in voorraad hebben, waarnaar nog weleens gevraagd wordt.

ruud goossens05-04-2006
heeft iemand van jullie ervaring en goede tips voor het traject Assenoncourt naar Chatenois? o.a overnachtingadressen en vervoer. ik vertrek op 17 april uit nederland per openbaar vervoer. in afwachting met grtoet: Roediegoo

Henry04-04-2006
Voor Frank de Louw: Je schrijft niet wat voor soort overnachtingsmogelijkheden je zoekt. Als je op zoek bent naar campings, wij hebben op de volgende campings overnacht: camping in Beaufort, Echternach, Born, Grevenmacher, Remich, Mondorf (deze laatste schijnt niet meer te bestaan) en een hotel in Dudelange. Het volgende jaar hebben we overnacht op de camping in Esch-sur-Alzette, van daar was het niet ver met de bus naar Rumelange.

Frank de Louw04-04-2006
Ik ben op zoek naar overnachtingsmogelijkheden tussen Diekirch en Rumelange. Ik vertrek 10 april 06

Evelien van Hercules02-04-2006
Hallo Tom Kauffman. Op de site van de grote route paden (www.groteroutepaden.be) kun je doorklikken naar een webwinkel en daar staat de door jou gezochte gids nog tussen (nr.511). Overigens zijn wij ook net op dit traject aanbeland. Wij gaan in ieder geval een twee/driedaagse lopen met onze jongens tussen Goumois en Col des Roches (la Rasse) en via Zwitserland met ov terug naar Goumois. Ook wij staan open voor tips. Deze kunnen ook gemaild worden naar dalmijn-vanhercules@planet.nl

Lau Bisselink02-04-2006
Ik ben van plan in mei een weekje wandelen aan mijn GR5 toe te voegen. In 2004 gekomen tot Giromagny dus de Vogezen zitten er op. Vanaf hier dus Jura en wel boekje "Lacs et plateaux du Jura". Heeft iemand nog tips? Plekken waar route of aanwijzingen te kort schieten? Camping aan-of afraders? Noem maar op. Goede of slechte wildkampeerlekken? Ik struin hier altijd het internet voor af en klieder dan alles op de betreffende bladzijdes van de boekjes. Heeft me al aardig wat zoekwerk bespaart en leuke voordeeltjes die ik anders niet gehad zou hebben. Ben benieuwd!!!

stefanie en wim wessel01-04-2006
Hallo Tom Kauffman, heb je het toevallig geprobeers bij reisboekwinkel Frank en Vrij in Alkmaar? Daar hebben wij vorig jaar deze gids nog aangschaft en we gaan er deze zomer op wandelen. Tel. van deze winkel: 072-5116002. Voor verder contact zie onze aanvulling op dit gastenboek in november 2005 voor ons emailadres.

tom kauffman01-04-2006
Wij zijn met de GR5 inmiddels gekomen tot Schirmeck en willen dit jaar verder gaan. Wij hebben wel het gidsje Schirmeck Fesches-le-Chatel (Crête des Vosges), maar het daaop volgende gidsje nr. 6 Lacs et plateaux du Jura is nergens te bemachtigen. Heeft iemand dit in de kast staan en bent u bereid dit uit te lenen, te scannen of anderszins? Ik wil natuurlijk de kosten vergoeden. Bij voorbaat dank.

stefanie en wim wessel26-02-2006
Hallo medewandelaars die gids Diekirch - Schirmeck nodig hebben: kijk even een stukje terug in dit gastenboek. Dan vind je ons aanbod terug in november 2005. Daar wij liever niet iedere keer ons e-mail- adres rondstooien, vraag ik jullie even terug te kijken ipv dat ik het adres nu opnieuw in dit gastenboek zet. Allemaal weer veel wandleplezier dit jaar!

Hanneke Chardon26-02-2006
Heb de GR5 gevolgd tot Diekirch. Helaas is er geen gids Diekirch Schirmeck meer, en voorlopig geen hoop op een herdruk. Heeft iemand een oud boekje te leen, te koop, danwel gekopieerde pagina's vanDiekirch/Gilsdorf tot Remich? Ik vergoed graag de kosten, natuurlijk. Hanneke Chardon singel 18 2912 SL nieuwerkerk ad ijssel 0180-312775

Geroen Vansteenbrugge18-02-2006
Heeft iemand de beschrijving en plannetje uit de topogids van het LAW 5.1 Deltapad ? Meer bepaald tussen Sluis en Breskens aub. Graag inscannen en doormailen aub mirakelsecr@telenet.be Ik zal je onkosten vergoeden... Dankende groeten Geroen

Hans herwig 06-02-2006
ik zoek alles over mijn famillie herwig

Wilrik Banda01-02-2006
Dit is een interesante site. Ik heb zelf ongeveer 16 jaar geleden het stuk van Landry naar Nice gelopen. Dat duurde ongeveer 4 weken. Dit waren onze zomerkampen met de Rowans van de Zoomgroep in Bergen op Zoom(Scouting). Iedere dag liepen we ongeveer 25 kilometer per dag. Dit was midden in de zomer, dus prachtig weer met schitterende uitzichten van de berg toppen. Wij zorgen voor ons zelf. Dat wil zeggen, we hadden een tent met voorraad voor twee weken en al onze persoonlijke bagage. Ik heb er nog steeds mooie herinneringen aan. De was doen in een beekje, en een IDEALE kampeer plaats in Roya. Toen we eindelijk in Nice waren hebben we kunnen genieten van de Middellandse zee en zijn ook nog even doorgegaan (met de trein) naar Monte Carlo. Ik heb ook nog een deel van de GR5 afgelegd van Ars-sur-Moselle naar Gremecey. Wederom een prachtig traject met een rustig rollend landschap. We hebben een nacht doorgebracht in de ruines van een kasteel in Preny en een hoop loopgraven aanschouwed van de eerste wereldoorlog in de buurt van Martincourt. Daar waren we toch wel even stil van (ook omdat het toevallig 5 Mei was!). Vlak voordat we toendertijd Liverdun binnen liepen werd het zicht verstoord door een autosloperij van ongeveer een halve kilometer lang. Niet fraai dus, maar nog steeds een prachtig deel van de route. Naadat we in 1990 Nice hadden bereikt, hebben we later dat jaar een boekje uit gebracht met een preciese route beschrijving, wij er bij was, met fotoos en zat herrineringen. Ons kamp van twee weken kostte ons toen ongeveer 200 gulden. Dat is voor eten en vervoer ena alles erop en aan. Natuurlijk hadden we nog zakgeld bij dat ook werd gebruikt voor vers brood of melk.

harrie van der lippe21-01-2006
Wat een leuke site Iwan.Toevallig lopen mijn vrouw en ik dezelfde route als jou en kunnen we geen gebruikmaken van jouw ervaringen.Misschien vindt je het goed dat ik via jouw site wat informatie verstrek aan de lezers? Wij hebben gelopen vanaf de Jura tot aan Samoens in 2005 en we vervolgen de route Samoens tot aan Modane ( la Vanoise)in juli 2006. Eerst in het algemeen: 1.de gidsen van de FFRP zijn heel compleet (aanrader) Je kunt ze in Nederland kopen bij een reisboekenwinkel voor 18 Euro 2.Denk niet in kilometers maar in tijd.Kies iedere dag een traject van 6 tot 7 uur; dat doen de FRansen ook. 3.De Franse Alpen bevallen ons meer dan het traject in de Vogezen en de Jura.Dit is het pure genieten.4.Het Franse openbaar vervoer is een ramp.Het kostte ons 2 dagen om van Samoens weer terug te komen in Pontarlier (hemelsbreed 200 km).Daar stond onze auto..... 5.In iedere hut,refuge,gite zijn meer dan genoeg dekens en kussens.Neem een lakenzak en een kussensloop mee. 6.Je hoeft niet alle hutten te bespreken; een dag van te voren bellen is voldoende. 6.In Frankrijk krijg je overal genoeg en lekker te eten Wij hebben een aantal uitstekende adressen voor jullie voor het traject jura-Mont Blanc. 1.Les Alliers;zelf eten meenemen,keuken,2 slaapzalen, rustig, prijs 2 pers.20 Euro,cijfer:7 2.La Cluse et Myoux-Láuberge au chateau de Joux;netjes,menu du jour,2pers.30 Euro,cijfer 6,5 3.Chaux Neuve-Hotel Pays Nature 2pers.37 Euro,FondueComtoise met grote ham en salade 12 Euro pp,cijfer 7 4.Mouthe-Gite de la source du Doubs,netjes,mosselen,prijs 20 Euro,cijfer 7 5.Chapelle des Bois-Auberge Les Paturage,2pers.appartement 30 Euro,lekker eten,cijfer:8,5 6.Thonon les Bains-Hotel comte Rouge;een goedkope slaapplaats is hier niet mogelijk,48 Euro 2pers.Cijfer 6 7.Chevenoz-Gite d'etappe L'autan,rustig,31 Euro pp +ontbijt+diner( = half pension),cijfer 7 8.Refuge dente d'oche,een belevenis !,prachtige ligging, 32Euro pp half pension,cijfer 8 9.Chalet de Bise,geitenboerderij,32 Euro pp half pension.Cijfer; 7 10.Chapelle d'abondance-gite d'etappe au gai Soleil 30 Euro halfpension pp,een verwenadres,cijfer: 9 11.Refuge de Trebentaz,prachtige ligging,gezellig,geitenboerderij, prijs: 30 Euro halfpension.Cijfer: 8,5 12.Col de Chessery,slecht te eten, prijs 30 Euro halfpension.1 uur verder ligt wel een goed adres.Cijfer: 5 13.Refuge dela Golese,netjes,gezellig, prijs 30 Euro pp halfpension.Cijfer 7,5 Vragen over deze route? Hvanderlippe@hotmail.com Harrie

Ada Vaneker11-01-2006
wat een prachtige website met veel info, dank! we gaan deze zomer 5 weken lopen... al een lang gekoesterde wens, weten nog niet waar te beginnen en of het de GR5 wordt. We lopen met een jonge hond van 2 jr en verwachten daarmee weinig problemen, hoewel.... als iemand andere info heeft hoor ik het graag. M.n. de overnachting kan wel moeilijker worden daardoor.

Henk Hilhorst04-01-2006
Herhaaldelijk lees ik vragen en opmerkingen over de ontbrekende topogids van Diekirch naar Schirmeck. Welnu, voor het wandelen heb je hem niet strikt nodig, de route is goed aangeduid. Je mist natuurlijk wel aanvullende gegevens als openbaar vervoer en overnachtingsadressen en wat achtergrondinformatie. Wij hebben de afgelopen zomer het traject gewandeld van Diekirch tot Gondrexange. Daarbij maakten we gebruik van topografische kaarten waarop de GR5 is ingetekend. De kaarten van Luxemburg hadden een schaal 1 : 50.000 en die van Frankrijk 1 : 100.000. Deze kaarten in combinatie met de meestal zeer goede markering waren voor ons voldoende. Zeker in Frankrijk was dit het geval. De Franse kaarten hadden in feite een te grove schaal om in twijfelgevallen goed te kunnen zien hoe je moest lopen, maar nooit heeft dit tot problemen geleid. Dit was in Luxemburg wel anders. Op de eerste plaats was daar de markering niet altijd even duidelijk en op de tweede plaats waren de kaarten verouderd. Zij waren vijf jaar oud (uitgave 2000), wegen waren verdwenen of verlegd waardoor ook de GR5 in enkele gevallen een andere route had gekregen. Als dan ook de markering niet heel duidelijk is, gaat het een keer mis. Wij zijn in ieder geval wel een tweetal malen aan het dwalen gegaan en dan is ook een schaal van 1 : 50.000 soms te grove om goed te kunnen bepalen hoe de situatie werkelijk zit. Bovendien betwijfel ik dat een topogids (verouderd of nieuw) het dwalen had voorkomen. Ik ben na deze ervaringen nog steeds van mening dat je dit traject absoluut zonder de topogids kunt ondernemen. Het enige voorbehoud dat ik hierbij wil maken is: zorg voor recent kaartmateriaal waarop de route duidelijk staat ingetekend. Voor Luxemburg zijn dit de kaarten van de Administration du cadastre et de la topographie en voor Frankrijk de kaarten 11 en 12 van het IGN (Institut Géographique National). O ja, ik was het bijna vergeten. Ik wens iedere wandelaar een uitstekend jaar met heel veel wandelplezier (en mocht het een keer misgaan gewoon blijven lachen.

peeters, marie-claire04-01-2006
Uw website is wonderlijk, duidelijk, en heel nuttig. Bedankt voor uw moeite. We zullen dit jaar beginnen, en zullen misschien vragen stellen. Gelukkig nieuwjaar

Luc Mol12-12-2005
Suzan, kijk eens op www.deGR5telijf.nl. Hier kun je kopieen van het boekje bestellen.

suzan koers kiers04-12-2005
we zijn bezig met de gr5 en zijn gekomen tot bij vianden. het volgende boekje is nog niet uitgekomen, zijn op zoek naar info over het vervolg van de gr5 naar het zuiden.

stefanie en wim wessel30-11-2005
Hallo Pieter, verderop in dit gastenboek zie je ons aanbod om een gescande versie van dit traject per mail te ontvangen. Dit aanbod geldt zolang de nieuwe gids nog op zich laat wachten. Stuur een mailtje naar stefwes@xs4all.nl en geef daarbij even aan om welk stuk het gaat (Diekirch - Rumelange, Rumelange - Custines, Custines - Schirmeck).

pieter quelle27-11-2005
Dag Iwan, Complimenten voor je website. Zeer informatief. Ik ben naarstig op zoek naar de gids Gr5 traject Luxemburg - Lotharingen, die in herdruk is. Misschien is er iemand die mij zijn gids wil verkopen of lenen (je krijgt dan de nieuwe gids zodra die uit is van mij terug)Bellen naar 00 31 33 455 6121.

't Hoppeweike Fietsgasthuis03-11-2005
Beste Iwan oprins, wij wonen in de Limburgse Maasvallei en hebben een B&B voor fiets en wandelgasten en waar veel gebruik van gemaakt wordt, wij zijn aangesloten bij Vrienden op de Fiets en Wandelarco, wij zijn het gehele jaar bereikbaar.Wij bieden een Bourgondisch ontbijt,ook verzorgen wij een warme maaltijd die zeer op prijs werd gestelt door diverse gasten, en nodig na een lange wandel/fietstocht.Wij ziijn bereikbaar via fietsroute Maas en Kempen te Elen (dorp)Type de naam 't Hoppeweike in op de zoekmachine en je wordt automatisch naar ons toegewezen.Ons gastenboek spreekt boekdelen. thoppeweike@msn.com

de Graaf van Monte Cristo04-10-2005
Beste Iwan Oprins Wij hebben een klein kasteeltje in Bassenge-Boir [dicht bij Wonck, NB 50º46'13.2" OL 5º38'04.4" ] Aan de Via Jecore (2000), en Hauts de Froidmont(2004) De Hauts de Froidmont is de nieuwe fiets/ wandelroute van 8 km aangelegde route tussen de Jeker- en de Maasvallei. het kasteeltje uit 1840, maar zeker ook de poorterswoning uit 1760,is geschikt en wij ontvangen graag fiets en wandel liefhebbers. chambre et table d'hotes e mail: info@graafvanmontecristo.nl www.jankasteel.nl of www.graafvanmontecristo.nl groeten van Jan Karskens

ingrid en jos16-09-2005
Er is in Ribeauville nog een camping die ook nog dichterbij de route is. Wanneer je aankomt in ribeau(pleintje) dan met de route mee naar rechts. Wanneer de route naar links gaat dan moet je rechts aanhouden.Weg blijven volgen tot je aan de linkerkant een kleine camping ziet. Open van 1-7 tot en met 31-8. Verder zijn de ferme- auberges aan te raden. Prima overnachten en heerlijk eten.

Ivo Keersse10-09-2005
Gefeliciteerd met deze site. Dit doen weinigen jou na.

Yvonne09-09-2005
Ter info: de camping in Mondorf-les- Bains (Luxemburg) bestaat niet meer (alleen voor vaste plaatsen, geloof ik). Wel kun je in het dorp verschillende bussen nemen om ergens uit te komen waar je wel kunt kamperen. Wij zijn naar Bettembourg gegaan en hebben vanuit de (hele kleine) camping daar nog enkele tochten zonder bepakking gemaakt, waarbij we ons steeds per bus lieten vervoeren van en naar de route.

harriet06-09-2005
Zojuist ben ik teruggekeerd van een weekje GR5 in de Ardennen. Gekomen tot Dasburg. Het is voor mij lichamelijk helaas niet meer haalbaar om met een grote rugzak te wandelen, dus sla ik mijn bivak op op een gunstig gelegen camping om vandaar 2 of 3 etappes te lopen, vervolgens te verkassen naar de volgende plek enz. Heen- of terugreis regel ik met openbaar vervoer. Voor wandelaars die ook op deze manier werken, de volgende tip. Het openbaar vervoer is ruw weg tussen Viesalm en Ouren/Dasbourg zeer matig geregeld. Met name buslijn 395 TEC rijdt zeer sporadisch. Via de eigenaar/beheerder van de mooi gelegen 'Caming Internationaal' in Peterskirche kun je als campinggast echter voor heel schappelijke tarieven vervoer van/naar je start- of eindpunt regelen. Nauwelijks duurder dan de bus en super comfortabel! Pluim voor deze service van de campingbaas!

Anneke van Veller28-08-2005
Dit jaar heb ik de weken 4,5 en 6 gelopen met de organisatie DE GR5 te lijf, van Echternach naar Salonnes. Ik vond het een geweldige vakantie. De organisatoren hadden overnachtingsplaatsen op campings, maar ook op andere locaties geregeld. dat maakte de vakantie zorgeloos. Wij liepen 5 dagen per week. per week ongeveer 100 km. Veel plezier: lekker gelopen, veel gelachen.

Anneke van Veller28-08-2005
Dit jaar heb ik de weken 4,5 en 6 gelopen. Ik vond het een geweldige vakantie.

Gregor Dirven31-07-2005
Gerda Janmaat, 'Le Centrale des Auberges de Jeunesse Luxembourgeoises' is gelegen op 2, rue du Fort Olisy L-2261 Luxembourg Tel.: 00352-26 27 66 40 Fax: 00352-26 27 66 42 e-mail: info@youthhostels.lu http://www.youthhostels.lu In Luxemburgse JH praat men altijd Frans, meestal ook Duits en met wat geluk kennen ze zelfs het Engels. Maar een raad die ik aan Nederlanders wel vaker geef die geen Frans kennen: praat eerst Nederlands en ga dan pas over op het Duits - vooral in het westen - omdat er nog een oud zeer heerst t.o.v. dit volk.

gerda janmaat29-07-2005
kun je mij helpen aan het adres van de Luxemburgse jeugdherbergcentale? Dank en groeten, Gerda j.

jos en ingrid29-07-2005
abreschvillers is uit de route genomen. De markering is er nog wel dus je kunt er nog steeds naar toe om er te overnachten.

Ludo Bergsma24-07-2005
Ben net terug van een prachtig weekend in de Vogezen. Heb van Barr naar Le Bonhomme gelopen. Door de waarschuwingen van anderen had ik de bergwandelstokken mee. Het blijkt dat je deze echt nodig hebt bij de afdalingen naar Scherwiller en Ribeauville. De route is goed bewegwijzerd, maar, zoals anderen al hebben aangegeven moet je even buiten Ribauville opletten, je moet scherp links bij bordje Clausmat. Verder opletten: na afdaling van de Grand Brezouard wijst het bord naar rechts (precies de verkeerde richting). Hier links en je bent in een zucht op de col des Bagenelles.

Henry05-07-2005
Vorige maand van Pagny-sur-Moselle tot Vic-sur-Seille gelopen. Wat routewijzigingen betreft, heb ik niets toe te voegen aan wat hier al eerder vermeld stond. Overigens waren alle nieuwe routes uitstekend gemarkeerd in het veld. Wat betreft overnachtingen het volgende. 1. De camping in Liverdun is open. 2. Bij Amance zagen we een aanduiding dat er een hotel ongeveer 1 km van de route lag (LAW Rondom Nancy volgen). Een kamer kost hier 20 euro en daarvoor krijg je echte Franse folklore zoals bloemetjesbehang, doorzakkend bed en toilet en douche op de gang (maar wij waren de enige gasten). Ontbijt kost extra. 3. De camping bij Vic ligt even van de route maar heeft goede voorzieningen en ligt leuk aan een meertje. Vanaf Vic bleek er 1 keer per dag een bus naar Nancy te gaan via Chateau Salins. Tussen Nancy en Chateau Salins rijden (doordeweeks) meerdere bussen (op zondag alleen om 10.15 uur vanuit Ch. Salins en om 16.00 uur vanuit Nancy.

Wout03-07-2005
Zoals bekend is de route tussen Elvange (Luxemburg) en Escherange (Frankrijk) op verschillende plaatsen veranderd ivm de nieuwe autoweg. De route is goed aangegeven en hieronder volgen de wijzigingen (situatie 2005): Wijzigingen GR5 in omgeving Luxemburg. Blz 46 Elvange: amper 200 m voorbij de kerk: niet rechtsaf langs rue de Montfort, maar rechtdoor, over nieuwe brug over autoweg en 1ste asfaltweg rechts tussen velden door, gaat over in weggetje tussen bomen. Komt uit bij beschrijving boekje blz 47 “parkeerplaats van een oudelingetehuis” (ongeveer 200 meter meer). Blz. 48 Aspelt: Ons wandelpad kiest op de wegkruising niet schuinlinks maar: schuinrechts, einde rechts, na 100m links voetpad op, weg oversteken en linksaf deze weg volgen. Na 200 m (na beeld aan rechterkant) rechtsaf langs kerkhof, einde weg links aanhouden en weg (CR 156) over een drietal km’s volgen, langs hoeve “Krokelshaff”. Vanaf hier beschrijving boekje volgen: “Linksaf tot op weg Luxembourg-Metz (N3)” enz. (Ongeveer 1,3 km korter, maar let op in boekje staat de afstand Aspelt- Hellange op blz 48 foutief aangegeven. Moet niet 4,2 km zijn maar 8,2 km, zoals op blz 22 wel correct aangegeven. Met de routewijziging wordt de afstand Aspelt-Hellange dus 6,9 km. Blz. 48 Hellange: Deze (opgelet) drukke verkeersweg bij de verkeerslichten dwarsen en niet naar rechts volgen maar naar links. Voorbij kerk rechtsaf en over autoweg meteen weer rechtsaf. Verderop even langs bosrand en vervolgens ongeveer 2 km door bos. Vlak voor einde bos op schuine T kruising linksaf en 100 m verder bij T kruising weer linksaf langs bosrand aan linkerhand (dit is net voorbij grenspaal 156 zie beschrijving boekje) vanaf hier boekje weer volgen (“vlak voor de autosnelweg bochten we naar links enz.”). Deze routewijziging is ongeveer 500 m langer. Blz. 50 Midden pagina: Voorbij een hs- lijn en een stenen muur (zitbanken), kiest onze GR 5 schuinlinks een klimmende bosweg. Let op: er zijn bomen gekapt, zitbanken zijn weg en er staat geen richtingsbordje: toch die bosweg ingaan, even verder staan er weer de gele driehoeken op de bomen. Blz. 53 Rumelange: Laatste zin: Niet meer scherp rechtsaf voorbij een hs mast (die er niet meer is). De route volgt een wezenlijk ander parcours door het bos en langs een weiland naar het dorpje Molvange. Hier even de hoofdweg naar echts volgen en 200 m verder bij kerkje aan rechterzijde linksaf. Asfaltweg naar rechts volgen die 1 km verder bij de eerste huizen aan de bovenrand van Escherange uitkomt. De route gaat niet meer Escherange in (en komt niet meer bij kerkje maar slaat linksaf en zit weer op de route (naar Bellevue - op kaart waar hoogte 332 is aangegeven): “en klimmen tot in het bos”. Deze routewijziging is ongeveer 1,5 km langer. (Als je toch nog naar het kerkje van Escherange wilt: niet linksaf slaan maar rechtsaf en 700 m verder als de weg schuin naar links omhooggaat rechtsaf naar plein met kerkje).

Stefanie en Wim Wessel29-06-2005
Voor geinteresseerden: het mag natuurlijk niet maar wij hebben de routebeschrijvingsteksten van de nedelandstalige gids Diekirch - Schrimeck gescand en in onze computer staan als pdf in 3 delen. Wil je het onvangen, stuur een mail: stefwes@xs4all.nl Kaarten moet je dan zelfs bijkopen en/of de franstalige gids. Overigens is de rest van de route ook alleen in het Frans beschreven!! Allemaal veer wandelplezier deze zomer.

carolien karelse27-06-2005
Hallo Karijn, Ik heb een tijdje geleden het boekje besteld via een bepaald bestelnummer dat ik van pied-a-terre in amsterdam had gekregen. Dat nummer kon ik intikken op de site en toen kwam het boekje tevoorschijn. Helaas heb ik het bestelnummer niet meer voor je, maar misschien kunnen ze je bij pied-a-terre in Amsterdam verder helpen. Het boekje is wat verouderd.Bij pied-a- terre hebben we gedetailleerde wandelkaarten gekocht en die voldeden ook prima! succes met zoeken, carolien

Loes Kleefman25-06-2005
Een echt franse overnachtingsplek aan de route is "Hotel" Belvedere, 700m na Aubure. 2-persoons kamer:47 euro incl. ontbijt (38 euro zonder). tel:03.89.73.90.66. De pizzeria in Aubure is uitstekend.

Karijn Dillmann23-06-2005
Carolien, bedankt voor de tip, maar ik kan het gidsje nergens op die site vinden. Misschien kijk ik er overheen, maar kan je me misschien vertellen hoe het gidsje precies heet? Of beter nog: waar op de site ik het kan vinden?

Carolien Karelse23-06-2005
Karijn, Via www.ign.fr is die te bestellen.

Karijn Dillmann22-06-2005
Ik hoor al een paar keer mensen over een franstalige uitgave van het Luxemburg/Lotharingen deel. Ik kan daar nergens informatie over vinden. Waar is die uitgegeven? Niet bij de FFRP in elk geval. Wie kan mij dit vertellen?

stefanie en wim wessel21-06-2005
Willy en Kees van de Meer, welke kant liepen jullie op?? Angelien en Marco, ik heb de franse uitgave te leen voor jullie. De nederlandse uitgave mag je kopieren. mail me maar: stefwes@xs4all.nl

baukje.hylkema21-06-2005
ik ben het afgelopen weekend 16,17,18 en 19 juni in de Elzas geweest, dichtbij Ribbeauville. Ik heb daar een route door de bergen gevolgd, wat aangegeven werd met Clausmatt. Aan het einde van de onverharde weg, kwam ik bij een soort van Grote boerderij. Het viel mij op dat daar veel mensen rondliepen, die mij enorm gefacineerd hebben, ik ben kort daarna weer terug gegaan naar beneden richting ribeauville, maar deze mensen, deze plek blijft mij facineren...wie weet wat die boerderij daar in de middle of nowwhere doet, en wat voor mensen zijn het die daar hen onderkomen hebben? Ik ben erg nieuwsgierig hierna, en ik heb het dan ook nog gevraagd in het dorp, maar niemand wist mij dit te vertellen, ik hoop dat jullie dit kunnen. Alvast bedankt, en veel loopplezier toegewenst, het is er prachtig.Baukje

fieke17-06-2005
ikmoet werk hebben voor rekenen en lesen voor gr5 wilt u dan ook 2 bladjes doen als u me kan helpen dan ben ik heel blije E.mail je snel terug doeidoei

fiek17-06-2005
ik moet werk hebben voor lees toets en reken toets 2 badijded a.u.b

Angelien en Marco17-06-2005
wij willen in augustus de g5 vervolgen maar zoals bekent is het boekje van luxemburg tot lotharingen niet verkrijgbaar,wie kan er ons helpen.

Willy en Kees van der Meer16-06-2005
In Schirmeck wordt in 2005 een grote weg aangelegd. Het pad vanaf Schirmeck is moeilijk te vinden. 1. Ga volgens het boekje vanaf het station Schirmeck naar de kerk - 150 meter naar het zuidoosten - en dan 200 meter naar rechts - zuidwest - daar komt men bij een supermarkt en daar staat weer een balisage (doorlopen en dan scherp naar links, omhoog tot aan de kerk, er is balisage tot aan een piloon van een hoogspanningsleiding). Daar is men weer terug op het oude GR 5 pad. 2. En bij de piloon ben je er ook meteen weer vanaf als je niet oppast! Er is daar maar een pad, rechtdoor, niet gebaliseerd, maar het maakt de bocht die het boekje aangeeft. Dat is hem NIET! Na lang zoeken bleek er een veel kleiner paadje te zijn, rechts ervan, vlak bij de piloon, dat is hem wel. De balisage was begin juni uitstekend gecamoufleerd, in het bos, verderop. Wij hebben flink gezocht; twee andere lopers de dag erna niet minder.

Ronald Rothwell08-06-2005
Graag wil ik alle wandelaars op de GR 5 in Noord Frankrijk veronschuldigen namens GroteRoutepaden vzw voor het uitblijven van een nieuwe Nederlands talige verzie van de topogids 'traject Luxemburg- Lotharingen'. Onze organisatie bestaat zoals jullie weten volledig uit onbezoldigde vrijwilligers en we zijn te beperkt in aantal en middelen. Wij begrijpen echter zeer goed de nood aan een gids voor deze druk bewandelde route. Momenteel ben ik met een collega bezig met het verkennen van deze route met het oog op een nieuwe gids maar die zal helaas pas klaar zijn ten vroegste begin volgend jaar. Op jullie site staan wel de meest wijzigingen reeds gemeld, op dit ogenblik ben ikzelf nog maar tot in Rombas gevorderd. Ik moet wel zeggen dat tot hiertoe de bewegwijzering uitstekend is. Plantrekkers kunnen eventueel De route toch nog volgen op de nieuwe reeks kaarten serie top 100 van het IGN (2002). Of de serie bleue 1/25000 weliswaar rekening houden met de wijzigingen. Ik moet dit trouwens ook zo doen en tergelijkertijd voor de nieuwe beschrijving zorgen en rand info verzamelen, niet eenvoudig!. Voor overnachting tussen Luxemburg,Metz en Nancy kun je best terecht bij hun respectievelijke jeugdherbergen. Om ze vanaf de route te bereiken kan vanaf de Franse Grens tot Fontoy of Neufchef met bussen van de Maatschappij Fensch tot in Thionville uitstekend busbediening zie hun website www.trans- fensch.fr voor uurroosters en info. Rond Metz is het TIM (Transport Interurbain Moselle) website www.tim57.com de meeste belangerijke locaties zijn bereikbaar maar meestal op weekdagen, enkele op zaterdagen en bijna geen op zondag.Gebruik waar mogelijk de spoorweg spoorweg website http://www.tersncf.com en reserveer liefst Liverdun voor op een weekdag. Tussen Custinnes en Shirmeck is er zo goed als geen openbaar vervoer dat je kan helpen. Als je met de auto bent kun je misschien ook de fiets meenemen. Overnachtings mogelijkheden moet ik nog gaan opzoeken ik besteed de komende weken al mijn weekeinds en enkele vakantie dagen om tot in Schirmeck te stappen om dit allemaal op te zoeken. Je kan eventueel proberen in de volgende locaties te zoeken 1)Brin sur Seille 2)Chateau salins(buiten GR) 3)Assenoncourt 4)Gondrexange (camping) 5)Abreschviller 6)Schirmeck Daarna reis ik even verder door om samen met mijn vrouw onze eigen tocht op de GR 5 (begonnen in 1998) te vervolgen, dit jaar tussen Modane en Ceillac. Tenslotte de huidige gids is her en der nog verkrijgbaar in gespecializeerde boekhandels maar echt nietmeer actueel en kan ik hem niet aanbevelen, bij GroteRoutepaden in de Van Stralenstraat 40 te Antwerpen is de vooraad zo goed als uitgeput,nog een 3 tal exemplaren. Met een te beperkte aantal vrijwillige medewerkers doen we wat we kunnen maar voor wat betreft buiten onze landsgrenzen zo ik willen vragen en vooral in dit geval aan te willen dringen bij de Franse organisatie FFRP hun werk beter te doen, zij hebben de middelen en zijn gesubsidieerd en hadden al lang een nieuwe gids kunnen uitbrengen. Federation Francaise de Randonee Pedestre zie hun website www.ffrandonnee.fr of regionaal bij de Club Vosgien, www.club-vosgien.com die zijn verantwoordelijk voor dit pad tot voorbij de Elzas. Ik wens alle wandelaars op dit fantastische route van harte veel wandelplezier, het blijft een prachtig avontuur en misschien tot ziens ergens onderweg; GRoetjes Ronald Ronald Rothwell regio verantwoordelijke GR paden Antwerpen ronald.rothwell@telenet.be PS steun onze organisatie en word lid vzw groteroutepaden.be Van Stralenstraat 40 2040 Antwerpen Belgïe tel 03 232 72 18 we hebben ook nog nood aan vrijwilligers

Henk Hilhorst06-06-2005
Ik wil in juli vanaf Diekirch verder de GR5 lopen (zo ver mogelijk naar de Vogezen) en ik gebruik deze prachtige webstek bij mijn voorbereiding. De foto's zijn mooi en inspirerend, de lijst met overnachtingsadressen handig en de reacties in het gastenboek vaak zowel handig als inspirerend. Hartelijk dank Iwan Oprins en gastenboekauteurs.

Janny Kingma06-06-2005
Voor Monique Loppersum Domein van Wegimont heeft een heel goede en niet dure camping. Wij hebben die in de mei-vakantie als uitvalsbasis gebruikt voor onze trajecten van de GR5. De camping ligt an de route.

Klaas06-06-2005
Nel en Gerard Dammers met wandelverhalen.com ligt eruit. Hebben ze een nieuwe site? ben op zoek naar overnachtingsadressen vanaf Ribeauville. Wandelen ca. 150 km. ---> Nice

Wim de Haan03-06-2005
Wie eens mijn GR-ervaringen wil lezen (we zijn tot aan Modane gekomen) kan kijken op http://members.home.nl/wimdehaan

Evelien van Hercules02-06-2005
Degenen die genoegen nemen met een kopie van het (verouderde) boekje Diekirch - Schirmeck kunnen een e-mailtje sturen naar : dalmijn-vanhercules@planet.nl. Met enige moeite lukt het mij wel om delen van het traject per electronische post te verzenden

roosje02-06-2005
Leen een boekje van iemand die het al gelopen heeft. Ik krijg zelfs bij grote route paden geen antwoord meer. Wij gaan het gewoon met een oud boekje proberen volgende week.

jet29-05-2005
sorry ign.fr ipv igr.fr

jet29-05-2005
je kan bij igr.fr de franstalige versie bestellen, of anders met stafkaarten lopen. Dit hebben we in Luxemburg gedaan en het ging prima. Jet

Naomi Meinema24-05-2005
Voor Karijn, Ik heb hetzelfde probleem. Ik heb met Grote Routepaden in Antwerpen gebeld en de herdruk zal niet meer voor deze zomer zijn. De site is dus misleidend. Het boekje is nog steeds uitvekocht. heeft iemand ondertussen een andere oplossing gevonden?

Karijn Dillmann24-05-2005
Beste Jeannine en anderen, zoals ik al eerder schreef (zie mijn reactie van 21- 4)is de gids via de site van Grote Routepaden (weer) verkrijgbaar. Enige tijd geleden stond er dat de gids uitverkocht was, maar dat melden ze nu niet meer, dus ik ga er van uit dat je hem dus weer kan bestellen. Wel jammer is dat het nog steeds de editie van 1995 is...

Jeannine Vankan23-05-2005
In de zomervakantie willen wij het stuk vanaf Diekirch naar Lotharingen gaan lopen. Wij zijn dus op zoek naar de wandelgids van dit traject of een eventuele kopie ervan (omdat deze gids in de winkel niet te krijgen is).

wilco pompert23-05-2005
voor de wessels: geen grote wijzigingen op de route. Alleen vlak voor le bonhomme is de route anders als in het boekje vermeld, staat echter uittsekend aangegeevn. de gite bij col du haag bestaat (tijdelijk) niet meer. Hotel Grand Ballon, net na die puist erg aan te bevelen. ongeveer 40 euro incl ontbijt en diner en enigszins vervallen, maar schone franse grandeur.

wilco pompert23-05-2005
voor de wessels: geen grote wijzigingen op de route. Alleen vlak voor le bonhomme is de route anders als in het boekje vermeld, staat echter uittsekend aangegeevn. de gite bij col du haag bestaat (tijdelijk) niet meer. Hotel Grand Ballon, net na die puist erg aan te bevelen. ongeveer 40 euro incl ontbijt en diner en enigszins vervallen, maar schone franse grandeur.

Carole Matias23-05-2005
Intersting site! Have you fixed dates for your hike in 2005 - we are also planning to do a hike the same region.

Hans Oldenhof09-05-2005
Sorry voor de taalvouten. La reine ipv le reine. Wijds ipv weids (er is daar geen weide). Is een aantal ipv zijn een aantal. Wandel ze!

Hans Oldenhof08-05-2005
Net terug van een week in Lotharingen. Begonnen in Ternel (iets NW van Metz) en gestopt in Diane-Capelle (eindje voor Sarrebourg). Lopend heeft deze streek veel te bieden. Het staat bol van de historie. 12e eeuwse kerken en kloosters, Romeinse resten (van grenssteen tot aquaduct), prachtige boerderijen, middeleeuwse dorpen, kastelen, forten, loopgraven... Het is wel een gebied waar je als kampeerder wat moet improviseren. Er zijn nauwelijks campings en die zijn nog niet eens allemaal open ook. Ook hotels zijn niet dik gezaaid en soms moet je toch ver van de route af. Er zijn echter wel prachtige plekken om wild te kamperen. Volkomen vrij en met stromend water. Tips: tussen Pagny-sur- Moselle (50, hotel is reeds jaren gesloten) en Preny (51): voor de klim naar Preny kruis je de Ruisseau de Beaume: schoon water en een eindje daarvoor is een goed plekje te vinden. Tussen Mamey (54) en Martincourt (55): Voor St.Jean loop je door een mooi dal + riviertje (bij de ancient moulin Guibin) een ideaal plekje op een prachtig grasveld. Tussen Gremecey (63) en Salonnes (64): Als je uit het Foret Domaine de Gremecey komt geglibberd (het was nat) kom je uit op de Chemin de le Reine: een prachtig verstild weids dalletje. De dichtsbijzijnde huizen en asfaltwegen zijn 3km verderop. Als je zelf je water hebt meegenomen beleef je er een prachtige avond (met burlende herten in het bos achter je). Het boekje uit 1995 (Luxemburg - Lotharingen) begint inderdaad op steeds meer plekken af te wijken. De wijzigingen op deze site zijn handig. Er zijn er al weer een aantal bijgekomen. Bijvoorbeeld vanuit Vaux (45) doet de route iets anders. Ik raakte zelf echter het spoor bijster en ben via een eigen weg naar Ars sur Moselle gelopen (ontbijt aan de rivier). Voorbij Preny (51) wordt een nieuwe snelweg aangelegd (alweer een!) en wordt de route vrij ver omgeleid voor je weer op Les Quatre Chemins uitkomt. Over het algemeen is de aanduiding echter prima en lukt het goed om met de strepen, het boekje en gezond verstand je weg te vinden. Iets eerder gestopt dan gepland. Het werd wel erg koud en nat op 7 mei. Met trein en bus was ik in een paar uur terug op mijn beginpunt. Ik heb de Vogezen zien liggen en dat is funest. Ik heb zin om morgen weer verder te trekken...

M&M05-05-2005
We zijn net terug van onze driedaagse wandeltocht van de grens luxemburg- Frankrijk naar Ars-sur-Moselle. De GR 5 is zo goed aangegeven dat je zonder boekje kunt lopen. De eerste dag overnacht in Esch sur Alzette (hotel Acacia). Met de bus naar het begin van de route bij Rumelange (10 minuten met bus, lijn 5, bus vertrekt ook op zondag elk uur). Die dag gelopen tot Knutange. Overnacht in hotel Remotel (www.remotel.fr). De tweede dag gelopen van Knutange naar Ternel. gelogeerd in Metz (hotel de la Cathedrale (www.hotelcathedrale- metz.fr). De derde dag gelopen van Ternel naar Ars-sur-Moselle en weer overnacht in Metz. Prima wandeltochten en prima hotels. Ik kan het iedereen aanbevelen. De hoteleigenaren hebben het liefst dat je via hun eigen website reserveert. MenM, 30/4 tot en met 4/5 2005.

Monique Loppersum03-05-2005
Wij willen de eerste twee weken van augustus het vervolgtraject van het Pieterpad gaan lopen naar Diekirch Luxemburg. We zijn nu op zoek naar een goede overnachtingsmogelijkheid bij Domein van Wegimont of in ieder geval daar vlakbij, wie kan ons helpen?

Rein Kielstra27-04-2005
Stefanie en Wim Wessel, bedankt voor jullie reactie.Zouden jullie mij misschien kunnen bellen zodat ik jullie gids even kan lenen om een stukje te copieren? Mijn nummer is 0654308583 Met dank

Theo Smit24-04-2005
Een tip als je op weg bent naar Echternach om daar te kamperen. Ik raad je aan de eerste camping links letterlijk links te laten liggen. Neem de camping direct na de stad. Veel verder is dat niet, wel veel schoner.... Wij stonden op de eerste camping, op de trekkersplek en merkten te laat dat de vaste gasten daar hun honden uitlaten. Zelfs nadat onze tenten er stonden liet men zijn hond er los..... Wandel ze.

Karijn Dillmann21-04-2005
Tip voor alle wandelaars die het traject Luxemburg-Lotharingen willen gaan wandelen: ik zag op de website van Grote Routepaden dat de gids weer leverbaar is! Er stond in ieder geval niet meer vermeld dat hij uitverkocht was... Helaas nog steeds geen nieuwe editie, hopelijk komt die snel. Weet iemand daar misschien iets over?

stefanie en wim wessel20-04-2005
Als Rein Kielstra nog verlegen zit om een recentere routebeschrijving, mag hij die van ons wel (laten)kopieren. Neem even contact op! Wij gaan dit jaar van Schirmeck naar Thann. Heeft iemand nog suggesties, aanwijzingen enz. voor dit traject?

Kees Bikker19-04-2005
Zojuist teruggekeerd van 4 dagen lopen in de Lorraine tussen Montauville en Salonnes. Ik heb wat aanvullingen op de routebeschrijving voor dit gedeelte: 1. Na Martincourt is de omleiding via Gézoncourt (gelukkig) weer ongedaan gemaakt. Op 1km buiten het dorp kan je gewoon weer rechtsaf de velden in, en bij het betonnen loopbruggetje (hier ruïne van oude watermolen; prima plek om even te rusten...) het bos in. 2. De camping in Liverdun was half april (ruim na pasen) nog steeds gesloten. Er werden vooralsnog ook geen aanstalten gemaakt deze binnenkort te openen. Je kan er wel gewoon je tent opzetten want het hek is open. 3. Vanuit Custines gaan er geen rechtstreekse bussen naar Nancy. wil je een bezoek aan Nancy inplannen, dan kan je het beste in Pompey reeds de route verlaten. Bij het stationnetje is geen informatie over de dienstregeling. Treinen stoppen hier onregelmatig. Bussen gaan frequenter. 4. De routewijziging tussen Custines en Moulin is ongedaan gemaakt, maar verderop loopt het pad toch weer anders. Bij de oude jachthut (in een lange bocht naar rechts) kan je weer rechtsaf via een bospaadje, waar de route goed staat aangegeven. Je kruist diagonaal een ander bospad en negeert andere zijweggetjes, tot je op een kruising naar links gaat (de route-aanduidingen zijn zeer recent aangebracht en in ruime mate aanwezig). Dit pad volgen tot de hoogspanningslijn. Ter hoogte hiervan rechtsaf. Even later loop je het bos uit, over een veldweg die begint te dalen en een bocht naar rechts maakt en even later verandert in een asfaltweg. Zodra deze weer het bos in gaat, verlaat je de weg aan de linkerkant en maak je een 'short cut' via een kort, sterk dalend bospaadje om in het gehucht Blanzey uit te komen. Hier dwingt de route je direct weer naar links, maar zo mis je het aardige "centrum" van Blanzey: een groepje boerderijen en een kerkje rondom een hofje gebouwd. Een kwestie van even schuin rechts de weg oversteken om hier even een blik te werpen. Terug op de route gaat deze achterlangs de huizen van Blanzey en Moulin over een graspad en langs boomgaarden om uiteindelijk uit te komen op de D913 ter hoogte van het pad dat aan de overkant van de weg weer omhoog leidt naar Amance. Zie verder weer de originele route. 5. In Brin sur Seille is de in de gids genoemde Gite d'Enfants niet meer aanwezig op het genoemde adres. 6. Wellicht nog ten overvloede: op zon -en feestdagen rijdt in deze streek geen enkele bus!

Ruud van Putten18-04-2005
Elke maand lopen we nu een etappe van de GR5. Afgelopen September 2004 zijn we begonnen in de Franse Alpen van Chamonix naar Chappele 'd Abbondance om vervolgens elke maand te lopen vanaf Bergen op Zoom. We zijn nu aangeland in Westerlo. Een goede tip voor een overnachting in Chappele 'd Abbondance: Overnacht hier in de plaatselijke Gite. We zijn hier door de beheerders allerhartelijkst onthaald. De Duitssprekende waardin heeft onze kleding gratis gewassen en 's avonds een goede maar eenvoudige maaltijd voorgezet. Een absolute aanrader! Men was zo aardig om ons zelfs richting Geneve te rijden om het vliegtuig terug naar Nederland te nemen. Verder kan ik een overnachting in Chardonnière aanbevelen. De slaapzaal is wat bedompt en vol maar de avond is hier van een ongekende schoonheid en de beheerders ietwat van een andere planeet.

Hans Oldenhof10-04-2005
Leuke site en erg gezellig om het gastenboek te lezen. Ik ben inmiddels een paar jaar (opnieuw) bezig met de GR5, nadat ik er een jaar of 25 geleden kennis mee had gemaakt. In stukjes inmiddels van Hoek van Holland (voeten in de zee) tot bij Metz (Ternel) gelopen. Ga komende koninginnedag weer een week op pad. Heb er zin in. Zal wel weer een mooie combi worden van wildkamperen, campings en onverwachte overnachtingsplekken. Loop alleen, maar nooit eenzaam. Zeker niet met zoveel medeliefhebbers. Wie weet kom ik nog een van jullie tegen. Site is handig voor de routewijzigingen en om weer helemaal in de stemming te komen.

Rein Kielstra10-04-2005
Rein Kielstra Met mijn zoon loop ik eind april begin mei van Pont a Mousson naar Schirmeck. Helaas is de betreffende GR5 gids in herdruk.Het vorige traject liepen we met een geleend gids van 30 jaar oud. Zou iemand een recentere uitgave beschikbaar hebben die wij kunnen overnemen of lenen?

Nico Patist01-04-2005
Ik ga in de week van 27 juni t/m 3 juli wandelen: het traject van Maastricht tot Vise. Kunt U mij informeren over overnachtingsplaatsen en of deze van te voren gereserveerd mo10-04-2005

Lau Bisselink28-02-2005
Heb in 2003 drie weken GR 5 gelopen van de Lux.-Franse grens tot in de Vogezen en las enige dagen geleden mijn dagboek weer eens door. Ik zat op 28.6.03 tussen Metz en Liverdun en had al een aantal dagen gelopen. Het was elke dag 30 graden en ik had (door nogal wat proviand) een zeer zware rugzak. Het was echt afzien maar gaandeweg zou het gewicht steeds meer afnemen en ikzelf steeds meer los komen. Ik had aan het einde van die dag (een zaterdag) voor het eerst in dagen een echt hongergevoel. Als zwaarbepakte wandelaar ben ik daar altijd een beetje bang voor en het is me zelden overkomen. Mijn dag-etappe zou tot ongeveer Rogeville zijn (punt 56 in boekje), daar zou ik een wildkampeerplekje moeten vinden en omdat ik altijd droogvoer meeneem verheugde ik me al op een zelf in 10 minuten klaargemaakt potje Hongaarse Goulash. Rogeville blijkt weer zo'n typisch Frans dorpje te zijn waar de tijd stil heeft gestaan. Slechts een handje vol inwoners, pleintje, kerkje, onverzorgde huizen en boerderijen er om heen. Op het pleintje staat een bestelbusje waar voor de bewoners van het dorp warm gegrilde kip, broodjes kebab en koude frisdranken worden aangeboden. Het blijkt een stel te zijn dat met de bestelbus telkens een ander dorpje aandoet en overal een uurtje met de waar staat. Hier werd ik als self-supporting wandelaar die bijna geen gebruik maakt van campings en restaurants toch even zwak. Ik heb m'n hongergevoel weggewerkt met een broodje kebab en een koud colaatje. Was hier goed en wel mee bezig zie ik het echtpaar van het busje een verlengsnoer oprollen en de wagen afsluiten. Alles wordt schoon gemaakt, blijkbaar gaan ze huiswaarts, en ik zie dat er nog 3 warme gegrilde kippen aan een spit zitten. Dacht nog: Zouden zo iets nu weggooien? Even later pakt het vrouwtje een warme kip in isolerend papier in en ze komt naar me toe. "Pour vous!". Ik hoefde niet te betalen. Ik heb me als eenzame tramp, moe en uitgeblust, in het bezit van enkel spullen in een rugzak en een GR 5 boekje nog nooit zo vereerd gevoeld. Als je zo weinig bij je hebt, jezelf terugwerpt naar wat men tegenwoordig "basics" noemt en je krijgt zo maar een complete warm gegrilde kip, voor niets nog wel, dan is het Swiebertje-gevoel compleet: wat wil een mens nog meer! Heb toch nog maar een colaatje gekocht en ben, na "Mille fois merci" gezegd te hebben Rogeville uitgelopen. Gelijk links in een weiland een prachtig plekje voor de tent gevonden en eerst geprobeert een hele gegrilde kip naar binnen te werken met enkel een zakmes als bestek. De situatie bleef me verbazen. Hoe kan zo iets: maximaal moe, eind van een zware dag, ze staan er maar een uurtje, als ik er zit breken ze de boel op, kippetje over, zo maar gekregen! La vie est belle! Afijn, het is me niet gelukt de hele kip weg te krijgen. Moe en voldaan gaan pitten. De volgende morgen wordt ik om half zeven door een enorm gebeier van de kerkklokken wakker gemaakt. Een stralende morgen in een oud Frans dorpje met een geweldig orkest op de achtergrond! Geen fransman te zien natuurlijk maar wel franse hanen te horen. Werkelijk een van de mooiste morgens die ik meegemaakt heb. Ik rits de tent open en de zon komt naar binnen (ik zet de tent altijd bewust zo op) en luier nog wat. Vandaag maar een halve etappe naar de camping in Liverdun. Lekker douchen ook nog. Dus: Rogeville zaterdagavond ca. 18.00- 19.00h: gegrilde kippen!!!!!

Joost van os27-02-2005
Beste Iwan, Je website begint te verouderen. Ik heb de indruk dat je 'm sinds medio '04 niet meer hebt bijgewerkt. Plannen voor 2004, terwijl 2005 al maanden aan de gang is kan echt niet meer. Verder vind ik je site heel handig en gebruik ik met name de verhalen ter voorbereiding van mijn volgende etappes.

Albert Bos12-02-2005
Tips voor overnachtingen voor Anneke Heermans. Het weiland na Ternel onder HS-lijn (pag. 58); open plek in het bos Croix Sant-Clement (pag.63);grasveld bij La Croix des Carmes (pag.67)en camping in Liverdun. In oktober 2004 had madamme Cesar de gite in Brin-sur-Seille gesloten. Ze moest naar het ziekenhuis, zei ze. Hopenlijk gaat het inmiddels weer beter met haar.

Karijn Dillmann10-02-2005
Wat een leuke inspirerende site: ik krijg meteen de kriebels om op pad te gaan! Prachtige foto's! Ik wil al jaren de GR5 lopen, maar het is er nog nooit van gekomen. Het liefst wil ik hem namelijk in één keer gaan lopen. Aangezien dit op praktische problemen stuit, overweeg ik nu toch ook om de tocht in etappes te gaan doen. Deze site heeft me laten zien dat dat ook erg leuk kan zijn! Wanneer volgt het stuk door de Alpen?

Willem-Jan Van gestel07-02-2005
In de vakantie gaan ik weer verder met de GR5.We zijn onder tussen geariveerd in de franse moezel.Mijn vraag waar er overal slaapplaatsen zien langs de Gr route.

Anneke Heermans06-02-2005
Ik ga begin mei weer verder met de gr 5 te starten in Fontoy. Handige tips, overnachtigstips, actuele info over de route van het inmiddels wat gedateerde route boekje zijn van harte welkom. Aanschaf van de boekje heeft tot op heden nooit problemen opgeleverd

johan houben01-02-2005
Schitterende site! We zijn zelf een aantal jaren geleden begonnen en zijn nu in Thann. Wel lopen we steeds in de winter. Wat een verschil met jouw foto's. Wij zien vaak maar een aantal meter ver. Misschien moeten wij ook maar eens in de zomer gaan stappen...

Lau Bisselink27-01-2005
Heb in de zomer van '04 een week in de Vogezen gelopen en een frans echtpaar gesproken die met bepakte ezels liepen. Ze hadden deze gehuurd van een organisatie, je krijgt de ezels mee incl. zeer goed zadel waar twee schitterende tassen aan gehangen werden. Passend dekzeil er over en lopen maar. Ze kregen dagroutes mee en liepen van gite naar gite, gereserveerd dus. Het beviel hun uitstekend en ik was ook benieuwd of die beesten tegen de soms wel stijle hellingen op konden. Was naar hun zeggen geen enkel probleem (ik was net over de Ballon d'Alsac gekomen waar toch een flink klauterpartijtje in zat). De grote tassen maken de ezel wel heel breed (!) maar daar heb je misschien zelf wel een oplossing voor (soms zijn de paden er smal). Het tempo ligt lager dan een wandelaar met een zware rugzak en de dagafstand lag bij de mensen die ik gesproken heb bij ca. 15 km. Kan ook niet anders als het tempo lager ligt. Met afstanden van 15 km loop je in de Vogezen echt niet van camping naar camping, dus je zult aangewezen zijn op wildkamperen of overnachten bij boeren. Met dit laatste verwacht niet echt problemen, maakt het waarschijnlijk alleen maar mooier. Het schijnt zeer rustgevend te werken dat wandelen met een ezel. Misschien kun je informatie via internet zien te krijgen van franse organisaties die zoiets organiseren. Als je een tentje bij je hebt zit je trouwens helemaal niet voor 1 gat gevangen want je bepaalt desnoods je eigen route en slaapplaats. Succes!

albert klok26-01-2005
hoi. ben me begonnen te orienteren voor een vervolg op de gr5 waar ik 20 jaar geleden gebleven ben: aan de voeten van de vogezen. wil lang weg, met een ezel als compagnon, en vraag me af of de route zo in het voorjaar/zomer te maken is. ik zal me verdiepen in de ezel en de haalbaarheid van het plan - graag reacties( ik moet en ga veel van ezels leren natuurlijk).

Etienne Thewissen31-12-2004
Hmm, reageer op afgelopen oproep aub op e.thewissen@stud.tue.nl. Bedankt!

Etienne Thewissen31-12-2004
Help! Passie voor wandelen en je omgeving. En de juiste route, oftewel het boekje met de route "Luxemburg- Mousel-Lotharingen", het onmogelijke boekje! Dat is alles wat je nodig hebt, lijkt me, om de GR 5 uit te lopen tot Nice. Afgelopen zomer het Pieterpad gelopen, wil graag verder! Wie helpt me aan (een kopie van) de gids, die me zal leiden op het traject van Luxemburg- Mousel-Lotharingen??? Alvast heel erg bedankt, Etienne

Lau Bisselink23-12-2004
Het gaat niet altijd alleen maar goed met het wandelen op de GR5. Het is ook wel eens spannend. Na het Pieterpad gelopen te hebben heb ik met mijn zoon Bart het plan opgevat de GR5 te lopen. Aan het einde van het Pieterpad staat een bordje "Nice 2500km", dus de volgende uitdaging was snel gevonden. Na een eerste wandelweekend zijn we de tweede keer gestart in Banneux in stromende regen na eerst een lange trein-en busreis. Het was werkelijk een hondeweer maar gepland is gepland. We liepen in stromende regen tot een kilometertje voorbij Becco waar we in een weiland ons tentje opgezet hebben. Door het weiland liep een klein beekje van ca. 1 meter breed, we wilden er aanvankelijk nog overheen springen voor een beter plekje, toch maar niet gedaan. Ca. 1.00h 's-nachts maakte mijn zoon me wakker omdat hij wat vocht voelde. Kan niet, we hebben echt een goede tent. Toen ik half omhoog kwam en achterover leunde sloeg ik met mijn hand in een laag water. Het regende nog steeds pijpestelen. Snel de lamp gezocht en naar buiten gekeken. Onze tent was aan alle kanten door water omgeven! Het leek wel of we met een bootje midden op zee zaten. Ik was nog nooit echt in paniek geraakt maar het begon er nu toch wel op te lijken. Wat is er aan de hand? Stijgt het water nog meer? Moeten we straks nog zwemmen? In enkel een onderbroekje naar buiten en terwijl Bart alleen het lampje vasthielp heb ik eerst de rugzakken en alle losliggende spullen op het zogenaamde droge gebracht, 10 meter verder op, en toen de tent. We stonden niet meer in het water, maar wel in de regen met een onderbroekje aan en een lampje. Verder aardedonker, koud en spetterende regen. Hebben alles naar het pad gesleept en echt 10 minuten op de vingers zitten kijken wat te doen in zo´n geval. Verder lopen? Ergens aanbellen (ze zien ons komen, wie laat zoiets naar binnen?). Misschien is er ergens een boerenschuur. We besloten een kilometertje terug te lopen naar een kapel die we onderweg gezien hadden (zie boekje blz 69). Eerst nog even flink klimmen met alleen maar natte spullen aan en de helft van de spullen gewoon op de arm. In het kapelletje alleen twee harde banken en een harde vloer. Onze zeiknatte matjes maar neergelegd, natte kleren aan en onder plastic gaan liggen dat we altijd bij ons hebben. Ik heb het nog nooit zo koud gehad. In innige verstrengeling met mijn zoon hebben geprobeerd warm te worden, d.w.z. niet kouder te worden dan we al waren. Ik heb dichter tegen hem aan gelegen dan ik ooit tegen mijn vrouw aangelegen heb. Versterkt de band trouwens wel.Ik heb voor het eerst koude rillingen gehad en moest denken aan mensen die in koud weer op zee te water raken. ca. 4.00h werd het licht en zijn we opgestaan. Thee gezet en wat gegeten. Om 5.00h liepen we weer en natuurlijk was het toen wel droog. Na een kwartiertje kwamen we langs de plek waar het onheil geschied was. Geen water te zien. Nadere inspectie leerde ons dat we op een laag gedeelte van het weiland gestaan hadden en het kleine beekje door een betonnen pijp onder het pad door liep. Deze pijp zal de watertoevloed op een gegeven moment niet meer aan hebben gekund waardoor het weiland begon vol te lopen. We vonden het een troost dat we dat niet echt hadden kunnen weten. Doorgelopen naar Spa en de rest van de dag gebruikt om alles te drogen en weer op orde te krijgen. Een belevenis die we nooit zullen vergeten en waar we nog regelmatig aan terugdenken. Inmiddels heb ikzelf de Jura bereikt en mijn zoon loopt niet meer mee, de jeugd krijgt nou eenmaal ander interesses.

Miel Nouwen17-12-2004
We wandelen in 2005 van Neufchef naar Brin-sur-Seille. Wie kent nog leuke Gites voor 7 personen op onze reis. Alvast merciekes;

dorissen13-12-2004
hoi, wij zijn ook de gr aant volgen en zitten nu al in Mets. heeft er iemand boekjes,adressen van hotels of campings? het zou plezant zijn als wij die konden krijgen of eventueel overkopen. tips zijn ook altijd welkom! wandelachtige groeten Luc

Ray Evans02-12-2004
good site!

Ludo Bergsma27-10-2004
Laat je niet ontmoedigen doordat de camping in Mondorf-les-Bains nu dicht is. Nog voor Altwies (pag. 47) kom je na een kruisweg bij een kapel met een prachtig grasveld om te overnachten. Vervolgens is er na Tetange,pal voor de Franse grens aan je rechterhand een bosweide. Ook hier kun je prima overnachten.

Evelien van Hercules26-10-2004
Voor degenen die het traject Bergen op Zoom - Maastricht lopen: Houd er rekening mee dat de jeugdherberg in Diest definitief gesloten is. De gastenkamer van de familie Verlooij in de Speelhofstraat is een prima alternatief (013 -328967). Verder op de route (2 km na Bolderberg) kan gekampeerd en geslapen worden in Zummerheem (home.tiscali.be/zummerheem). Wanneer je een oude gids gebruikt, houd dan rekening met routewijzigingen (rond Hasselt) en langere afstanden (bij Zichem)

chris geerinckx24-09-2004
De camping in Mondorf-Les-Bains is inderdaad gasloten van september.Dit kwam wel onverwachts want ik kom hier al vele jaren voor de wijnfeesten in Grevenmacher.(een aanrader,telkens 2de weekend van september) De camping had reeds meerdere uitbaters gehad en was (volgens mij)niet rendabel,jammer.Dit was een rustige camping met verzorgd sanitair en vriendelijke uitbaters.

Ruud Goossens22-09-2004
ik ga van 13t/m23 oktober 2004 het traject Assenoncourt naar Le Bonhomme wandelen. zou graag in contact willen komen met wandelgenoten die mij kunnen inlichten mbt overnachtings adressen op dit traject. in afwachting met vriendelijke wandelgroet: Ruud Goossens 60 jaar Alkmaar

Jan Pool20-09-2004
Wij hebben in de Vogezen het traject van Ribeauvillé naar de Col de la Schlucht in vier etappes gelopen. Enkele ervaringen: In het bos na Ribeauvillé hadden we ook moeilijkheden het juiste pad te vinden. Dankzij de waarschuwingen waren we alert. De afslag naar links is niet (meer?) aangegeven. Er is na ca 500 m een pad scherp links waar op een oud houten bordje Clausmatt staat. Even verderop zie je weer de bekende rode markering zig-zag de berg op. Na de overnachting in Aubure bij fam Paradel was het wat lastig het vervolg te vinden. Je moet de brede asfaltweg nemen. Tot onze verbazing was de refuge aan de Col des Bagenelles gesloten, naar later bleek ook voor mensen die daar gereserveerd hadden! In le Bonhomme overnacht in hotel Florence. Alle restaurants waren (op Zaterdag)gesloten voor niet- hotelgasten! Alleen de snackbar was open. De volgende dag goot het van de regen en besloten we niet te wandelen en naar Colmar te gaan. Le Bonhomme is geen dorp om de Zondag door te brengen. Echter: Op zondag rijdt de bus niet! Gelukkig konden we een taxi delen met andere wandelaars. Gelukkig waren we de volgende dag ruim op tijd voor de bus, want die vertrok 5 minuten eerder dan in de dienstregeling stond. De refuge Tinfronce bleek (bij opbellen) gelukkig open en gastvrij. De bus van de col de la Schlucht naar Colmar bleek juist op de winterdienstregeling over te zijn gegaan, dus uren wachten. Advies: Stel je goed op de hoogte van dienstregelingen en openingstijden en wantrouw ze dan nog! Er zijn in de dorpen geen bankautomaten en creditcards worden zelden geaccepteerd. De paden waren verder goed aangegeven en samen met de gids "GR5 deel Crête des Vosgues" (van enkele jaren terug) kwamen we er (behalve bij Ribeauvillé) goed uit. Nog een opmerking over de GPS waypoints: Carrefour en Col du Seelacker staan in de verkeerde volgorde (zie ook gids).

Hans Stalpers13-09-2004
Abreschviller: Chambre d'hotes Anne en Rene Thiel zijn er mee gestopt !! konden er NIET terecht in sept. 2004. Er is wel een Gite Communal Euro 10,- pp. Uitgebreide keukenuitrusting is aanwezig.

K. van der Meer06-09-2004
De camping in Mondorf-les-Bains (zuidoost Luxemburg) gaat mogelijk dicht. Waarschuwing! Wij waren er in augustus 2004 en sluiting per september 2004 werd aangekondigd. Wij weten niet wat en hoe, nadere informatie gewenst.

Els Beelen27-08-2004
Vorige week hebben mijn man en ik 4 dagen GR5 gelopen, van Gilsdorf naar Grevenmacher. Het is heel plezierig om de routewijzigingen uitgeprint erbij te hebben, want we hebben gemerkt dat de markeringen op de nieuwe routes nog tamelijk summier zijn: wel de blauwe bordjes met gele rechthoek aan blauwe paal zijn veranderd, maar vervolgens zijn de geverfde gele rechthoeken op bomen e.d. niet aangepast (ook geen nieuwe dus).Wij kwamen een nog niet beschreven wijziging tegen even voorbij Moersdorf bovenaan blz. 38 van het boekje. Als je op de weg naar Givenich komt, moet die niet naar rechts gevolgd worden. Je wordt iets naar links aan de overkant van de weg weer het bos ingestuurd. Via (glibberige) trappetjes en rotspaadjes gaat het omhoog door het bos. Dan een poosje rechtdoor, het wordt een graspad. Pad wordt breder en uiteindelijk rechtsaf een grindpad in tot op de oorspronkelijke route bij "en 300m verder bij een wegkruising het asfalt verlaten door rechtuit te gaan voorbij een slagboom". Door de verwarrende markering kostte het ons veel tijd en ergernis de goede route te vinden. Wij namen uiteindelijk de oude route en dat is prima te doen. Je loopt wat meer op asfalt. Het volgens sommige verslagen ingestorte brugje over de Syre op blz. 39 is weer gerepareerd. Hier kan dus de oorspronkelijke route gevolgd worden.

Jan Pool25-08-2004
Wat en prachtige en informatieve site!! Veel complimenten. Wij (mijn vrouw Marijke en ik, resp 67 en 72 jaar) hebben na het Pieterpad al een aantal delen van de GR5 gelopen. Het deel tussen Hoek van Holland en Maastricht. Het stuk in België viel tegen. Veel langs protserige Belgische huizen met hoge hekken, blaffende honden en de meest vreemde brievenbussen. Verder kleine stukjes in de Ardennen in de omgeving van Vielsam. In Lotharingen hebben we het laatste deel van Nancy naar Schirmeck en later met vrienden van Schirmeck naar Ribeauvillé in de Vogezen. Wij staan nu op het punt naar de Vogezen te vertrekken en het volgende deel te lopen. Bij de voorbereiding ontdekten we deze site en hebben meteen de GPS Waypoints, de woordenlijst, overnachtingsadressen en wat ervaringen van anderen gecopiëerd.

Evelien van Hercules13-08-2004
Net als Michelle Herijgers heb ik het traject Burange (Tetange) - Monteauville gelopen (in de week van 3 augustus). Als aanvulling op wat Michelle schreef kan ik meedelen dat de camping ten zuiden van Neufchef (Petite Moyeuvre) gesloten is. Hoewel er nog wel toiletten aanwezig zijn wordt het omlopen over de zeer gevaarlijke weg afgeraden. De bevoorrading in Norroy le Veneur is niet meer aanwezig. Verder rijdt de bus in Monteauville niet op zondag, maar het is niet ver lopen naar het station in Pont a Mousson

Anno Duursma06-08-2004
Het routeboekje van de GR5 van het traject Ouren (België) - Col du Donon (vlak voor Schirmeck)heb ik deze weekontvangen, nadat ik vorige week besteld had bij www.ign.fr. Het bestelnummer is: FFRP0514 en de titel: Du Luxembourg aux Vosges. Het is uiteraard in het Frans, maar dat is de rest van de route ook. Dit is een zeer goed alternatief voor het in herdruk zijnde Nederlandstalige exemplaar.Op: http://www.ign.fr/affiche_rubrique.asp? rbr_id=625&lng_id=FR ben je binnen deze site al een heel eind op weg om het juiste boekje te bestellen.

Andre'Luijben26-07-2004
Ik begin op 17 aug 2004 aan de GR5 en ben erg blij met jullie site hierdoor heb ik vast een indruk wat me te wachten staat,na mijn rondje Nederland,bedankt en veel wandelplezier. Andre' L.

Paul en Greetje Herwig25-07-2004
Op weg van Pieterburen naar Nice hebben we in juni in de Vogezen de GR5 gelopen van Gondrexange naar Thann. Graag willen we de volgende overnachtingsmogelijkheden toevoegen waar we zelf prettig geslapen hebben. - Schirmeck: jeugherbeg op 2 km afstand; FAI in La Claquette tel 03 88 97 06 08 - Andlau: Hotel Au Canon geheel gesloten; info bij de vvv - Ribeauville: Hotel Trois Chateaux (aan de route) tel 03 89 73 82 22 - Aubure: gite fam. Baradel (aan de route) tel 03 89 73 90 70 - Col de la Schlucht: Hotel Relais des Roches (aan de route) tel 03 89 77 33 23 - Le Markstein: Chalet Le Point (parapente centrum; slaapzaal) aan de route tel 03 89 82 63 35 - Thann: Hotel de France tel 03 89 37 02 93 Route wijziging blz 67(Ribeuaville - Aubure) slecht gemarkeerd Veel wandelplezier allemaal.

Michelle Herijgers15-07-2004
Ik heb samen met mijn vader van 5 juli tot 10 juli het traject Burange tot Monteauville gelopen. Een gedeelte van de GR5 wat niet erg populair is, gezien het aantal wandelaars die we zijn tegen gekomen. Nul. Het gebied heeft echter veel leuke plaatsjes waar je door heen loopt. Ik heb veel gehad aan je informatie op je site. Inmiddels zijn er weer wijzigingen in de route aangebracht. Hierbij de informatie die je eventueel kunt verwerken in je eigen overzicht. Bellevue, blz 55: Bois de la Cote was gesloten. wil je er gebruik van maken, bel van tevoren. blz 55: Hotel in Algrange is niet (meer) aanwezig. Goede verbinding met bus (10 min) naar Knutange waar twee hotels zijn. blz 57: Rosselange. D9 naar links volgen is niet meer mogelijk (verboden voor voetgangers). Bij aankomst op D9 neem je de eerste straat links richting centrum. Signalering volgen en op een gegeven moment ga je rechtsaf waardoor je bij brug uikomt die over de rivier gaat. Beschrijving hier weer volgen. blz 64: Bayonville-sur-Mad. Je loopt niet door tot de hoofdweg. Bij de wasplaats ga je rechtsaf. Graspad, waarbij je het eerste pad naar rechts neemt. 20 meter verder weer naar links. Je blijft evenwijdig aan de hoofdweg lopen tot in Onville. Ook hier word je door het centrum geleid en kom je uit bij bij de brug over de Mad. blz 65: Preny. Je gaat conform de beschrijving door de toegangspoort even naar rechts en direct weer naar links. Direct hierna vindt er een wijziging plaats. Je wordt weer het eerste pad linksaf gestuurd en je komt weer in de buurt van de kerk uit. Routebewijzering goed volgen. Tot Quatre Chemins is er een wijziging op het beschreven traject. Er is nu ook een brug in aanleg. Hier moet je overheen om daarna de signalering weer op te kunnen pakken. Overnachtingstip: Vanaf Rombas hebben we elke keer gebruik gemaakt van de camping in Metz. Is met Openbaar Vervoer steeds goed bereikbaar.

Bert14-07-2004
Leuke wandelsite. Wij, mijn 2 vrienden en ik lopen volgend jaar richting meer van Geneve. Jaaaren geleden in Bergen op Zoom begonnen.

Lau Bisselink13-07-2004
12.7.04: Net terug van een weekje GR5, onderste helft van de Vogezen. Had de pech van veel regen en mist. Paar tips: 1. De cpg in Ribeuaville is aan de oostkant. Vanaf de route Rib. inlopen en weg naar oosten volgen. Groot plein over. Is verder aangegeven (keertje linksaf). 2. Paar honderd meter in het bos direct na Ribeauville niet vergeten een keer linksaf te slaan anders loop je net als ik twee keer een km voor niets. 3.Le Bonhomme: Voor de cpg die op officiele borden is aangegeven moet je in Le B. ca. 2 km rechtsaf langs een gevaarlijke weg. Zocht dus een plekje voor wildkamperen. Was niet nodig. Als je Le B. net uit bent komt je de mini- camping van Michele Kempf tegen. 3,5 euro incl. douche en vriendelijke woorden van alleraardigste M. Kempf. Ze staat hieronder ergens met een franstalige reactie. Etappe Rib. naar Le Bonh. dus geen probleem. Cpg alleen voor tenten! 4. Col du Calvaire: weinig tekens. Na oversteken pad rechts van de skilift aanhouden, duurt een paar honderd meter en een stevige klim voor je het eerste teken ziet. 5. Van Le Honneck naar Mittlach niet onderschatten. Het gaat alleen maar naar beneden over rotsblokken en haarspeldbochten. Duurt bij elkaar lang. 6. Mittlach: De cpg ligt volgens zeggen 3 km buiten Mittlach (in centrum rechts). Ik heb ze gelopen maar ook weer terug omdat er maar geen cpg kwam en het donker begon te worden. Overnacht in het bushokje in M. s'Nachts komt daar geen hond langs. Om 5 h wordt er wel een pak kranten in gegooid. 7. Ferme-auberge du grand Ballon: mocht mijn tentje naast het gebouw zetten en de keuken is prima. 8. Bij Col Amic oppassen. Niet direct oversteken, eerst rechtsaf. 9. Bij één van de grote kruisingen na 101, volgens mij was het bij Place du Roi du Rome wordt je omhoog een bos ingestuurd maar houdt het pad na 100 of 200m op. Hoe nu verder? Na kaart en kompas (onmisbaar in de Vogezen, vooral bij mist) goed gebruikt te hebben kwam ik er achter dat het pad meer links verder gaat. Je kunt aan het gebrek aan bomen zien dat er een pad had kunnen lopen. Dit is hem! Geen tekens en geen duidelijk looppad. Na ca. 2 km (Plan Diebolt Sch.) blijkt dat je al die tijd goed gezeten hebt. 10. Col du Hundesruecken: Hier is een kiosk met een mooi afdak. Bij mooi weer kun je daar goed onder pitten (wel dak, zijkanten open. Ik had dus slecht weer!). 11. Vlak voor 103 kwam ik het bos uit en moest het weiland oversteken. Het was mistig, het regende en in het weiland was geen pad of markering te vinden. Na een poosje dolen bij refuge Skiclub Mulhouse de weg kunnen vragen en weer op de goede weg gekomen. Bij slecht en mistig weer een twijfelachtig stuk maar de gehele weide is ook weer niet zo groot dat je er niet uitkomt. 13. Ferme auberge Belacker is een geweldige oude tent met een geweldige ouderwetse inrichting. De boerin, Marie-Therese past er echt bij. Aandoen! Het worstje dat ik bij de vette gebakken aardappelen kreeg was zo vet dat ik de kat er de helft van heb gegeven. Moet er van zijn doodgegaan. 14. Overnacht in tentje naast Ferme du Ballon dÁlsac. Vriendelijk eigenaar- echtpaar. 15. Bij 112, ferme du Wissgrut rechts naar beneden aanhouden. Het teken wordt een rood balkje met daaronder een wit balkje en niet een rood rechthoekje op een wit rechthoekje. 16. Giromagny: cpg midden in centrum. Supermarkt om de hoek. Bus rijdt zondags niet (cpg-baas bracht me naar station Belfort op 12 km!). 17. Als je een treinkaartje in Belfort koopt om via Basel naar Ned. te reizen berekent men in Fr. geen ICE-toeslag. Daar kom je in Dld in de trein achter (24 euro bijbetalen!). Zal mijn bevindingen van mijn trop van 2003 (Frans-Lux. grens naar Ribeaville) ook nog een keer melden.

Ina Mijnen11-07-2004
Bart Wubben vroeg om de wandelgids vanaf Diekirch. Bij de winken Pied-A- Terre vroeg ook ik om het boekje. Ik hoorde daar dat deze gids niet bestaat. Heb daarom een gedetaillerde kaart gekocht van dat gebied waar de wandeling ingetekend staat.

Bart Wubben04-07-2004
Beste Nel Dekker, graag zou ik het boekje kopieren, kunt u contact met mij opnemen via de email bw_la@hotmail.com om zo een afspraak te kunnen maken (ik ga vrijdag de negende weg).

Nel dekker01-07-2004
Wij lopen met 4 vrouwen de GR5, zijn zo juist terug van route Ouren-Echternach. Ons viel de trip Untereisenbach-Vianden erg zwaar, oorzaak de grote hoogteverschillen. Voor de overige dagen geen problemen ondervonden. Bedankt voor de tips! Bart Wubben kan van mijevt. gezocht boekje kopieren.

Michèle KEMPF01-07-2004
Je vous remercie d'avoir cité nos chambres et camping dans votre liste. Serait-il possible de rajouter l'adresse de notre site http://lesmyrtilles.ifrance.com pour les randonneurs qui veulent plus de détails ou réserver d'avance. Cordiales salutations

Susan30-06-2004
mmm, heerlijk voorgenieten voor mijn eerste law alleen! Eind juli start ik op aanraden van enkele vrienden in Schirmeck. Leuke, informatieve site.

Tea Keijl29-06-2004
beste wandelaar, vanaf 8 juli staat het laatste traject van de 5 op het programma; van briancon naar Nice. Wie heeft een tip voor webadressen met wandelverslagen? alvast dank, Tea

Wanda Langenberg-Catsman13-06-2004
Net 1 dag terug van weer een fantastische week GR5 lopen. We hebben enorm veel gehad aan de tips op deze site, bedankt daarvoor. Graag zou ik ook nog wat toevoegen. In Brin sur Seille kun je bij de plaatselijke slager vragen om een plekje om te kamperen. Hij vroeg ons waar we wilde staan en ging meteen bellen. Omdat de eigenaar van de grond bij het meertje op vakantie was werd ons zijn eigen paardenwei aangeboden. Daar vonden we een prachtig vlak stuk en we hadden zelf stromend water, echt super na een aantal dagen wildkamperen. Daarnaast kwamen we in Salonnes met een vrouw (Beatrice) in contact die een antieke zigeunerswagen (roze) in haar voortuin heeft staan. Ze was enorm gastvrij, heeft voor ons gekookt en we konden s nachts heerlijk in de wagen slapen. De volgende ochtend heeft ze ons zelfs nog naar de bus gebracht omdat wij weer huiswaart gingen Ik hoop dat iemand er wat aan heeft en wens jullie allemaal heel veel wandelplezier!!!

J Burema24-05-2004
Vanaf 12/05 t/m 19/05 het gedeelte van Dasles (pag. 25) naar Hôpitaux-Neufs (pag. 63) gelopen. Hierbij de volgende opmerkingen: - La Papeterie (pag. 27): overnachtingsmogelijkheden voorhanden - Goumois (pag. 35): een zeer beperkte Epicerie (aan Franse kant) aanwezig. Vanaf 09.00 uur open - la Rasse (pag. 39): campveldje in weiland voor het Hotel/Restaurant. - Villers-le Lac (pag. 43): een open campeerterrein bij stade beschikbaar, sanitair/douches afhankelijk van de sportactiviteiten aldaar. - Les Allies (pag. 51): in Gite en in het dorp geen enkele bevoorrading aanwezig. - Malbuisson- Hôpitaux-Neufs (pag.63): afstand ruim binnen 2 uur te lopen, middels en goede markeering. - Hôpitaux- Neufs: slechts 1 schoolbus van ma t/m vr. om 06.45 uur vertrek richting Pontarlier.

Riant24-05-2004
Tussen Wasserbillig en Manternach op blz 39 in het boekje staat: "en bereiken de asfaltweg van Manternach naar Wasserbillig (CR134). Linksaf onder de spoorlijn door en dan rechtsaf vie een brugje over de Syre". Deze brug is ingestort (sit. 23/5/2004). Volg de markering "en bereiken de asfaltweg van Manternach naar Wasserbillig (CR134). naar RECHTS over de asfaltweg, na enige tijd volgt een markering over de volgende brug!

Aart Lodder22-05-2004
prachtige foto,s en goede informatie.Ik ben zelf in mijn woonplaats Den Helder begonnen en ben vorig jaar in Thann geeindigd.Dus zitten wij zo'n beetje op het zelfde stuk van de route. Juni 2005 gaik verder tot Pontarlier.Groeten en veel wandel plezier.

Roeland Jansen16-05-2004
Mooie verzameling aan informatie op de site! Wij rijden met een uurtje richting Metz, met de bedoeling om de komende week naar Nancy te lopen (ooit in Pieterbren begonnen).

Bart Wubben07-05-2004
Leuke en goede site. Ik ben van plan om vanaf juni de GR 5 te gaan wandelen. Ik ben daarvoor alleen nog op zoek naar de Gids van het Luxemburgse traject (Diekirch - Schirmeck). Kan iemand mij daaraan helpen?

ruud goossens06-05-2004
v.a 23 mei opweg van Gorze naar Vic sur Seille. zijn er nog gr5voetters die rond die tijd ook daar lopen???? please email mij dit, wellicht leuke / nuttige overnachtings adressen. in afwachting met groet ruud goossens; r.goossens@chello.nl

Jan van der harst27-04-2004
zelf wandel ik niet(meer) grote afstanden. Echter. als ouddirectuer NJHC (nederlandse jeugdherbergen), thans Stayokay en medeoprichter LAW/Wandelplatform (17 jaar penningmeester) genoten van de GR 5 op,internet. Bedankt.

Bert Kuijf25-04-2004
Alleszins de moeite waard om de GR5 te doen. Zelf ben ik inmiddels bij het Meer van geneve aangekomen. Ik zou graag wat meer ervaringen horen over het traject daarna. Groet, Bert

hotel villa des effats24-04-2004
hallo wij baten een familiehotel vlakbij GR5 te Vielsalm uit. een enthousiast koppel wandelaars gaf ons jullie website met de suggestie ons aan te melden als overnachtingsmogelijkheid. bij deze dus. bezoek onze evtl onze website eens www.hotelvilladeseffats.be

Petra Piree22-04-2004
Leuk die diverse reacties om eventueel wandelmaat te worden. Kan je mij het email adres van Rene Bemelmans toesturen dan kunnen we eens kijken of we samen kunnen wandelen of met nog meer. Petra Piree

harm klein20-04-2004
Petra Piree zoekt een wandelmaat. Ik ben ook een starter in de GR5. Mag ik haar emailadres, of wil je mijn emailadres aan haar doorsturen, zodat we contact kunnen maken. Dank je, harm klein

Bemelmans Rene12-04-2004
Prachtige site, Ik start deze zomer met de gr 5 vanuit Lanaken. Ik zal ontzettend veel aan je informatie hebben. En aan Petra Piree, ik ben ook nog op zoek naar een wandelmaat, maar hoe kom ik met je in contact ?

Miriam Steffens08-04-2004
Na, dahabe ich nach langem Suche eine tolle Liste von Übernachtungmöglichkeiten erhalten. Vielen Dank!!! Die wunderbaren Fotos machen ganz viel Lust aufs Wandern. 2013 in Nizza! Alles Gute für Sie Miriam

Petra Piree04-04-2004
Wat een schitterende en handige pagina heb je samengesteld. Na het pelgrimspad en stukken van het peellandpad wil ik nu verder met de gr. 5. Ik zoek ook nog altijd een goede wandelmaat, maar het valt niet mee om een enthousiasteling te vinden. In ieder geval ga ik er aan beginnen, zeker nu ik al deze handige informatie al voor handen heb. Mijn eerste boekje vanaf Maastrischt heb ik reeds besteld. PEtra

Bep Vos26-03-2004
afgelopen week, 21 maart 2004,hebben wij het laatste stuk van het pelgrimspad gelopen. In vier dagen van Spaubeek naar Vise. Nu zoek ik verder naar de GR5 en vind jouw site. Geweldig, ik hoop dat ik er wat informatie van af kan halen Bep en Henk

heleen en ray19-03-2004
wat een prachtige foto's heb je gemaakt! je krijgt zin om morgen gelijk op pad te gaan. mijn vriend en ik kunnen allebei geen frans, heb je een tip om toch de route te kunnen lopen met alleen de beschrijving in het frans? groeten heleen en ray

Marian15-03-2004
Wat een prachtige foto's heb je gemaakt.Na het bekijken van die foto's krijg je gewoon zin om te beginnen. Bedankt voor alle informatie die kunnen we straks goed gebruiken.

Ãnja van Beek05-03-2004
Bedankt voor de routewijzigingen. Ik heb net van Gorze naar Blanzey gelopen. Na Prény volgt een geweldige routewijziging door de aanleg van de LGV-Est (Ligne de Grand Vitesse). Het is daar één geweldige bouwput met veel lawwai. De rest van de route was prachtig. Ik was blij met je routewijzigingen, hoewel ik dacht ze niet nodig te hebben vanwege de gewldige markering. Na Custines hield de markering echter plotsklaps op. Heen en weer lopen was vergeefs. Ik herinnerde mij iets van hoogspanningsleidingen uit jouw tekst en ben eronder langs gelopen en vond gelukkig de markering weer. Veel paden waren nu erg modderig en lastig te belopen. Maar alles beter dan ellenlange asfaltpaden.

Leon Slag14-02-2004
Wij zijn in 2003 geeindigd op de Col de La Schlucht en hopen in 2004 de route in twee maanden af te maken. comlpimenten voor de prachtige geordende gegevens wij gaan daar zeker gebruik van maken dit jaar.

Birgit07-02-2004
Hallo, Ik heb genoten van de foto's. Mijn gezin en ik lopen geregeld trajecten van het Pelgrimpad en hebben in 2002 een gedeelte van de Gr5 in Luxemburg gelopen. Orachtige foto's. Heel bekend.

Luc Mol17-01-2004
Wil je de GR5 vanuit Maastricht lopen met eigen tent en bagagevervoer? Sluit je aan ij "de gr5 te lijf" en loop een of meer weken mee. Juli 2004

Albert Bos04-12-2003
Prima site. Foto's geven een goede indruk van wat je nog te wachten staat. Ons groepje is in augustus 2003 tot Aspelt gevorderd. Nog een routewijziging gehad voor Manternach (pag. 39)Na bos van Michielslay op de CR134 niet linksaf, maar rechtsaf en na 500m linksaf over een klein aquaduct en daarna langs de Syre weer op de oude route.

hans janssen30-11-2003
Misschien dat er al iemand van onze groep een keer kontakt met je opgenomen heeft, maar voor het geval dat niet zo is: ik loop met nog zeven anderen (4 mannen, 4 vrouwen) sinds de herfstvakantie van 2002 de GR 5 vanaf Maastricht. In drie trajecten van een week (5-6 dagen wandelen) zijn we in oktober j.l. in Fontoy aanbeland. In de meivakantie gaan verder naar Liverdun. Ik heb bij het plannen van de voorgaande trajecten al steeds gebruik gemaakt van je adressenlijst. We zullen er alles bij elkaar op deze manier wel een aantal jaren over doen. Misschien dat we nog eens een flink stuk in een zomervakantie pakken. Veel succes met je tocht, en wie weet komen we elkaar onderweg nog ergens tegen!

Nico Wageveld17-11-2003
Prachtig om weer eens bekende plekjes te zien. Vorig jaar heb ik de GR5 afgerond in Nice, na zo'n 12 jaar dit traject in etappes gewandeld te hebben. Veel wandelplezier, want de Alpen zijn grandioos!

Lies van de Wege14-11-2003
Buitengewoon heldere en informatieve wandelsite. De schitterende foto's zijn erg inspirerend. De vele overnachtingsadressen erg handig. Ga deze Kerst wandelen vanaf Diekirch zuidwaarts. Tips omtrent jaargetijde (sneeuw??), bezienswaardigheden en overnachtingsadressen zijn welkom. Hartelijk dank, Lies van de Wege.

ruud goossens23-10-2003
dank voor de prettige te lezen informatie en foto´s. ga half november opweg vanuit Wormeldange naar de Franse grens. Heeft iemand nog leuke overnachtings adressen???? met dank en sportieve groet Ruud Goossens

Outdoor met z'n tweetjes16-10-2003
Ons Outdoor Forum / Prikbord Wij zijn twee avontuurlijke wandelaars, en hebben voor u een grote Outdoor informatie site opgezet. Zoek een reisgenoot op Prikbord / reiscafé, (Anonieme waarborg.) Vakantie ideeën, Reisverslagen, en meer. Nieuwsgierig …. Surf snel naar www.outdoorinfo.nl

henk Keizer03-09-2003
Prima site met voldoende informatie. Een tijdje terug het gehele Pieterpad gelopen en loop nu de GR 57 ( het Ourthe pad), een variant op de GR 5, richting Diekirch.

Herman Truwant07-08-2003
Nog enkele routewijzigingen in het Franse Lotharingen : 1/Tussen 48 Bayon-sur-Mad en 49 Onville gaat het pad naar het westen vòòr het centrum van Bayon bereikt wordt ; je loopt dus niet mer langs het station van Onville. In Onville is er een merkteken verdwenen, net waar je even omhoog moet naar het Chateau. De route is hierdoor wel wat verlengd. 2/In 51 Prény loopt het pad niet meteen westwaarts, maar duikt naar het zuiden, afdalend, om dan de druk aangelegde, nieuwe weg te kruisen. In het bos loopt het dan weer kronkelend westwaarts ; je komt bijna voorbij de toren (378m)tot je Les Quatre Chemins bereikt. Eigenlijk doe je een vierkantje t.o.v. de oude route ; de afstand is ongeveer hetzelfde.

Olivier Hagens30-07-2003
Hey Iwan, Wat kan ik meer zeggen dan: af!! Pff, je moet erg veel tijd en moeite in deze site gestoken hebben, maar ik geloof dat het zich geloond heeft. Heel aangenaam om lezen, mooie foto's en een massa informatie. Aan de reacties van de andere mensen te zien, ook een heel nuttige site. Proficiat! Twee suggesties voor een volgende versie: misschien is een Engelse vertaling van de belangrijkste punten een goede zaak, gezien de internationaliteit van het Net. En verder heb ik nergens een overzicht van de hele route gevonden (kaartje of zo). In elk geval: zo zouden er meer sites moeten zijn! Ik heb je kaartje gekregen en laat je later nog weten wat mijn plannen voor een reis dit jaar zijn. Groetjes uit Berlijn. Olivier.

Tiny Lips20-07-2003
Geweldige site. Mijn man en ik zijn pas gestart met de GR5 en we hebben veel aan je site gehad. Ook heb ik een je gelinkt op www.lipsonline.nl Groeten Tiny Lips

Jo Willems23-06-2003
Dit vind ik de mooiste site over GR5. Complimenten voor de prachtige foto's

wim en stefanie Wessel22-06-2003
ik zie in je planning dat jij wel beschikt over kilometer-afstanden tussen de verschillende plaatsen op de ropute. die wil ik ook zo graag, aangezien wij na elke 100 gelopen kilometers een extra foto willen maken. In de topogidsen staan echter alleen de tijdsaanduidingen. Waar vind ik die kilometers? Of kun jij ze me sturen? Veel wandelplezier alleemaal dit jaar en de komende! Stefanie en Wim Wessel, Nederland

diny van gendt19-04-2003
weet u ook hoe ik aan de way points kan komen vanaf Barr. We beginnen dit jaar in Schirmeck, we zullen dus veel verder komen als Barr. MET VRIENDELIJKE GROETEN

Geert Rikken08-04-2003
Toetste in GR5 en meteen raak. Als eerste van ongeveer 17.000 GR's. Prima side. We willen van Luxemburg naar de Jura wandelen. Vraag: wat is het ISBN-nummer van het traject 1. Luxemburg- Mousel-Lotharingen (Ned.); 2. Crete des Vosges. Of kent U misschien de uitgever van die boekjes? Mijn dank bij voorbaat.

Ric Engelberts07-04-2003
Wij hebben reeds een ruim gedeelte van de GR5 gelopen. Wij zoeken echter nog overnachtingsmogelijkheden (liefst pensions of goedkope hotels) voor de volgende plekken; Vielsalm Hof burg reuland Ourenbrug Obereisenbach Vianden Kan iemand ons daar mee verder helpen? Elke informatie is welkom. Alvast bedankt.

Outdoor prikbord01-04-2003
Ons Outdoor Forum / Prikbord Wij zijn twee avontuurlijke wandelaars, en hebben voor u een grote Outdoor informatie site opgezet. Het middelpunt van deze site is het forum waar u allerlei zaken kunt bespreken. Zet bv. je spullen te koop in jou forum. Zoek een reisgenoot op Prikbord / reiscafé, (Anonieme waarborg.) Vakantie ideeën, Reisverslagen, en meer. Vraag hulp over aankoop van Outdoor / Vakantie Equipement, Met kinderen op vakantie, Forum voor gehandicapten en minder valide. en nog veel meer. Klachten en Pluimen over de camping kunt u kwijt in de Klaagrots. Nieuwsgierig …. Surf snel naar www.outdoorinfo.nl

Adams marie-josé04-03-2003
Wat een bron van informatie.Mijn man en ik zullen in April 2003 beginnen aan onze GR 5 en zijn nu informatie aan het verzamelen, wat een hulp, hartelijk dank Groeten vanuit België

Diny van Gendt02-03-2003
Wij lopen met onze mannen als begeleiding met caravan van pieterburen naar rome. We zijn nu gevorderd tot Schirmeck. We twijfelen of dat we over Zwitserland lopen of via Nice.Dat GPS systeem waar kunnen wij dat kopen en is dat erg ingewikkeld? Vriendelijke Groeten diny van gendt

Joost van Os26-01-2003
vraag: Graag zouden wij de E2, waar de GR-5 ook deel van uitmaakt - willen lopen in Engeland. Volgens de Europese wandelroutes kan dat vanaf Dover, maar een echte routebeschrijving heb ik nog niet kunnen vinden. Wie kan mij verder helpen?

N.P.Patist02-01-2003
Mijne heren, Kunt U mij de naam van de uitgever doorgeven en eventueel het ISBN-nummer van de gids: GR5 Noordzee-Riviera, Ardennen Maastricht-Ouren-Diekirch. Hoogachtend. N.P.Patist tel.0317-474508/0317-421039

Wim en Stefanie Wessel10-11-2002
Heerlijke site. wat is het toch een leuke route, hè? Wij hebben dit jaar gelopen van Rumelange naar Liverdun dus je foto's zijn een feest van herkenning!! Ook prettig te ontdekken dat Nancy toch wel een jeugdherberg heeft. Geeft ons weer mogelijkheden voor volgend jaar! Allen veel wandelplezier toegewenst.En, wij horen graag van nog meer ervaringen op de GR5. Dus weet je nog een andere l;euke site, meld het ons eventjes. Alvast bedankt!!!

vanotterdijk roger12-10-2002
Prachtige beschrijving van de route!!! Het is plezant dezelfde ervaringen te lezen van iemand anders. We zijn met zes fervente wandelaars vorig jaar gestart in Bergen op Zoom en dit jaar geëindigd in Braunlauf. Dit dorpje wordt de startplaats van volgend jaar. We maken meestal een driedaagse van ongeveer 40 tot 50 km per dag. We zoeken nog slaapplaatsen in de omgeving van Obereisenbach en Gilsdorf.Geen luxe, wel een bed en een douche. Misschien hebt u nog wat tips naar het zoeken van slaapplaatsen, dit wordt natuurlijk moeilijker naargelang de route vordert.

Joost van Os04-10-2002
Tussen Frisange en Hellange zijn in het bos de slagbomen verwijderd. De eerste slagboom is vervangen door een soort Amsterdamse paaltjes. De tweede slagboom (ik weet dit niet helemaal zeker meer) is gewoon verwijderd. Op die plaats staat wel een bankje, maar is verder geen markering. De vijver waarover wordt gesproken is er wel, maar is vanaf dat punt niet te zien; die ligt enige honderden meters verderop. Na Hellange: Er wordt al melding gemaakt van de snelweg in aanleg. Het talud aan de ene kant ligt nog ongeveer 300m verwijderd van de andere kant. Vrachtauto's rijden af en aan. Naar verwachting zal het voetpad op die plaats gaan verdwijnen. Onder het nieuwe deel van het talud, richting Dudelange, ligt wel een tunneltje dat echter nog niet te gebruiken is. Veromedelijk vanaf voorjaar '03 wel.

Joost van Os04-10-2002
Ik wil graag enkele toevoegingen doorgeven bij de routewijzigingen. We hebben jouw aanwijzingen van harte gebruikt, maar merkten dat het Luxemburgse landschap sneller verandert dan gedacht. Wellicht kun je bijgevoegde opmerkingen toevoegen? Ze dateren van de afgelopen week (oktober '02). Ter hoogte van Elvange-Les Burmerange is de snelweg al flink gevorderd. Zover, dat de bewegwijzerde route met een hek is afgezet. Wij zijn verdergelopen en kruisten onder toeziend oog van wat verbaasde wegwerkers het inmiddels gelegde asfalt. Nieuwe route: Na linksaf bij de kerk NIET rechtsaf langs de Rue de Montdorf, maar rechtdoor en (vermoedelijk) de eerste asfaltweg rechts na de brug over de nieuwe snelweg. Deze asfaltweg is zojuist gereedgekomen.

Koos Termorshuizen03-09-2002
Leuk hoor, die plaatjes. Ik wandel elk jaar één weekend langs deze route. We gaan volgende week het stukje Wasserbillig - Mondorf lopen.

Gerard en Elza Vis20-08-2002
mooie overzichtelijke site.Wij gaan eind augustus weer een stukje verder op de GR5 van Diest naar Spa. Bergen op zoom- Diest hebben we in 2001 gelopen.Je foto's geven ons vast een indruk en ook de overnachtings adressen komen vast nog eens van pas. Succes en we volgen je ervaringen.

mark fowler20-08-2002
Thank you for your site. Information on the northern section of the E2 is difficult to find, especially in Australia. I intend walking the E2 in 2004.

Roze-marie en Jan de Crom07-08-2002
mooie site. Wij zijn dit jaar begonnen met het GR 5-pad. Stukken gelopen Spa- Vielsalm.

© 2001-2024 Iwan Oprins